joi, iulie 09, 2009

Boc: Suntem la mana autoritatilor locale pentru cheltuirea banilor UE

Premierul Boc spune ca numarul proiectelor europene a crescut exponential in ultimele luni. Problema este ca numarul proiectelor respinse este si el foarte mare.

Emil Boc sustine ca, in cele sase luni de mandat, numarul proiectelor pentru bani europeni a crescut cu 500% fata de anii 2007-2008. "Infiintarea Comitetului interministerial pentru absortia fondurilor europene sub coordonarea directa a premierului si a vicepremierului a fost eficienta si si-a aratat roadele", a declarat premierul.
Totusi, in termeni reali progresul nu este semnificativ, avand in vedere sumele cheltuite efectiv din banii europeni alocati. Daca la finalul guvernarii Tariceanu sumele cheltuite reprezentau circa 6% din 3,1 miliarde euro/total fonduri structurale pentru 2007 si 2008, acum cand s-au adaugat si sumele disponibile pentru 2009, procentul banilor cheltuiti este de 5% din 5,6 miliarde euro. Pe de alta parte, era de asteptat ca numarul de proiecte depuse sa creasca, avand in vedere ca in 2007 nu s-a putut depune nici un proiect pentru ca Romania isi negocia, ca tara nou-intrata in UE, regulile pentru absortia fondurilor, asa-numitele ghiduri ale solicitantului.
In acest moment, pentru intreaga suma, de 3,7 miliarde euro, s-au depus 8.831 de proiecte, dar numai 2.154 au fost aprobate. In cazul programului pentru dezvoltarea resurselor umane, numarul proiectelor respinse este mai mult decat dublu. Mai exact, el a crescut cu 137%. Or, una dintre problemele pentru care s-a infiintat comitetul condus de primul-ministru a fost sa rezolve birocratia cu care se confrunta autoritatile, companiile si organizatiile nonguvernamentale atunci cand se depun proiecte. Un mare pas inainte s-a facut in privinta programului de transport. Ministerul si Compania Nationala de Autostrazi au reusit sa-si vada aprobate noua proiecte dintr-un numar de circa 20. Unele dintre ele sunt rescrise dupa respingerea lor la finele anului 2008.
In privinta platilor, premierul Boc insista ca progresul este remarcabil, dar admite ca si guvernul sau se confrunta cu problema perena a incetinelii cu care se misca autoritatile locale. "Suntem la mana autoritatilor locale in sensul cheltuirii efective a banilor", a spus el. Banii europeni nu ajung in conturile beneficiarilor pana cand ei nu dovedesc ca au cheltuit corect prima transa a banilor, transa ce provine din surse proprii sau de la buget. Cofinantarea de la buget a crescut insa de la 15% pana la 30%, a reamintit premierul, ceea ce ar trebui sa fie de ajutor.


Sursa: ultimaora.phg.ro

Niciun comentariu: