vineri, mai 16, 2008

Comunicat de presa - 15 mai 2008

Ref: Europarlamentarul Marian Zlotea propune Parlamentului European sa stabileasca reguli ferme pentru protectia calatorilor în noile state membre ale UE

Europarlamentarul Marian Zlotea (PDL) a depus astazi la Parlamentul European o propunere de rezolutie privind drepturile calatorilor în transportul feroviar, rutier si pe caile navigabile interioare.
Marian Zlotea a ocupat, în perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Dupa accidentul de cale ferata produs la sfârsitul saptamânii trecute, Marian Zlotea a sesizat indiferenta condamnabila a Guvernului României fata de drepturile calatorilor, cu toate ca Uniunea Europeana detine reglementari ferme în acest domeniu.
Deputatul PD-L solicita Parlamentului European stabilirea, pentru noile state membre ale Uniunii Europene si pentru statele membre mai vechi, dar care nu au armonizat legislatia proprie cu cea europeana în domeniu, a unor cerinte minime legate de informatiile ce trebuie furnizate calatorilor înainte, în timpul si dupa calatorie; comunicarea drepturilor calatorilor odata cu emiterea biletelor; responsabilitatea companiilor în caz de accident; acordarea de compensatii si asistenta ad-hoc în caz de întârziere sau de anulare a serviciilor; conditiile în care se poate oferi asistenta persoanelor cu mobilitate redusa.

"Prin aceasta rezolutie, doresc sa impun si în România respectarea drepturilor pasagerilor din transportul feroviar, rutier si maritim de calatori. În perioada în care am condus Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor am implementat drepturile calatorilor cu transportul aerian. Pentru ca Guvernul României si ministrul transporturilor se dovedesc a fi indiferenti fata de drepturile calatorilor, am luat hotarârea sa impun Executivului sa respecte legislatia europeana în domeniu, prin decizie a Parlamentului European. Companiile de transport trebuie sa despagubeasca orice prejudiciu creat pasagerilor, de la cea mai mica întârziere, pâna la daune compensatorii pentru accidente, de orice natura si gravitate ar fi acestea", declara Marian Zlotea.

Marian Zlotea este seful comisiei interne a PD-L pentru protectia consumatorilor, concurenta si siguranta alimentara.

Biroul de presa
al Partidului Democrat Liberal

Niciun comentariu: