Promulgarea celor doua coduri survine dupa ce pe data de 26 iunie au fost adoptate si de Parlamentul Romaniei.
Pe 22 iunie, Guvernul Boc si-a angajat raspunderea pe doua dintre Codurile juridice, Codul Penal si Codul Civil, prin prezentarea formei finale a proiectelor in fata plenului reunit al Parlamentului.
Acesta a prezentat atunci principalele trei argumente care au condus la solutia de asumare a raspunderii in Parlament pe aceste doua proiecte de lege.
"In primul rand, vorbim de reforma profunda a sistemului judiciar romanesc. Codul Civil este din 1865, Codul Penal din 1969 iar in cadrul Codului Penal exista alte 250 de legi speciale cu modificari si adnotari facute de-a lungul timpului. (...) Trebuiau facute modificari pentru a le pune in acord cu dezvoltarea societarii romanesti", declara premierul in fata plenului Parlamentului.
In al doilea rand, prim-ministrul a explicat ca s-a avut in vedere punerea in aplicare a principiului constitutional "nimeni nu este mai presus de lege". "Aceste doua coduri ca si cele doua care urmeaza, vor conduce la o justitie mai rapida si cu costuri mai reduse pentru cetatean", a mai afirmat premierul.
Reprezentantii Ministerului de Justitie sunt convinsi ca cele doua coduri, Civil si Penal, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, iar Traian Basescu le-a promulgat vineri vor lua nota buna la Bruxelles.
Totodata, procesele din Romania se vor scurta pentru ca din proiectul viitorului Cod de procedura penala a disparut faza actelor premergatoare, care putea dura 5-6 ani, a spus, la Realitatea FM, Alina Bica , secretar de stat in Ministerul Justitiei.
"Din Codul de procedura penala au fost scoase foarte multe etape care duceau la tergiversarea procesului si la formalizarea excesiva a acestuia. Din momentul cand se depune plangerea penala, persoana are calitate de invinuit si, intr-un an, dosarul e trimis in judecata".
Sursa: ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu