miercuri, mai 20, 2009

Votez presedintele sau parlamentarii europeni?

S-a scurs prima treime a campaniei electorale pentru alegerile europarlementare si pot trage cateva concluzii. In primul rand in cele 10 zile de campanie am aflat din presa ce candidati vom avea pentru alegerile prezidentiale. Un print si-a anuntat la Palatul Regal candidatura la functia de Presedinte al Republicii. Si-a aranjat cateva emisiuni la TV, si-a facut spot, are si un concept de campanie, va fi ,,un altfel de presedinte decât Traian Basescu”. Logic, Traian Basescu, e presedinte de tara. Am putut vedea o lansare liberala incheiata cu un mars pe strazile Brasovului unde nu numai ca nu s-a alaturat cineva dar si nucleul liberal s-a subtiat, undeva pe terasele din jur. In ciuda elitismului liberal, traditional dealtfel, inca de la Bratieni, constat ca cei care se recomanda a fi reprezentantii patronatului, a oamenilor cu bani, educati, avand un electorat preponderent cu studii superioare, constatam ca si-au ales un presedinte de partid care cunoaste o singura limba straina alta decat cea engleza. De ce am rade atunci de Gigi Becali, el macar recunoaste ca vine dintre oi si e reprezentantul celor multi si saraci. M-am intors cateva momente inapoi in timp, undeva prin 88-89, si nu prin discursurile comuniste ale lui Iliescu, Nastase si Geoana in fata ,,congresului al IX-lea al PCR care l-a facut presedinte al RSR pe Nicolae Ceausescu” ci in fata unei lozinci ,,ILIESCU-GEOANA” , scandata din 10 mii de piepturi, care oricat efort as fi facut tot imi suna in ureche ca scandarea veche ,,CEAUSESCU-PCR” . ( verificati si voi asta acasa). Infiorator.

In al doilea rand, am aflat ca exista Traian Basescu “cel rau” si “restu” care se calca pe picioare pentru a salva tara de raul cel mare. Potrivit unui principiu de comunicare politica, pe care l-am invatat in scoala de la d-l prof. Bogdan Teodorescu, trebuie identificat dusmanul colectiv, si sansele de castig le va avea cel care va fi identificat de electorat ca poate invinge dusmanul colectiv. Ei bine, se contureaza 2 posibili dusmani colectivi: dusmanul colectivTraian Basescu, identificat de strategii PNL, PSD, PRM si Vantu, Patriciu, Voiculescu, Ciorbea, Stan, Gadea, Ciutacu, si dusmanul colectiv Criza identificata de Basescu, Boc, Isarescu, UE. Sa vedem pe cine va identifica electoratul ca fiind acest dusman colectiv.

Dincolo de acest lucru, ingrijoratoare este obsesia, fie ca vorbim de obsesia politicienilor PNL, PSD, sau a lui Vantu, Voiculescu si Patriciu, prin trusturile lor de presa pentru Basescu, fie ca vorbim de obsesia lui Basescu pentru acestia, si pentru presa in general. Nimeni nu a castigat vreodata un razboi cu presa, chiar daca presa este un arbitru imbracat in tricoul adversarului, jucatorul Basescu trebuie sa joace nu sa comenteze la deciziile ,,arbitrului”. Am vazut in toti acesti ani cum mesajul lui Traian Basescu a slabit din forta tocmai datorita circului din presa care a obosit alegatorul simplu. Cu toate acestea in aceste zile incepe sa se vada din nou adevaratul Traian Basescu. In ciuda atacurilor si incercarilor de manipulare prin sondaje este cel mai puternic si este omul cu prima sansa la alegerile prezidentiale. In turul 2 indiferent cu cine va intra il va zdrobi, si asa cum spunea Marius Tuca la o emisiune TV, ,,Vom avea un Traian Basescu cel mai redutabil care a existat pana in acesc moment. Va fi cel mai bun Traian Basescu, candidat la o functie in stat. Este omul care va veni din urma si va spulbera tot” .

Si acum cate ceva despre alegerile europarlamentare. Avem si asa ceva. Cum nu prea se pot compara programele electorale, pentru ca nu prea ai ce, ramane sa comentam sloganurile.

PDL: La bine si la greu PSD: Alege bine! PNL: Aducem bani pentru romani/”Bani pentru romani, bani europeni!” UDMR: O alianta maghiara pentru Europa PRM: Hotilor, banditilor,ce-ati facut cu tara noastra? Puscaria va mananca! PNTCD: Raman roman in Europa Pavel Abraham: Siguranta cetateanului, siguranta comunitatii Elena Basescu Ia Atitudiune

Sloganul PDL o da pe solidaritate, cam de stanga. Sloganul PSD nu spune nimic, in afara de lipsa de originalitate, si trimitere….tot spre Basescu. Dar PSD fiind de stanga sa zicem ca si sloganul e de stanga. Nu de alta dar sa poata plange copii ( vezi aici indemnul lui Severin, sau mai bine aici). PNL da bani pentru romani, cam de stanga si asta. UDMR s-a aliat cu Tokes si merg impreuna de data aceasta in Europa spre deosebire de PNTCD-isti care se incapataneaza sa ramana …acasa. Consider ca un program sau slogan matur si responsabil in acest moment de criza ar fi unul de constructie, de ridicare din criza, de fapte concrete. Nu ii faci un bine romanului daca il consolezi ca esti alaturi de el, sau daca ii spui ca ii aduci bani si cu atat mai putin sa-i mai amintesti si ca tre sa aleaga bine. Solutia in acest moment este tocmai un mesaj clar de dreapta, in care sa incurajezi omul sa se ridice pe propriile picioare, sa nu astepte ca statul sa-l ridice de jos, romanii trebuie invatati sa ia atitudine. Si uite asa am ajuns sa constat ca cel mai de dreapta, sau poate singurul slogan cu adevarat de dreapta este sloganul EBA, ,,Ia Atitudine”. Desi cred ca mesajul se refera la altceva, ideea e corecta. Avem nevoie de atitudine nu sa stam cu mana intinsa la stat. Si cu atat mai putin la politicieni.


Alin Baciu


Un comentariu:

arici spunea...

nimeni nu voteaza acum presedintele dar sa fim sinceri k aceste alegeri vor influenta foarte mult prezidentialele!! asa k lumea nu prea stie cu ce se vor ocupa sau cat influenteaza oamenii de rand alegerile europarlamentare intai sa-i informam si dupa sa ne intrebam dak votam presedintele sau europarlamentarii