joi, octombrie 15, 2009

Boc: PDL a transmis altă variantă de premier

Liderul PDL, premierul în exerciţiu Emil Boc a susţinut, joi seara, că democrat-liberalii i-au transmis preşedintelui Traian Băsescu o propunere pentru postul de prim-ministru care nu a fost însă acceptată de şeful statului şi a evitat să precizeze dacă propunerea PDL a fost Monica Macovei.

"Ne-am consultat dimineaţa la partid, am transmis o propunere politică, dar care nu a fost acceptată de preşedinte", a spus Boc, la Realitatea TV.

Întrebat dacă propunerea PDL a fost Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, Boc a evitat să răspundă, arătând că nu poate nici să confirme, nici să infirme această variantă.

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, joi, la Antena 3, că propunerea vizându-l pe Croitoru a fost a preşedintelui Băsescu şi a refuzat să precizeze care este propunerea pe care democrat-liberalii au transmis-o joi dimineaţă la Cotroceni.

"A fost o decizie între liderii partidului, până nu avem o discuţie în interiorul structurii instituţionale a partidului ... nu pot să vă spun", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

marți, octombrie 13, 2009

PSD – PNL – Intact – Realitatea – Caţavencu, coaliţia care sugrumă România

Asistăm de mai bine de un an la un iureş total împotriva preşedintelui şi mai nou împotriva unui Guvern care trebuie să îşi ducă la bun sfârşit atribuţiile într-o atmosferă incendiară. Fireşte, este dificil să poţi îndepărta problema pensiilor sau a salarizării atunci când eşti atacat de toţi din toate direcţiile. Suntem sufocaţi de petardele aruncate de mass-media şi de lipsa de obiectivism a celor din PSD sau PNL, însă am remarcat în câteva rânduri că cetăţeanul a început să selecteze informaţia care îi este oferită. Nu se mai lasă păcălit, nu-şi mai spală creierul şi nu mai dă doi bani pe informaţiile transmise în mod denaturat.

Din păcate, presa noastră nu mai e presă. Am ajuns, după aproximativ 20 de ani de la câştigarea libertăţii presei, să fim minţiţi chiar de către jurnaliştii care până în Revoluţie plângeau după libertatea de exprimare. Când au căştigat-o, s-a ales praful. Acum, această valoare nu mai există. Presa şi-a pierdut credibilitatea în ultimii 5 ani şi din nefericire pentru clientela lui Vântu şi a lui Voculescu nu mai poate influienţa prea mult electoratul. Jurnaliştii fac campanie electorală cot la cot cu politicienii.

Trist este faptul că niciun subiect important pentru cetăţeni nu mai prezintă interes pentru presaci. Spaţiul de emisie este rezervat atacurilor nefondate ale coaliţei PSD – PNL – Intact – Realitatea – Caţavencu, atacuri unidirecţionale. Ecranele sunt îmbâcsite de burtiere de genul: „Băsescu a făcut, Băsescu a dres, Băsescu a zis, ş.a.m.d.” Consider că trăim o dramă în momentul în care tranşăm doar domeniul politic, un subiect care a ajuns la saturaţie de foarte multă vreme. De ce să dezbatem problemele legate de educaţie, de sistemul sanitar, de investitori, de agricultură, de mediu şi altele, cu mult mai importante decât campaniile anti-băsesciene duse de anumiţi indivizi? În scurt timp o să avem parte şi prognoze meteo mai speciale, în care vom auzit tot de Băsescu. Ce ar fi dacă mâine aflăm din buletinele pentru starea vremii că va ploua din cauza lui Băsescu?

PSD şi PNL au muşcat din caşcaval

În mod normal, în România, campania electorală durează o lună de zile, indiferent de scrutin. Prezidenţialele par a fi cu moţ şi nu contează cu cât timp înainte te apuci de treabă. Geoană, de exemplu, îşi tot face campanie din luna decembrie, fără să-l deranjeze nimeni. Pentru domnia sa acest lucru constituie un avantaj, mai ales atunci când eşti slab cotat sau nu ai nimic de spus. Cu alte cuvinte, cele 3 lansări în stil pur comunist au fost degeaba atâta vreme cât cel mai bun discurs l-a susţinut Iliescu, iar cel mai aplaudat a fost Năstase. PSD-ul strânge semnături prin interprinderi, cerşind sau obligându-i oarecum pe angajaţii acestora. Fără niciun fel de îndoială, la aceste aspecte se adaugă şi efortul susţinut al mass-mediei. Practic, un candidat care îşi asigură în mod samavolnic, ca să-l parafrazez pe Iliescu, un avans şi are în continuare şanse slabe să câştige o asemenea cursă se numeşte prostănac, parafrazându-l tot pe tata Ilici.

Antonescu, acelaşi miez, dar într-o altă coajă a reuşit să fure startul campaniei cu aproximativ 6 săptămâni, distribuind încă din septembrie materiale de campanie marca PNL.

Din nefericire, ăsta este circul la care asistăm şi câteodată mai şi aplaudăm, încurajând circarii să facă şi mai multe jonglerii. Cristoiu spunea acum ceva vreme că atât Geoană şi Oprescu, cât şi Antonescu au şanse aproape egale de a intra în turul doi, iar acest lucru îi obligă să se repoziţioneze fiecare şi să iasă cumva în evidenţă. Acuzându-l continuu pe Băsescu nu vor rezolva nimic, mai ales că lumea s-a săturat de acest tertip învechit. Înţelepte vorbe. Bravo, maestre!



CRISTIAN IONUŢ BÎRDAC
Sursa:
cristian-birdac.weblog.ro




vineri, octombrie 09, 2009

Geoană şi Crin negociază „o căsătorie de probă”

PSD şi PNL discută despre încheierea unui protocol prin care să susţină un guvern de tehnocraţi după dărâmarea cabinetului Boc.

PSD şi PNL negociază un protocol pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, care să funcţioneze în următoarele 45 de zile, după demiterea guvernului Boc şi până la alegerile prezidenţiale. Conform unor surse din conducerea PSD, acesta este planul de acţiune după moţiunea de cenzură care va fi dezbătută marţi, în parlament.

Prin protocolul pentru un guvern de tehnocraţi, PSD caută să contracareze mutarea preşedintelui Traian Băsescu de a numi un premier tot de la PDL. Social-democraţii se aşteaptă ca şeful statului, după demiterea guvernului, să propună un nou cabinet Boc, sprijinit de o majoritate formată din PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi aproximativ 20-30 de parlamentari liberali şi social-democraţi.

Liberalii sunt de acord cu guvernul de tehnocraţi, dar înclină mai degrabă pentru o înţelegere verbală, fără un acord scris. „PNL nu va semna niciun protocol până la alegeri. PNL a lansat ideea unui guvern condus de un premier tehnocrat şi vom încerca, în această perioadă, să-i asigurăm o majoritate parlamentară”, a declarat pentru EVZ prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

„După căderea guvernului Boc, cele trei partide vor merge împreună la Cotroceni cu o singură propunere de prim-ministru”, a completat şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu.

Ideea unui guvern de tehnocraţi a fost evocată atât de Mircea Geoană, cât şi de Crin Antonescu, săptămâna trecută, când premierul Boc a propus revocarea ministrului Dan Nica, iar PSD se pregătea să iasă de la guvernare.

Ea fost reluată după depunerea moţiunii de cenzură. Şi Cozmin Guşă, consilierul politic al preşedintelui PSD, Mircea Geoană, a evocat ideea unui „guvern de 45 de zile, format din tehnocraţi, a cărui misiune să fie aceea de a gestiona criza şi de a garanta corectitudinea alegerilor”.

„Dacă nu se negociază un astfel de guvern, riscăm un guvern Boc 3 tot cu Vasile Blaga la Interne şi asta înseamnă fraudarea alegerilor”, a declarat Guşă pentru EVZ. Acesta îi suspectează pe liderii UDMR că au deja un aranjament cu PDL. „Dacă refuză să semneze protocolul cu PSD şi PNL, va fi testul prin care se va arătat că sunt înţeleşi cu PDL”, a concluzionat Guşă.

Sârbu anunţă noua majoritate PSD-PNL

PSD şi PNL îşi coordonează deja acţiuniile în parlament. Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a anunţat ieri că s-a format o nouă majoritate. „Începând de ieri (miercuri - n.r.) funcţionează o nouă majoritate. (...) E făcută deja publică. Sigur, nu avem un protocol încheiat. Probabil, va fi încheiat după turul întâi. Dar ea funcţionează şi asta e cel mai important. Marţi, moţiunea de cenzură pe care au depus-o colegii noştri de la PNL şi UDMR va trece, o votează şi PSD, şi după aceea vom vedea. Ceea ce domnu’ Băsescu a semănat, acum se culege”, a spus Sârbu citat de Mediafax.

luni, octombrie 05, 2009

Pliante PDL cu realizările mandatului lui Băsescu, duminică, în cutiile poştale ale bucureştenilor

Unii bucureşteni au primit, duminică, în cutiile poştale, pliante de campanie ale lui Traian Băsescu, cu mesajul "Traian Băsescu -Atitudinea care schimbă România", în care se arată că "în ultimii cinci ani românii au avut o misiune pentru preşedintele lor, iar acesta şi-a asumat-o fără ezitare".

Pliantul, care, potrivit celor inscripţionate pe ultima pagină, a fost comandat de PDL şi "executat" de Monitorul Oficial, are imprimat pe verso mesajul "Românii au votat un preşedinte care i-a înţeles, care a venit dintre oameni şi a rămas tot timpul cu ei".

În continuare, se arată că, în ultimii cinci ani, "chiar dacă rezistenţa şi frica de schimbare au rămas destul de puternice, este de necontestat faptul că noi, românii, am evoluat şi că împreună am pus fundaţia modernizării statului român".

"Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de continuarea modernizării şi de aceeaşi atitudine fermă care să ducă România mai departe", se mai arată mesajul preşedintelui, sub care este imprimată sigla PDL şi sloganul "La bine şi la greu".

Din cele patru pagini ale pliantului, românii pot afla că "au devenit cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene", că "nu mai votează pe liste" şi că "justiţia nu mai are reţineri în achetarea foştilor şi actualilor miniştri".

La primul dintre puncte, se precizează că în 2004 România era în afara Uniunii Europene, iar "Traian Băsescu a impulsionat Guvernul să ia măsuri", cu ajutorul miniştrilor Vasile Blaga, Monica Macovei, Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu fiind "înlăturate steguleţele roşii din domenii precum justiţie, afaceri interne, agricultură şi mediu".

Tot din pliantul PDL românii află că "de la 1 ianuarie 2007 circulă liber, doar cu buletinul, în orice ţară din Uniunea Europeană", iar aderarea a adus "atât o perioadă de creştere a nivelului de trai, cât şi a prestigiului României pe plan internaţional". Totodată, se arată că apartenenţa României la UE a "oferit şansa", în ultimul an, "de a înfrunta mai uşor criza economică, iar România continuă să fie o ţintă privilegiată pentru investiţiile străine".

În materialul de campanie se mai spune că până în urmă cu cinci ani românii erau obligaţi să voteze liste de partid, iar "Traian Băsescu a organizat, în noiembrie 2007, un referendum la care 80 la sută dintre cetăţenii prezenţi la vot s-au pronunţat pentru votul uninominal".

În ceea ce priveşte Justiţia, românii pot afla, din pliantul de campanie al lui Băsescu, faptul că, "în urmă cu cinci ani, simpla idee de a investiga un ministru sau parlamentar suspectat de corupţie era de negândit".

"Ca preşedinte, Traian Băsescu a fost conştient că datoria sa este să stopeze amestecul politicienilor în actul de justiţie. Astfel, din 2005, Departamentul Naţional Anticorupţie a trimis în judecată 20 de foşti sau actuali miniştri şi parlamentari, din tot spectrul politic. Preşedintele s-a luptat ca toţi românii să fie egali în faţa legii", se subliniază în fluturaşul distribuit de PDL în cutiile poştale.

În acelaşi material electoral se vorbeşte şi despre "Condamnarea comunismului şi accesul la arhivele securităţii". La acest capitol, cetăţenii sunt informaţi că "în urmă cu cinci ani România era un stat care ascundea adevărul despre perioada comunistă, prin păstrarea sigiliului asupra arhivelor, iar Traian Băsescu a dat semnalul de schimbare a atitudinii instituţiilor statului faţă de trecutul totalitar pe 18 decembrie 2006, când, pentru prima dată. regimul comunist din România a fost condamnat oficial". Tot Traian Băsescu "a decis transferul a două milioane de dosare din custodia SRI şi a altor instituţii în custodia CNSAS", astfel că "acum putem cu toţii să avem acces la trecut nostru".

Ultima temă la care se face referire în pliantul PDL este impozitarea şi cota unică: "În urmă cu cinci ani munca era descurajată, dar Traian Băsescu a vrut ca munca bine făcută să fie şi bine plătită. Din prima zi a mandatului său a susţinut cota unică de impozitare de 16%, care a avut un rol crucial în creşterea prosperităţii economice din ultimii cinci ani. În 2004, salariul mediu brut era de 818 lei, iar în iulie 2009 a fost 1.901 lei. Pensia medie a crescut de la 232 la 714 lei, iar pensia media în agricultură a crescut de la 74 la 301 lei, în aceeaşi perioadă. În plus, investiţiile străinie directe au crescut în intervalul 2004-iulie 2009, de la 15 miliarde euro la 56 miliarde euro".

Pliantul îl înfăţişează pe Traian Băsescu îmbrăcat în costum de culoare închisă şi cu cămaşă albă. Şeful statului zâmbeşte şi are braţul drept ridicat, purtând tricolorul.

Aceleaşi teme s-au regăsit şi în discursul de bilanţ prezentat de către preşedintele Traian Băsescu în Parlament.

De asemenea, în unele zone al Capitalei au fost distribuite materiale atribuite senatorului PDL Anca Boagiu, care au ataşate discursul lui Emil Boc la angajarea răspunderii Guvernului, precum şi cel de bilanţ rostit de Traian Băsescu în Parlament.

"Într-o asemenea perioadă este esenţial ca statul român, prin cei care îl conduc, să aibă viziunea şi curajul necesare pentru a îndrepta ţara în direcţia corectă, iar dumneavosastră, care sunteţi primii afectaţi de deciziile politice, să fiţi consultaţi şi corect informaţi. Iată de ce am ales această metodă de comunicare pentru a vă informa în legătură cu raportul de activitate prezentat în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, precum şi viziunea şi priorităţile sale pentru perioada următoare", se arată în mesajul Ancăi Boagiu către bucureşteni.

Presedintele Traian Basescu si-a anuntat, sambata ,candidatura pentru un nou mandat. Liderii PDL s-au declarat surprinşi de anunţul său.

miercuri, septembrie 30, 2009

Mirajul internelor


Sus si tare, de un tovaras: "Cine are internele, castiga alegerile." "Ai sa mori tu?" ii raspund. Pedeul nu a avut niciodata internele si a castigat ceva scrutinuri. Lumea, in frunte cu PSD, traieste in nostalgia anilor de demult, in care militianul ii lua la sectie pe cei care nu votau cu Partidul, si ce se intampla la sectie numai ei stiau.
Bullshit. Nu am vazut in viata mea politica politist care sa ajute la fraudarea alegerilor. La fel, in doi ani de politica, in care am fost delegat al PD-L-ului in sectia de votare. Si am castigat primele europarlamentare, am castigat si legislativele, si al doilea rand de europarlamentare. Politia si-a facut treaba. Si ministrul de interne n-a fost pedeleu.
Intram intr-o incapacitate de a mai vedea dincolo de sticla televizorului. Ma suna unchiu-meu, care este politist, si spune ca, de asemenea, nu a vazut magarii facute de catre colrgii sai (si nici el nu a facut). Nica il arata cu degetul pe Blaga, Geoana pe Basescu, in conditiile in care li s-a cerut ministru de interne. Boc a luat in apararea sa celebrul parteneriat, pe care PSD se vede ca il nesocoteste, si a procedat conform ceea ce era scris acolo. Basescu a incercat sa gaseasca solutia de compromis, dar au iesit presacii carora nici macar nu le trece prin cap faptul ca metoda de a numi un independent poate fi solutia reala pentru a scapa de aceasta situatie conflictuala. Bunicuta Iliescu iese hotarat ca la Revolutie si debiteaza interpretari aberante ale legilor. Crin vrea tehnocrati. La D-day + 2 (cum ii spune un prieten), ne intoarcem la starea din 2004, subliniata de Theodor Paleologu in "De la Karl Marx la stenograme", anume starea de anormalitate in care jocul minoritatii este decisiv.
Un cunoscut spunea ca "orice ai face si oricat de bune intentii ai avea, tot esti suspectat de cine stie ce ticalosie. Usurinta cu care ti se acorda mobiluri josnice este pur si simplu uluitoare." Spuneti si voi...



marți, septembrie 29, 2009

Băsescu: Am propus desemnarea unui ministru de Interne independent sau din opoziţie


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după întâlnirea cu liderii PSD şi PDL, că le-a propus celor două partide două soluţii care să elimine suspiciunile legate de faptul că ministrul de Interne ar putea influenţa alegerile: un ministru independent sau unul din opoziţie.

"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.

El a opinat că această soluţie va linişti PSD şi PDL cu privire la Ministerul de Interne.

Şeful statului a spus că solicitarea sa a fost să organizeze cât mai rapid întâlnirea coaliţiei pentru a discuta despre soluţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare nepermisă suspendarea dialogului PDL-PSD, remarcând că, de luni dimineaţă, de când primul-ministru şi-a exprimat intenţia de a solicita revocarea ministrului de Interne, cele două partide nu au mai discutat, ci au corespondat prin presă, preferând de multe ori să utilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora.

În acelaşi timp, Băsescu a precizat că preşedintele nu este parte a acordului dintre cele două partide, ceea ce de altfel şi reprezentanţii acestora au menţionat public de câteva ori.

El a spus că i-a informat pe Boc şi Geoană că, în momentul de faţă, "prin declaraţiile făcute de diverşi lideri, pe diverse paliere, au reuşit să discrediteze nemeritat activitatea Ministerului de Interne şi a celor 200.000 de oameni care lucrează în minister", fără să însemne că afirmă că "în Ministerul de Interne sunt numai oameni perfecţi".

El a amintit de declaraţiile care vizau arhive, informaţii, dar a apreciat că "cel mai grav lucru este neîncrederea pe care, prin atitudinea lor, cele două partide o transferă populaţiei", respectiv neîncrederea în capacitatea MAI de a fi organizatorul alegerilor prezidenţiale.

În acest context, şeful statului a spus că a cerut liderilor PSD şi PDL să aibă în vedere cele două soluţii, care pot înlătura suspiciunile asupra capacităţii şi voinţei MAI de a organiza alegeri libere.

În ceea ce priveşte varianta unui ministru din opoziţie, Băsescu a spus că el însuşi a utlizat această soluţie, când a desemnat directorii serviciilor de informaţii.

"Atât la SRI, cât şi la SIE, am desemnat politicieni cu carnet al partidelor lor, care proveneau din partide în opoziţie cu preşedintele", a menţionat Traian Băsescu.

"Dânşii au obsesia fraudării alegerilor de către MAI, care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec", a apreciat preşedintele Băsescu.

El a recomandat lui Geoană şi Boc să stăpânească orgoliile propriilor membri de partid.

"Fac precizarea că sunt un om care provine dintr-un partid şi a condus un partid şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii din partea organizaţiilor când este vorba de orgolii", a afirmat preşedintele, care a spus că aceste orgolii trebuie stăpânite pentru a nu împinge România într-o criză politică.



Geoană îi scrie lui Băsescu cerându-i să oprească criza ce poate izbucni din remanierea lui Nica

Preşedintele PSD Mircea Geoană i-a adresat, marţi, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi cere să se achite de obligaţiile consituţionale privind funcţionarea instituţiilor şi îi solicită să oprească criza politică ce poate izbucni din remanierea lui Dan Nica.

Scrisoarea a fost publicată cu puţin timp înaintea expirării termenului dat de premierul Emil Boc pentru ca PSD să propună un interimar la conducerea Internelor.


