vineri, mai 08, 2009

Campania pentru europarlamentare la start!




Campania pentru alegerile europarlamentare a inceput in aceasta dimineata, 287 de candidati din sapte partide si doi independenti intrand in cursa electorala pentru cele 33 de fotolii de deputat european care le vor asigura un venit de minim 7.000 de euro pe luna timp de 5 ani.
Insa la venituri mari, si responsabilitatile sunt mari! Rolul Parlamentului European a crescut in ultimii 5 ani si un loc de deputat nu mai reprezinta doar o simpla sinecura pentru "pensionatii politic" din tara.

Ce pot face eurodeputatii pentru Romania?
Eurodeputatii vor avea un cuvant greu de spus la adoptarea bugetului Uniunii Europene vor stabili, asadar, destinatia sumelor cu care fiecare tara contribuie - 1% din PIB anual), si va avea totodata putere de codecizie la proiectele comisarilor europeni.
In contextul crizei economice globale, reprezentantii Romaniei in Parlamentul European vor putea, asadar, sa propuna solutii comune pentru iesirea din impas, vor putea pleda pentru mari proiecte care au parut abandonate in ultimii ani, cum ar fi cel al conductei energetice Nabucco sau sa faca lobby pentru sporirea securitatii la Marea Neagra (acesta fiind de altfel tema centrala a campaniei electorale a Elenei Basescu, fiica sefului statului).
Cu ce ii pot ajuta deputatii europeni pe romani? Mai cu nimic, spune analistul Stelian Tanase, care afirma ca multi ditre cei propusi de partide pe listele electorale nu au merite, ci doar "relatii" si merg la Strasbourg si Bruxelles doar pentru a incasa niste bani.
Ce vor romanii de la reprezentantii in Legislativul European
De ce nu vin romanii la votul pentru "euro"? "De obicei, alegatorul roman asteapta ceva. O punga de faina, o reparatie la scoala. Dar de asta se ocupa consiliul local, nu parlamentarul, nu europarlamentarul. Ei nu fac aceasta distinctie. In plus, lumea este satula de alegeri, de promisiuni. Cu ce mesaje sa mai vina acum politicienii dupa ce au promis marea cu sarea? Absenteismul va fi foarte mare", mai spune Stelian Tanase.
Perceptia este ca avem europarlamentari pentru ca trebuie, mai spune analistul. Potrivit eurobarometrelor publicate periodic de Comisia Europeana, romanii sunt poporul cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, insa nu sunt informati cu privire la activitatea ei sau a Legislativului European.
De exemplu, 43% din romani au spus la finele anului trecut ca nu stiu cu ce se ocupa Banca Centrala Europeana, desi 45% declarasera ca au incredere in aceasta institutie.
Startul campaniei
Liberalii si taranistii au furat startul campaniei, prezentandu-si inca de ieri candidatii la europarlamentare. PNL isi propune sa obtina 20% la alegerile europene, scor identic cu cel de la legislative. Liberalii si-au prezentat si noul slogan: "Aparam interesul tau in Europa!", iar in campanie vor merge si cu alte mesaje: "Bani pentru romani, bani europeni!" si "Europa e liberala!". Taranistii, care din 2000 au iesit din prim-planul scenei politice, vor merge cu mesajul "PNTCD te reprezinta".

Sursa: zf.ro

11 comentarii:

madarfacar spunea...

nu mai ai loc pe pamantul asta de atatia parlamentari, peste tot parlamentari fie ca sunt ei euro sau non-euro :))

s3xY g!rL 2oo9 spunea...

acolo or dormi la fel? abia astept sa il vad pe vadim si pe becali acolo :D.

Anonim spunea...

Dar nu vad nici un afis in sectorul 2, n-a inceput campania sau ce dreak?
:)

smechera FATAla spunea...

oare cat de dura v-a fi campania asta?!

Anonim spunea...

Nu vezi nici un afis in Sectorul 2 pentru ca maine este lansarea candidatilor PDL pentru europarlamentare.

alin spunea...

unde o sa se intample asta si la ce ora, poate vin cu cativa prieteni

Anonim spunea...

Esti membru OTPDL sect 2 si nu sti???

DEZVIRGINATORUL spunea...

SA CURGA MICII, SA VINA BEREA!! :P :))

arici spunea...

prea multi parlamentari prea putine locuri !! Daca ajunge Becali europarlamentar se schimba tot parlamentul eupean:)) asa ca nu cred ca este locul lui acolo!!!

_-VIP-_ spunea...

Abia astept sa vad si lansarea PDL-ului, o sa fie cea mai frumoasa lansarea pentru ca numai unii sunt primi! :)

Toma Mariana spunea...

HAI NAZARE!!!!!!!!!!!!!