luni, iulie 20, 2009

Autonomie...


Sau nostalgia Trianon-ului...
Cum ar fi daca Muresul, Covasna si Harghita ar fi teritoriu autonom?
Pai ar fi naşpa. Ar trebui sa ma verifice aia la intrare cum ma verifica SPP-ul când mă duc la muncă. Ar trebui să dau mai mulţi bani ca să-l sun pe văru-miu din Târgu Mureş sau pe d-na Suzy să-mi fac o rezervare la Băgaciu. Fantezii de-ale mele. Şi totuşi, realizabile, în contextul în care acest teritoriu va deveni o enclavă(vezi cazurile Groznîi sau Nagorno-Karabah). Problema autonomiei devine o pantă alunecoasă în momentul în care se rezolvă. Pentru că o nevoie, odată rezolvată, naşte altă nevoie.
Traian Băsescu a pus foarte bine problema autonomiei. Autonomia înseamnă descentralizare, un factor specific în dezvoltarea statului de drept în care încercăm să trăim. Autonomia înseamnă reguli pentru fiecare judet în parte, care se aliniază Constituţiei şi legilor Romaniei.
Autonomia de care vorbesc susţinătorii maghiari intră în contradicţie clară cu Constituţia. Ar trebui să înfiinţăm noi graniţe ale României şi să redefinim teritoriul naţional. Chiar dacă legal ar fi subordonată României, am încălca inalienabilitatea teritoriului, unitatea, indivizibilitatea, precum şi forma de guvernământ (republica ar deveni stat federal).
Oare este necesar aşa ceva?

Niciun comentariu: