Pe lista Partidului Democrat-Liberal (PD-L) pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie se află o parte din actualii europarlamentari, dar şi nume sonore ale societăţii sau reprezentanţi ai unor filiale care au avut rezultate foarte bune la alegerile legislative de anul trecut.
Majoritatea actualilor europarlamentari candidează din nou, însă sunt câţiva aflaţi şi pe locuri neeligibile pe listă.
Potrivit declaraţiilor liderilor democrat-liberali, PD-L mizează pe 13-14 mandate în viitorul legislativ european, însă lista cuprinde 43 de candidaţi, egal cu numărul de fotolii de eurodeputaţi care revine în prezent României.
Lista este deschisă de actualul lider al delegaţiei europarlamentarilor PD-L, Theodor Stolojan, dar pe locuri eligibile sunt şi Marian Jean Marinescu (locul 5), Iosif Matula (locul 6) Sebastian Bodu (locul 7), Rareş Niculescu (locul 9), Constantin Dumitriu (locul 11) şi Alexandru Nazare (locul 14).
Cel puţin două nume 'grele' - Nicolae Vlad Popa şi Maria Petre - care au făcut parte dintre primii euro-observatori români în PE şi care, înainte de aceasta au avut o carieră în Parlamentul de la Bucureşti, nu se mai regăsesc pe lista actuală de candidaţi.
Alte nume 'grele' se află pe primele locuri ale listei democrat-liberale: un reprezentant al societăţii civile - jurnalistul Traian Radu Ungureanu se află pe locul doi - şi un profesor universitar, care a intrat în politică oficial abia în urmă cu câteva săptămâni, când şi-a anunţat candidatura pentru PE - Cristian Preda pe locul 4. Preda este în prezent consilier prezidenţial, anunţând că va demisiona din funcţie imediat după alegerea sa ca europarlamentar.
Numele pe care mizează cel mai mult PD-L, deşi pe locul 2 pe listă, este cel al Monicăi Macovei, un fost reprezentant al societăţii civile, declarată 'Omul politic al anului 2008 în Europa' după activitatea depusă în calitate de ministru al Justiţiei în România.
Reprezentanţii filialelor fruntaşe în alegerile generale din noiembrie - Arad, Dâmboviţa şi Alba - au candidaţi pe locuri eligibile: Iosif Matula de la Arad pe locul 6, Oana Antonescu de la Dâmboviţa pe locul 10 şi inspectorul şcolar judeţean din Alba Elvira Rodica Andronescu pe locul 13.
De altfel, Alexandru Nazare ar putea fi cel mai tânăr europarlamentar PD-L, la doar 28 de ani ai săi împliniţi, la 'concurenţă' cu tânăra Oana Antonescu. Ea are 29 de ani şi a fost consilier europarlamentar al lui Rareş Niculescu. Pe listă se mai află şi un alt consilier europarlamentar, Crinuţa Nicoleta Dumitrean, însă nu pe un loc eligibil.
De asemenea, lista este completată, de la locul 14 până la 43, cu numele unor aleşi locali sau al unor reprezentanţi ai PD-L în aparatul administraţiei centrale.
Pe listă este şi primarul comunei Stejaru (judeţul Tulcea), Enache Dumitru, un viceprimar, Mircea Sevastian Grosu, şi un consilier judeţean, Ion Silviu Radu, secretarul de stat Graţiela Iordache şi consilierul premierului Emil Boc, Andreea Vass.
8 comentarii:
Eu nu votez cu PDL-ul. Nici un candidat din lista lor nu ma face sa votez. Mai bine stau acasa!
Nici eu! Votez tocmai cand o sa candideze Cristian Birdac pe listele PD-L. Abia atunci o sa vada Baselu` votul meu!
Eu votez cu Andreea VAss si cu Daniel Funeriu, dar cei doi cei mai buni pofesionisti ai PDL, nefiind pe locuri eligibile, nu pot sa votez cu voi. Imi pare rau, dar v-ati batut joc de ei.
Eu votam cu Andreea Vass si cu Daniel Funeriu, dar pentru ca v-ati batut joc de cei mai buni specialisti ai PDL nu mai pot vota cu voi.
eu cu cine votez? O_o
:))))))))))
pd-l e tare.....si e posibil sa aibe destule mandate..
PDL-ul are foarte mari sanse sa aibe aceste mandate si le si merita.
Trimiteți un comentariu