"Domnului Traian BĂSESCU,


Preşedintele României

Domnule Traian Băsescu,

Astăzi, atenţia opiniei publice se îndreaptă în mod legitim spre Palatul Cotroceni. Sunteţi cel care l-a propus şi l-a girat pe Emil Boc ca premier al Guvernului României. Din punct de vedere instituţional, sunteţi responsabil pentru orice decizii, bune sau rele, adoptate de premierul pe care l-aţi propus. De asemenea, sunteţi cel care l-a adus pe Emil Boc în politică, l-a ajutat să câştige fotoliul de primar al Clujului şi l-a sprijinit pentru funcţia de preşedinte PDL, partid care vă susţine în campania electorală. Este evident faptul că în spatele propunerii lui Emil Boc stau intenţii şi raţiuni electorale de care nu sunteţi deloc străin.

Vă revine întreaga responsabilitate pentru intenţia anunţată de premierul Emil Boc privind remanierea Viceprim-ministrului şi Ministrului Administraţiei şi Internelor Dan Nica şi mai ales pentru consecinţele de o gravitate deosebită pe care aceasta le-ar putea avea în plan politic, economic şi social.

Propunerea de remaniere a ministrului Dan Nica, ministru a cărui activitate în interiorul Guvernului şi al CSAT aţi apreciat-o în repetate rânduri, pune în pericol atât ordinea constituţională cât şi buna funcţionare a Executivului pe care l-aţi girat, inclusiv prin discursul din faţa Parlamentului. În condiţiile în care Comitetul Executiv Naţional al PSD şi-a exprimat în unanimitate susţinerea pentru Dan Nica, intenţia premierului Emil Boc anunţă nu doar o încălcare a Regulamentului de funcţionare a Coaliţiei, ci şi încălcarea Constituţiei. Conform art. 85, alin.3 din Constituţie, atunci când o remaniere implică modificarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului, ceea ce ar fi cazul dacă premierul ignoră decizia PSD, dar insistă pe calea remanierii, decizia revine Parlamentului, şi nu premierului sau preşedintelui .

Dacă remanierea va deveni realitate, ea va duce la o criză politică ce va agrava criza economică existentă şi va adânci problemele sociale din acest moment. Orice semnal de instabilitate guvernamentală pune sub semnul întrebării credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor politici şi economici, pune sub semnul întrebării capacitatea Executivului de a lupta eficient împotriva crizei şi, nu în ultimul rând, pune sub semnul întrebării seriozitatea autorităţilor de la Bucureşti. Partenerii României şi cetăţenii acestei ţări aşteaptă măsuri economice concrete şi eficiente pentru păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, şi nu scandaluri politice.

De asemenea, dacă va deveni realitate, remanierea va arunca asupra alegerilor prezidenţiale din acest an grave suspiciuni de fraudă electorală, suspiciuni care vă indică drept beneficiar.

Înainte de a fi candidat în alegerile prezidenţiale din acest an, sunteţi încă Preşedinte al României. Aveţi obligaţia de a veghea la respectarea Constituţiei, de a opri la timp criza politică ce riscă să o adâncească pe cea economică şi pe cea socială, de a cărei declanşare şi consecinţe sunteţi în mod direct responsabil.

Vă cer să vă achitaţi de aceste obligaţii.

Cu sinceritate, Mircea Geoană

Preşedinte PSD".

Marţi a expirat termenul de 24 de ore acordat de premierul Emil Boc PSD, pentru nominalizarea unui înlocuitor al lui Dan Nica la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Boc a anunţat, luni, în şedinţa coaliţiei, intenţia de a-l revoca pe Nica din cauza situaţiei proaste legată de siguranţa cetăţeanului şi i-a reproşat ministrului declaraţiile despre închirierile de autobuze la prezidenţiale.

Ulterior, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că premierul Boc a propus, în coaliţie, ca ministrul de Interne, Dan Nica (PSD), să fie înlocuit, cu titlu interimar, de Vasile Blaga, actual ministru PDL al Dezvoltării, susţinând că acest lucru denotă "disperarea" lui Traian Băsescu.

Comitetul Executiv al PSD a decis că îl susţine pe Nica şi a avertizat că, dacă acesta va fi revocat, miniştrii social-democraţi se vor retrage din Guvern.

joi, septembrie 24, 2009

Aleargă pentru pista de biciclete!

Petrom te antrenează pentru Crosul Petrom printr-un joc online cu biciclişti din traficul capitalei. Raportul pistelor de biciclete existente în oraş este direct proporţional cu stresul pe care îl suportă zilnic un biciclist pe străzile din Bucureşti.

La fel ca la ediţia de anul trecut, pentru fiecare participant la cros compania va construi un metru de pistă de biciclete.

Crosul Petrom are loc duminică, 27 septembrie, de la ora 11:00, cu startul din Piaţa Charles de Gaulle, pe o distanţă de 3,7 kilometri.

De anul acesta, lucrările vor fi făcute în colaborare cu Primăria Bucureşti, care a promis să integreze pista de biciclete într-un proiect dezvoltat pentru întreaga capitală.


Traian Băsescu propune un referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de aleşi


REALITATEA.NET - Traian Băsescu propune un referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de aleşi

miercuri, septembrie 23, 2009

Praslea cel Voinic

A fost odata ca niciodata un imparat care avea trii fişiori. Şi împăratu aşela tari rău să mai simţe, câ nu ştia cui sâ lasi împărăţia lui moşteniri. Aşe câ într-o bunâ zi îi chemă la el pi şei trii fişiori şi li spusi: Drajii tatii, io sînt bătrân di-amu şi voi sîntiţi trii. Cari s-o duşi la pretinu mieu Împăratu Verdi în ţara marijuanii legalizati şi o vini di-acolu cu o fimei di moravuri uşoari, aşela sâ-mi iei locu. Zis şî făcut. Plecă primu, da la podu di piatrî să sparie di urs aşa di tari câ scăzu sub media partiduli. Al doilia nu să sparie di urs, să sparie di cal aşe câ nu mai plecă nicâierea şi rămasi într-ali sali şinşpi proşienti (ultimili zâşeu chiar nouşpi da dracu mai ştié cari era adivăru, cî la atâţia povestitori şi dracu înşipé a si scarpina în cap). Atunşé sub masca revoluţionării, indepindenţii şî a democraţâii incoruptibili, apăru Prâslia. Nu să înfricoşă di urs la pod, ci îşi continuă drumu. Dădu pisti o albinî căzutî în datorii şi o salvă, aşiasta-i dădu o aripî sâ-l ajuti la nevoi. Mai diparti o furnicî îi deti un pişior di-al ei fiindc-o scapasi di necaz cu miliţia... mai diparti o operă di hernii pi însăşi Zâna Bunî, iar aşiasta-i dădu bagheta ei majicî!
Amu-i amu. Prâslea se întâlni cu balauru. Şi cum di fapt balauru mari era format din mai mulţi bălăuraşi mai mişi, Prâslea nu putu sî-i convingî pi toţi cî el îi bun şî driept şî şinstit. Apelă 112 şi albina îi trimisi roiu sî-l ajuti, furnica trimisi comandourli sî rupî şalili di stătiau împotrivî vitiazului, da nu reuşi nimica. Şi să întoarsi cu coada întri chişoari ca un câni batut.

Morala: A candida independent nu înseamnă a fi independent. Întotdeauna există băieţii buni, pe care i-ai ajutat sau care te-au ajutat şi cărora trebuie să le întorci favorurile, pentru că eşti în cursă pentru o funcţie care, virtual, îţi dă superputeri. În orice ai face, te loveşti, mereu, de ALTCINEVA. De asemenea, forţa nu stă într-unul singur. Dacă nu ai în spate o armată care să te susţină, eşti sortit eşecului. D-alde Prâslea apar ca ciupercile după ploaie. Unii sfârşesc chiar înainte de a ajunge în luptă (v-aţi prins, vorbesc de Radu Duda, care s-a dat pe faţă şi a îndemnat puţinul electorat pe care-l avea să voteze pe Crin).
A fi independent fără a fi notoriu (în adevăratul sens al cuvântului) este egal cu zero. Deunăzi dau peste un site al unuia, Doru Iorga. Cum să am eu încredere în unul de care dracu' a auzit, de care nu ştiu ABSOLUT nimic decât din ce minte într-un sit făcut naşpa şi despre care nimeni nu îmi poate confirma că este în stare de ceva. Astăzi, după o pauză de câteva zile, revin curios pe blogul lui Cristi Şuţu şi văd că a mai răsărit unu'. Gheorghe Piperea, zis şi Dolofanul (credite lui Cristi Şuţu pentru această denumire, n-am avut de unde s-o verific). Şuţu dă link. Mă bag. Site de candidatură în toată puterea cuvântului. Program politic marfă, în zece puncte, alte soluţii pentru ieşirea din criză, etică, newsletter, donaţii, formular de strângere de semnături downloadabil... ce să mai... STOP! Bă, băiatu, tu cine dracului mai eşti. Ţop sus, meniu site, găsesc categoria "Despre". Îmi frec mâinile, crezând că voi găsi vreun CV de 7 pagini, cu diplome si certificari de la ţuşpe mii de universităţi şi instituţii. Canci! Şaptişpe rânduri despre el (esenţialul, profesor la Drept, UB, patron de firmă de avocaţi şi cam atât). Restul, rahaturi despre clasa politică românească de care oricum eram sătul. Poftim cultură! Mă băiatu, votu' meu nu-l dau nici în vânt, nici la mişto. Aşa, de-al dracu! Tu nu acorzi încrederea ta unuia despre care ştii de ce e-n stare? Te mai lauzi că eşti şi profesor de drept.
Despre doctor nu pot să spun prea multe că (încă) nu şi-a anunţat candidatura. Pot să spun că ulciorul nu merge de două ori la apă. Eşti notoriu, da' ne-am ars o dată cu domnia ta şi ne-a ajuns. Iar pentru ştiinţa ta, în continuare, pot să-ţi spun că de la voturile ardelenilor poţi să-ţi iei pa-pa! Te-ai plâns că pesedeu nu te-a susţinut şi ai ajuns primar general pe spinarea Bunicuţei. ADIO! Acum vrei votul meu pretinzând că eşti independent sub umbrela Bunicuţei şi a Bunicului Cozmîncă. Te-ai ras. Te mai votează ăl bătrân a lu' ăl bătrân, pe lumea cealaltă. Rămâi la operat traficul din Bucureşti încă trei ani.
La capitolul napolitane Naty, e mai simplu. Nu te votez că eşti prost şi n-ai cultură. Nici măcar nu ştii să furi ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Nati_Meir ). Îl iei pe Minune să-ţi facă imn de campanie şi pe muta de Columbeanca drept purtător de cuvânt. Două cuvinte: ESTI PENIBIL!
Cum văd eu un candidat independent la Preşedinţie? În termeni simpli: notoriu, curat, onest, având interfaţă activă cu cetăţenii.

