vineri, mai 08, 2009

Boagiu: Reacţia Bundestagului este consecinţa "unor mandate iresponsabile cum a fost al lui Chiuariu"

Liderul PDL, Anca Boagiu, a susţinut vineri că reacţia Parlamentului german privind justiţia din România este consecinţa "anilor pierduţi de reformă şi a unor mandate iresponsabile, precum al lui Tudor Chiuariu", dar a subliniat că rezoluţia nu ţine loc de Raport al Comisiei Europene.
Vicepreşedintele Senatului Anca Boagiu a precizat, într-un comunicat remis NewsIn, că România trebuie să folosească toate canalele de persuasiune, astfel încât UE să nu ia o decizie de tăiere a fondurilor. Democrat-liberala şi-a exprimat regretul că rezoluţia Bundestagului apare în prima zi a campaniei electorale pentru PE, însă a admis că îngrijorarea Germaniei faţă de capacitatea României de a duce la bun sfârşit reformele în justiţie şi administraţie nu sunt de dată recentă. "Plătim în continuare poliţele unor ani pierduţi pentru reformă în România, poliţele unor mandate iresponsabile cum a fost cel al lui Tudor Chiuariu la Justiţie spre exemplu", afirmă senatorul.
Boagiu a susţinut că România trebuie să reacţioneze "cu calm şi în limita drepturilor şi obligaţiilor care îi revin ca stat membru UE". "Rezoluţia Bundestagului nu poate ţine loc de Raport al CE cu privire la stadiul îndeplinirii angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Raportul CE din iulie trebuie să reflecte obiectiv progresele pe care le facem şi sper în acest sens să nu mai tergiversăm adoptarea celor 4 coduri în Parlament. Pe de altă parte, lupta anticorupţie merge în sfârşit bine, după ce Parlamentul s-a achitat în această nouă legislatură de aproape toate obligaţiile care îi reveneau. Săptămâna viitoare vom discuta în plen şi chestiunea dosarului senatorului Şerban Mihăilescu şi am convingerea că şi PSD va înţelege că Parlamentul nu poate bloca un dosar care trebuie decis de justiţie", a susţinut Boagiu.
Senatorul PDL a apreciat că nu există suficiente măsuri pentru sancţiuni drastice, precum tăierea unor fonduri pentru România. "Chiar dacă există precedentul bulgar, noi trebuie să folosim toate canalele de persuasiune astfel încât o astfel de decizie să nu fie aplicată". Boagiu a adăugat că respinge "categoric" reacţia social-democatului Adrian Severin, care ar fi sugerat că România este victima unei conspiraţii europene. "Astfel de abordări periferice şi provinciale arată doar incapacitatea unora de a înţelege exact rolul UE", a mai spus pedelista. Anca Boagiu şi-a exprimat convingerea că, printr-un dialog consistent cu oficialii europeni, autorităţile de la Bucureşti vor putea convinge că România îşi respectă din nou angajamentele europene. "Vom face aceste reforme atât de necesare chiar dacă ele vor avea un cost electoral pentru PDL", a conchis democrat-liberala.
Parlamentul german a aprobat joi în unanimitate o rezoluţie în care deplânge ritmul reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei, cerând sistarea alocării fondurilor europene, informează DW în pagina electronică.
Potrivit agenţiei DPA, citate de DW, motivul este reprezentat de deficienţele justiţiei româneşti.
Membrii Bundestagului cer UE să sisteze alocarea fondurilor europene.




2 comentarii:

arici spunea...

Tot respectul ptr Dn Anca Boagiu cand spune ceva stie ce zice !!

mo.otzu spunea...

o doamna de respectat in adevaratul sens al cuvantului!