sâmbătă, iunie 27, 2009

Traian Băsescu le-a bătut obrazul politicienilor maghiari, care i-au boicotat vizita la Miercurea Ciuc, de Ziua Tricolorului

Sărbătoare cu gust amar pentru Traian Băsescu vineri, la Miercurea Ciuc: venit, împreună cu ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, şi cu şefii Armatei, să celebreze aici Ziua Tricolorului - ocazie cu care a înmânat şi drapelul de luptă vânătorilor de munte din Batalionul 435 Logistic Ciuc - şeful statului s-a pomenit, în locul „ospitalităţii secuieşti” pe care o tot lăudase la precedentele sale descinderi, cu un adevărat boicot din partea udemeriştilor din administraţia harghiteană, absenţi „in corpore”, în frunte cu primarul urbei, Raduly Robert, şi cu Borboly Csaba, şeful Consiliului Judeţean Harghita.

Fronda acestora fusese anunţată încă din ajun tocmai de la Budapesta, de cotidianul „Magyar Hirlap”, care reproducea declaraţiile edilului din Miercurea Ciuc şi ale deputatului Attila Korodi: „Băsescu mi-a demonstrat anul trecut că nu ai ce să aştepţi de la el, mi-au ajuns cinci ani cu un aşa preşedinte, la toamnă o să-mi caut altul!” (Raduly Robert); „Această vizită nu o pot considera decât ca pe ceva destinat jignirii şi umilirii maghiarilor din Secuime, pentru că Ţinutul Secuiesc trece printr-un proces de militarizare şi de creştere a numărului de efective ale armatei şi poliţiei, iar acest lucru înseamnă o colonizare conştientă” (ex-ministrul Korodi Attila). În aceste condiţii, singurii oficiali locali prezenţi la ceremonii au fost prefectul Constantin Strujan, subprefectul Jean Adrian Andrei şi şefii români de la instituţiile deconcentrate, dimpreună cu primarii din Topliţa şi din cele câteva comune româneşti din Harghita.

La finalul vizitei, răspunzând unei întrebări a reprezentantului ziarului Gândul, referitoare la cele apărute în cotidianul budapestan „Magyar Hirlap”, Traian Băsescu a ţinut să le bată obrazul udemeriştilor care boicotaseră sărbătorirea Zilei Tricolorului la Miercurea Ciuc: „Toţi trebuie să ştim un lucru în mod fundamental: ca să primeşti respect, trebuie să respecţi! Acesta este singurul meu mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici. Au încercat să convingă că e o demonstraţie de forţă când de fapt e o sărbătoare, în care Armata Română n-a venit cu tancuri şi rachete, ci pur şi simplu a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea de populaţia civilă.

În al doilea rând, este o sărbătoare naţională în care românii îşi salută drapelul naţional pe care îl poartă cu cele trei culori din 26 iunie 1848. Şi tot sub Tricolor au fost şi zecile de mii de români care au murit pe teritoriul Ungariei pentru eliberarea acestei ţări, inclusiv pentru eliberarea Budapestei. Deci cred că politicienii maghiari greşesc şi le-o spun în mod deschis prin presă, pentru că n-am avut ocazia să le-o spun, dacă ar fi fost cazul, cu ocazia ceremoniei”. După care şeful statului şi-a încheiat lecţia ad-hoc de bună-purtare avertizându-i pe udemerişti că „de câte ori vor fi zile naţionale ale Ungariei pe care ei le sărbătoresc, eu voi încerca să fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respectă”


Sursa: Gandul.info



4 comentarii:

Andy89 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andy89 spunea...

E si normal ca aia parca zici k mor cand vine presedintele parca ii omoara in loc sa le faca un bine si sa le arate ca ii pasa si de ei si ca nu face discvriminari. Dar ei sunt magari !

DEZVIRGINATORUL spunea...

MAI DAI IN PLM DE UNGURI, DE CE NU SE DUC ACASA LA EI SA NE LASE IN LINISTEA NOASTRA, EI SI COCALARII, MICROBII ROMANIEI!

Alina spunea...

Poi asta e comportament de politicieni, pana la urma Basescu este inca Presedintele Romaniei si ei se dau mari si tari ca vor aceleasi drepturi, vor sa fie respectati, dar ei cum il respecta pe Presedinte ? printrun boicot , uuuua afara cu maghiarii