Manipulare in masa… (vorbe usoare ce ne pica greu)


Citeam zilele trecute presa cand dau peste un articol care m-a facut sa-mi amintesc inca o data cat de murdara poate fi presa noastra. Articolul se intitula asa : “Traian Băsescu: Sunt ticăloşi în media care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului” – probabil ca multi dintre dumneavoastra au citit acel articol, numai ca pe mine m-a facut sa-i urasc si mai mult pe cei care posteaza asemenea stiri.
Din punctul meu de vedere domnul presedinte a avut tot dreptul sa-i critice dur pe ziaristii care “isi denigrează propria ţară şi propriul stat". Asa cum si dumnealui a afirmat “România are o problemă de imagine”, problema generata chiar de ziaristii nostri care in loc sa scrie lucruri bune si frumoase se apuca si scriu numai lucruri urate si vulgare. Ce parere credeti ca au cei din strainatate care intra, chiar si din curiozitate, sa vada cate ceva despre Romanica noastra si vad numai aberatii si minciuni? Cum ne punem afisa ca o tara demna de respect daca noi insine nu ne respectam?
"Uitaţi-vă cum se vorbeşte despre stat, uitaţi-vă că sunt ticăloşi care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului, numai pentru că primesc doi bani de afară sau dinăuntru. Uitaţi-vă că vedeţi aproape în fiecare seară la talk-showuri: "Mi-e scârbă de România, de stat, de insituţii". Trebuie să ne promovăm în exterior, dar şi în interior.Ce pot să înţeleg eu de la un ziarist care merge atât de departe încât să-şi denigreze propria ţară şi propriul stat, înţeleg în primul rând că nu-şi cunoaşte ţara, nu-i iubeşte pe români". Foarte bine a punctat domnul Basescu in acel paragraf si va spun si de ce : jurnalistii nostrii scriu dupa cum le dicteaza sefii lor, scriu in functie de influenta politic ce adie prin redactiile lor. Si va dau aici un mic exemplu. Sper ca va aduceti aminte de scandalul provocat chiar de PRESA in legatura cu domnul antrenor Octavian Bellu. In vremea aceea jurnalistii scriau cam asa ceva despre dumnealui : “ Prima victima a scandalului Ridzi : Octavian Bellu a demisionat din functia de secretar de stat al MTS” dar nu au spus niciodata care au fost motivele pt care domnul antrenor a facut acest gest, desi le stiau. Ulterior domnul Bellu a intervenit si a dezmintit ceea ce afirmase presa "O lună şi jumătate am spus şi o repet că nu îmi doresc funcţia de ministru. (...) Nu îi invidiez pe miniştri pentru postul lor şi nu mi-am dorit niciodată. Ministrul trebuie să fie un om politic". Cam asta a fost declaratia stimatului domn, declaratie in urma careia nicun ziarist nu si-a cerut scuze ca a provocat un scandal sau ca a lansat niste informatii neadevarate.
In treacat amintesc de episodul Mihaelei Radulescu, care tot din cauza acestor profesionisti, care au criticat-o dur din cauza rupturii relatiei cu Elan Schwartzenberg a ramas cu un gust amar. Si-au permis sa intre cu forta in viata privata a unei persoane si s-o blameze dupa bunul lor plac. Asta este profesionalism? Asta este decenta?
Drept urmare dragi cititori, credeti ca merita sa mai acordam importanta celor scrise de presa sau ar fi mai bine sa filtram toata informatia pe care o primim si sa nu ne mai lasam inflentati in vreun fel de acesti scamatori ce poarta numele de “jurnalisti”?



Raluca Elena Niţă

duminică, septembrie 20, 2009

Iliescu: Prin aprecierile negative la adresa PSD şi prin momentul ales, Cozmâncă îl ajută pe Băsescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că momentul şi maniera alese de Octav Cozmâncă de a critica PSD îl ajută şi îl slujesc, de fapt, pe Traian Băsescu, apreciind că i se par exagerate şi nemeritate aprecierile acestuia "negative globale" la adresa PSD.

Iliescu a spus că a fost surprins de anunţul şi de declaraţiile fostului preşedinte executiv al partidului, Octav Cozmâncă, şi mai ales de modul şi de momentul în care le-a făcut.

