Guvernantii romani iau atitudine si anunta masuri dure impotriva bancile straine care isi retrag banii din tara, incalcand astfel acordul incheiat la Viena, în luna martie. Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca institutiile financiare care nu isi vor mentine liniile de finantare in tara vor fi supraimpozitate la nivelul profitului obtinut.
Declaratiile primului-ministru vin dupa ce bancile grecesti si austriece au scos deja din Romania 2,3 miliarde de euro, din septembrie anul trecut, pana in martie 2009, conform datelor bancii centrale. Analistii economici considera ca bancile nu se vor grabi sa acorde din nou credite, in conditiile in care acestea s-au intins deja mai mult decat le-a fost plapuma, inainte de criza, iar acum se confrunta cu expuneri mari pe Romania. „Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din România, nu vor întelege ca au fost la bine alaturi de români, adica au obtinut profituri extrem de importante în România, în vremuri foarte bune, iar acum, când vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii românilor si ei sa îsi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci Guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si în alte parti ale lumii, precum acea taxa Robin Hood, de supraimpozitare a profiturilor. Speram sa nu ajungem la aceasta situatie. Sper ca bancile straine sa respecte întelegerea si sa îsi mentina liniile de creditare (...) Nu se pot spala pe mâini si sa ne trateze ca pe un stat care nu are nicio pârghie sa intervina“, a spus premierul Boc, la postul public de radio. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Comisiei Europene (CE) s-au intalnit, ieri, la Bruxelles cu cu reprezentantii bancilor comerciale straine care au sucursale în România. Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a României (BNR), la intalnirea de la Bruxelles „s-a discutat despre Romania ca despre un model pe care FMI si CE vor sa îl extinda“.
Bancile nu mai au bani sa dea credite, cred analistii
Analistii economici nu cred ca bancile straine vor relua activitatea de creditare in perioada urmatoare, chiar daca BNR va debloca iar sume din rezervele minime obligatorii. Aceasta intrucat in perioada anterioara crizei, volumul de credite acordate a depasit volumul activelor. „Ar fi normal ca bancile sa-si mentina banii in Romania si sa reia creditarea, insa unele dintre ele nu au nici un interes sa o reporneasca, acest lucru nefiind rentabil. Aceste banci au dat prea multe credite si au indicatori financiari deteriorati. Asadar, exista perspective pentru reluarea creditarii, cu conditia ca bancile sa-si creasca activele si capitalul social inainte, pentru a indeplini o serie de indicatori de performanta“, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea. Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca acordul de la Viena nu poate constrange in nici un fel bancile straine sa isi refinanteze liniile din tara noastra. La cerinta bancilor-mama subsidiarele de pe piata autohtona scot banii din tara pentru a-si reduce expunerile pe Romania. „Era de asteptat sa se intample asa, acordul semnat la Viena nu le obliga la nimic, acelea sunt sunt simple petice de hartie. Bancile nu vor relua creditarea, dupa intrarea in tara a banilor de la FMI, ele au nevoie de bani pentru reducerea expunerilor pe Romania, pe care o considera o tara de risc. Bancile straine au nevoie de banii din tara sa-si acopere datoriile, iar in conditiile in care cursul se redreseaza ele sunt avantajate, cumparand valuta la un curs favorabil. Singurul care va avea de pierdut din acordul cu FMI este statul roman care s-a imprumutat pentru ele, iar factura va fi platita de contribuabili“, ne-a spus Ilie Serbanescu. Acesta este de parere ca primii care ar fi trebuit ajutati sunt exportatorii, prin mentinerea unui curs avantajos pentru ei, cu un leu mai slab. In ceea ce ii priveste pe cei care au luat credite in euro, acestia sa isi plateasca singuri factura „nesabuintei“, cu atat mai mult cu cat au fost avertizati asupra capcanelor, considera Serbanescu. La randul sau, consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, este de parere ca reluarea creditarii se va face atunci cand piata va fi pregatita. „Nici o banca nu e dispusa sa renunte de bunavoie la comisioane sau sa reduca dobanzile, insa acest lucru lucru va fi reglementat de catre piata. Cat va dura pana cand se va intampla acest lucru, cateva saptamani sau cateva luni, vom vedea“, ne-a declarat Vasilescu. In schimb, primul-ministru Emil Boc este mai optimist si considera ca bancile vor da din nou credite, începând cu lunile iunie-iulie, fara insa a se mai reveni la creditul cu buletinul.
BNR va elibera o parte din rezervele minime
„Exista semnale ca va putea fi reluata creditarea pentru IMM-uri, dat fiind ca BNR va elibera o parte din rezervele bancilor comerciale saptamana aceasta sau saptamana viitoare. Acesti bani vor intra in economia reala, asa ca ne asteptam sa se reia si creditarea, astfel încât IMM-urile sa poata beneficia de aceste credite absolut necesare în acest moment, mai ales pe fondul scaderii cererii de pe piata“, a declarat, ieri, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti. Legat de al doilea plan de masuri anticriza, Nita a spus ca acesta este în lucru la Guvern, dar si la PSD, si ca „de la toamna, guvernul ar putea lua în calcul si alte modalitati de sprijinire a IMM-urilor“. Din enumerarea acestor viitoare initiative nu pot însa fi evidentiate decât masuri deja anuntate si înca nerealizate, cum sunt recapitalizarea CEC si a Eximbank, introducerea legii privind înfiintarea Fondului de Risc de la 1 ianuarie 2010 si a celui pentru contragarantare de la 1 iulie, cel din urma fiind aprobat de una dintre Camerele Parlamentului. De asemenea, Nita a mai precizat ca „modificarea Codului Fiscal de la 1 iulie va prevedea, probabil, si neimpozitarea profitului reinvestit, ceea ce ar putea fi o compensare pentru alte masuri adoptate anterior si criticate de mediul de afaceri“.
Sursa: gardianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu