vineri, mai 29, 2009

Traian Băsescu, la centenarul CSM: "Judecătorii trebuie să aplice legea şi nu să o creeze"

Judecătorii trebuie să aplice legea şi nu să o creeze a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii. Şeful statului a apreciat că judecătorul nu este "deţinătorul adevărului absolut" şi le-a cerut să contribuie din interior la susţinerea procesului de reformă a justiţiei. Băsescu a mai explicat că rolul existenţei separaţiei puterilor în stat este controlul reciproc, motivându-şi astfel sesizarea făcută în urmă cu câteva săptămâni la CCR prin care acuza existenţa unui conflict juridic între ÎCCJ pe de o parte şi Parlament şi Guvern pe cealaltă parte.

Traian Băsescu a susţinut că CSM este garantul independenţei magistraţilor, faţă de celelalte puteri, nu şi faţă de lege, legalitatea fiind un alt principiu, la fel de important ca şi indepedenţa magistraţilor.

"Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze", a spus Băsescu, la celebrarea centeraului CSM.

Preşedintele a ţinut să sublinieze că nu se poate realiza o reformă reală în justiţie numai prin presiuni exercitate din exterior, ci în măsura în care este dorită de cei din interior.

"Nu cred că se poate realiza o reformă reală a sistemului judiciar numai prin presiuni exercitate din exterior. Succesul oricărui proces de reformă depinde de gradul în care reforma este înţeleasă şi dorită de cei din interior. Oricât de bine intenţionate ar fi acţiunile factorilor exteriori, fără coparticiparea reală şi efectivă a celor chemaţi să pună în practică aceste măsuri nu se poate ajunge la rezultatul dorit", a declarat şeful statului.

Băsescu a amintit că în acest moment România se află în faţa unui mecanism de cooperare şi verificarea din partea CE în ceea ce priveşte alinierea justiţiei române la justiţia statelor membre UE, "realitate care ne arată întârzierile şi deficienţele sistemului justiţiei din România".

Aducând în discuţie şi adoptarea noului pachet legislativ privind Codurile juridice, Băsescu a susţinut că judecătorul nu este "deţinătorul adevărului absolut", iar unde legea e strâmbă ea trebuie îndreptată. "Acolo unde este legea este strâmbă ea trebuie îndreptată, dar acest lucru nu îl face judecătorul. Suntem într-un proces de reformare a legislaţiei pentru a o adapta noilor realităţi sociale. Dreptul trebuie să corespundă societăţii. Adoptarea noilor Coduri sper să conducă la acest deziderat", a susţinut preşedintele.

În acest context, Băsescu a salutat lansarea programului Jurindex privind publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti pe internet, spunând că speră că acesta va fi implementat în toate instanţele.

"Salut lansarea acestui program şi sper să fie implementat la nivelul tuturor instanţelor", a declarat Băsescu, la ceremonia de sărbătorire a centenarului Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele a spus că implementarea acestui serviciu de publicare a hotărârilor judecătoreşti va avea impact asupra actului de justiţie, va duce la celeritatea acestuia şi la purificarea practicii judiciare.


Sursa: antena3.ro



4 comentarii:

madarfacar spunea...

ACASA CU JUDECATORII FUTUI IN GURA CA NUMAI DACA LE DAI DARUL FAC TREABA, ALTFEL TE LASA SA MORI IN PUSCARIE!

DEZVIRGINATORUL spunea...

JUDECATORII ASTIA SUNT NISTE CAINI FARA STAPAN, UNII SUNT SI TURBATI CHIAR

MINIMAL spunea...

hal de judecatori!

Andy89 spunea...

Ar trebuii facuta o lege stricta privind infractionalitatea ceva gen legil din SUA, a facut ceva iei atata nu ca stai sa vezi ca a dat nu stiu ce , ca nu e concludent ! Ce le e frica sau ce .... mea sa-si faca treaba bine nu sa lase in libertate infractori periculosi !