marți, mai 05, 2009

Comentariu la Evanghelia dupa CSOP

........................Mi-am denumit astfel aceasta postare deoarece multi dintre noi luam de bune sondajele si uitam ca o luna de zile (o campanie electorala) poate schimba definitiv clasamentul. Sondajele influenteaza soarta votului, cu siguranta, iar romanii nostri voteaza ca oile........................

Ultima evanghelie lansata de CSOP in eter arata ca Basescu e pe primul loc in trendul electoral. Nimic surprinzator, Basescu este un politician confirmat in ultimii 19 ani, ca primar al capitalei si ca presedinte al Romaniei. Surprinzatoare sunt insa celelalte aparitii, care arata ca la romani inca se practica votul politic, iar greutatea numelui este este surclasata de greutatea partidului. Spre exemplu, conu' Antonescu are doar punctele partidului, cele 14%, numele sau neadaugand nimic la numarul de voturi pe care le-ar obtine PNL-ul. In cazul tov. Geoana, PSD-ul pierde procente. Ca partid, cu cele 34% obtinute la legislativele din toamna, PSD-ul ar sta linistit si ar astepta al doilea tur de scrutin pentru prezidentiale. Numai ca Geoana nu este vazut bine si trage partidul in jos, pana la 19%. In cazul principelui Radu Duda, lipsa unui sprijin politic il duce in coada clasamentului (4%), fiind surclasat si de C. V. Tudor, acesta din urma fiind cotat la 5%. In cazul PD-L, sprijinul acordat de cetateni persoanei actualului presedinte se adauga la sprijinul acordat partidului, Basescu insumand 33% din partea partidului cu alte 19 procente pe care le ia din alte parti (nehotarati sau simpatizanti ai altor partide).
Principala surpriza in sondajul de mai jos, preluat de catre colegii mei, este increderea acordata de romani lui Sorin Oprescu (37%). Inca o data se dovedeste ca mass media face minuni. Va amintiti melodia celor de la Modern Talking: "TV Makes It, TV Even Breaks It TV Makes The Superstar Wherever You Are". Cam asa si cu Oprescu. O existenta stearsa, ca primar general al capitalei, in care nici nu este in stare sa se tina de proiectele lasate mostenire de prea-injuratul Videanu.
Ingrijorator pentru alegerile europarlamentare mi se pare factorul prezenta la vot. 31% mi se pare prea putin. Este un vot de blam acordat intregii clase politice, aceasta pierzandu-si prerogativa de a fi reprezentantii populatiei in forurile legislative. Cand doar putin peste un sfert din populatie da votul (care in prima instanta va fi un vot care exprima increderea intr-un politician), este un semnal de alarma care spune ca oamenii doresc o innoire. Dezinteresul romaniei pentru politica sunt roadele semanate de guvernarile PSD si PNL, pe care astazi le culege PD-L-ul. Este greu de a recastiga increderea cetatenilor. Nu doar in PD-L, ci in clasa politica in general. Nu trebuie mult. Doar profesionalism si integritate, caracteristici specifice tineretului.


4 comentarii:

madarfacar spunea...

ce atatea cifre, ce atatea partide, ce atatea televiziuni? Ma Base, fi aici atent la fratele, baga slogan SA MANCAM BINE in campanie si presedinte mi te fac! ;)

Anonim spunea...

cu toate sondajele tot ii face basescu pe toti.... ;)

_-VIP-_ spunea...

Nu stiu de ce, dar am impresia ca Antonescu o sa intre in turul 2, se vor schimba foarte mult cifrele care sunt afisate acum.

Anonim spunea...

intra pe dracu sa il ia:)