Raportul europarlamentarului Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) privind aspectele bugetare ale programelor educationale europene a fost adoptat astazi în unanimitate de catre Comisia de Buget a Parlamentului European. Prin acest raport se solicita cresterea sumelor alocate din Bugetul Uniunii Europene burselor europene precum Erasmus sau Comenius.
"Sper ca un influx mai mare de fonduri europene sa suplineasca lipsa acuta a banilor pentru educatie alocati de la bugetul de stat al României. Suntem, din pacate, printre tarile europene cu cel mai mic procent din PIB acordat educatiei. Si rezultatele s-au vazut la ultimul studiu PISA, unde sistemul educational din România a ajuns pe penultimul loc", afirma Monica Iacob-Ridzi.
Anul 2008 reprezinta pentru Parlament ocazia de a mari sumele alocate prin bugetul Uniunii Europene unor domenii-cheie. Practic, are loc o evaluare intermediara a cadrului financiar multianual (2007-2013), prin care pot fi redirectionate fonduri înspre domenii prioritare precum educatia si cercetarea.
"Parlamentul European a solicitat pentru domeniul educational o suma de 13 miliarde de euro, iar Consiliul nu a fost de acord decât cu o suma mult mai mica, 7 miliarde. Bursele europene nu ar trebui sa fie infime, cum sunt în prezent, ci sa permita studentilor sa se descurce cu acesti bani în oricare dintre tarile Uniunii Europene",a declarat Iacob-Ridzi.
Raportul redactat de Monica Iacob-Ridzi a primit sustinerea tuturor grupurilor politice si a fost adoptat în unanimitate în cadrul Comisiei de Buget a Parlamentului European, urmând sa fie adoptat de plenul Parlamentului în 24 iunie. Raportul mai solicita si o implicare financiara mai mare din partea statelor membre ale UE, în special în accelerarea procesului de recunoastere si echivalare a diplomelor.
Biroul de presa
al Partidului Democrat Liberal
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu