Tăriceanu, acuzat de subminarea economiei naţionale
În solicitarea PDL adresată Biroului Permanent al Camerei şi semnată de liderul grupului parlamentar Mircea Toader, democrat liberalii solicită iniţierea urmării penale împotriva deputatului Călin Popescu Tăriceanu, pe fondul cazului Sterling. "Este surprinzător cum statul român a concesionat operaţiunile petroliere unei companii fără niciun angajat, mai mult decât atât, Guvernul nu a solicitat introducerea în acest acord a Romgaz SA, această introducere în contract fiind obligatorie. Negocierea acordului s-a realizat în mod defectuos şi cu rea credinţă, neexistând vreun mandat în acest sens, prejudiciile cauzate statului român fiind de ordinul sutelor de milioane de euro", se arată în cererea PDL.
Toader mai arată că "Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în scris ca în perioada soluţionării diferendului de către Curtea Internaţională de la Haga să nu se negocieze niciun acord".
"Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a gestionat întreaga operaţiune comercială, motivarea acestuia nefiind de natură să vizeze o situaţie extraordinară sau de interes public. În calitate de prim-ministru al guvernului de la acea perioadă, avea obligaţia, în exerciţiul atribuţiilor, sale să gestioneze în mod corespunzător activitatea tuturor agenţiilor din subordine, precum şi interesele contractuale ale României", a susţinut Toader în solicitarea PDL.
Toader îl mai acuză pe Tăriceanu că nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale pe care le avea în calitate de prim-ministru al României "avizând o tulburare însemnată a bunului mers a statului român, fapta aceasta fiind de natură să submineze economia naţională prin concesionarea în condiţii de ilegalitate a zăcămintelor de gaz şi ţiţei descoperite în perimetrele concesionate".
Comisia juridică are ultimul cuvânt
Secretarul Camerei, social-democratul Valeriu Zgonea a anunţat că membrii Biroului Permanent al Camerei au decis în unanimitate trimiterea către Comisia juridică a solicitării PDL, de începere a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale, potrivit articolului 165 din Codul penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
"Conform Regulamentului deputaţilor, Comisia juridică trebuie să înceapă discuţiile şi să vină în faţa Camerei Deputaţilor cu un raport, care să spună dacă se întrunesc motivele pentru începerea urmăririi penale" a explicat Zgonea.
Potrivit acestuia, în timpul vacanţei palamentare, Comisia juridică este obligată să lucreze o săptămână, perioadă în care s-ar putea dezbate cazul Tăriceanu.
Deputatul PNL Bogdan Olteanu a precizat, la rândul său, că a vorbit cu fostul premier despre cererea PDL în cazul Sterling. Potrivit lui Olteanu, Tăriceanu i-a comunicat că "nu înţelege să se folosească de nicio imunitate şi de niciun privilegiu şi se va pune la dispoziţia Justiţiei şi a comisiei ca orice cetăţean".
Sterling, o firmă de apartament, concesionarul Insulei Şerpilor
Camera Deputaţilor a aprobat, pe 15 aprilie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a condiţiilor în care a fost încheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, anchetă care avea ca obiectiv şi depistarea metodelor prin care a fost posibilă validarea legislativă a contractului.
Comisia de anchetă în cazul Sterling a recomandat, la sfârşitul lunii iunie, ca persoanele audiate pe acest subiect, care au oferit informaţii nereale, să fie deferite anchetei instanţelor judiciare şi a stabilit că actul adiţional nr. 11 la contract a fost întocmit în condiţii ilegale, liberalii fiind de altă părere.
Cu doar câteva săptămâni înainte de a părăsi Palatul Victoria, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate în zona de litigiu din jurul Insulei Şerpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, deşi Curtea de la Haga nu se pronunţase încă asupra acestui diferend între România şi Ucraina.
Astfel, pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tăriceanu a aprobat un act adiţional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare şi împărţire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.
Tăriceanu anunţa, în 18 februarie, că i-a acţionat în judecată pe premierul Emil Boc şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lansate în cazul Sterling, cerând daune în valoare de 100.000 de lei fiecăruia. Tăriceanu îl acuza pe Emil Boc, în acţiunea de chemare în judecată, că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources.
Sursa: antena3.ro
2 comentarii:
Era si cazul. Totul a fost facut cu un scop, acela de a intra banii in conturile oamenilor importanti din PNL. Problema e k de obicei le musamalizeaza foarte bine,
este greu florine... foarte greu. Guvernul PNL a facut multe, dar... nu vezi ca a facut gaura in bugetul de stat si nu s-a intamplat nimic. PNL au fost hoti si la inceputul anilor 1900 si acum...
Trimiteți un comentariu