"Pot înţelege unele nemulţumiri personale ale domnului Octav Cozmâncă, precum şi unele posibile reproşuri la adresa unor lideri de partid, dar mi se par exagerate şi nemeritate critica şi aprecierile sale negative globale la adresa PSD", a spus Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că Octav Cozmâncă putea recurge la aceste critici într-un cadru intern al partidului şi, mai ales, în alt moment decât cel ales, anume fie cu un an înainte, fie după alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Iliescu a apreciat că alegerea acestui moment de către Cozmâncă pentru a-şi exprima public nemulţumirile la adresa PSD este de criticat întrucât mesajul transmis de fostul preşedinte executiv al PSD slujeşte, în aceste condiţii, actualului preşedinte, Traian Băsescu.

"Acest lucru devine şi mai actual în condiţiile în care domnul Octav Cozmâncă şi-a anunţat sprijinul pentru Sorin Oprescu. A-l contrapune pe Sorin Oprescu candidatului PSD la alegerile prezidenţiale şi nu actualului preşedinte Traian Băsescu este o acţiune care se îndreaptă tot în favoarea domnului Băsescu. Nu ştiu care au fost intenţiile reale ale domnului Octav Cozmâncă", a adăugat preşedintele de onoare al PSD.

Fostul lider social-democrat Octav Cozmâncă a anunţat, duminică, printr-o scrisoare deschisa adresată "membrilor şi electoratului PSD", că se autosuspendă din partid, motivând că PSD nu mai e un partid de stânga şi că nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, fiind condus de "grupuri de interese".

Mircea Badea: "Antonescu e (sub)tire!"


M. Badea: Antonescu e slab!
Vezi mai multe video Diverse

sâmbătă, septembrie 19, 2009

Ofensiva OT PDL si OS PDL la Cluj

Organizatia de Studenti a PDL va initia un proiect de lege privind reglementarea utilizarii libere a internetului, acesta urmând sa fie promovat în Parlament de catre deputatii si senatorii democrat-liberali clujeni.

Presedintele executiv al OS PDL , Daniel Tamas, a declarat ieri ca în România nu exista o lege privind neutralitatea internetului. “La ora actuala, în România nu exista o lege care sa reglementeze tocmai ceea ce înseamna neutralitatea internetului si un internet liber. Noi vrem sa initiem un proiect de lege care sa protejeze drepturile utilizatorilor, ale celor care folosesc internetul liber”, a spus Tamas. ”Nu este firesc sa ti se limiteze accesul pe internet, cum vor unii, ca si la televiziunea prin cablu, unde, în limita unui abonament, ai acces doar la anumite posturi. Accesul liber la internet este un mijloc de a creste competitivitatea în orice domeniu de activitate”, a precizat liderul OS PDL.

,, Vrem sa preintimpinam ceea ce se intimpla la ora actuala la nivelul Statelor Unite, unde exista o tentativa de monopolizare venita din partea a doua mari companii”, a explicat presedintele tinerilor democrat-liberali, Radu Moisin. El a mai precizat ca tinerii democrat-liberali vor lansa o petitie online pentru stringerea de semnaturi cu privire la acest subiect, urmind ca apoi aceasta sa fie trimisa catre Uniunea Europeana cu sprijinul europarlamentarului clujean Rares Niculescu. “Italienii au preintimpinat deja aceasta problema si au adoptat o lege care prevede ca Internetul trebuie sa ramina neutru”, a adaugat Moisin.

Organizatia de Tineret a PDL Cluj va demara o actiune de informare a populatiei cu privire la legile pe care Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea. “Incepand de luni, vom amplasa un cort in fata sediului pentru a putea informa clujenii despre situatia asumarii. Dorim ca toti clujenii sa fie informati pe aceste teme pentru ca primesc informatia selectiv”, a declarat Radu Moisin, liderul OT PDL Cluj. El a mai spus ca, in opinia sa, aceste legi sunt foarte importante pentru procesul de reforma. “In ceea ce priveste educatia, este importanta finantarea. Prin noua lege, Guvernul creste procentul alocat educatiei, de la 6% la 7% din PIB. De asemenea, se introduce principiul banii urmeaza copilul, astfel ca parintii care aleg sa-si trimita copiii la o gradinita sau scoala privat sa beneficieze de sustinerea statului”, a mai adaugat Moisin.

Tinerii democrat-liberali vor mai demara in campania electorala pentru alegerile prezidentiale un program intitulat “cafeneaua studentilor politicieni”, actiune care urmareste dezvoltarea spiritului civic al studentilor.



vineri, septembrie 18, 2009

Romanii pot intra in R. Moldova fara vize

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anulat regimul de vize cu Romania printr-un decret prezidentia, care intra in vigoare incepand de vineri, transmite corespondentul NewsIn.

"Vineri decretul va fi publicat in Monitorul Oficial si cetatenii romani vor putea intra, in aceeasi zi, in Republica Moldova fara vize. Urmeaza ca granicerii sa se conformeze decretului presedintelui statului", a spus Mihai Ghimpu.

Ghimpu a anuntat intr-o conferinta de presa sustinuta in calitate de presedinte in exercitiu al Republicii Moldova, ca a anulat astazi prin decret decizia Guvernului din 8 aprilie de introducere a regimului de vize cu Romania.

Potrivit Realitatea.net, vamesii care nu vor respecta decretul presedintelui Republicii Moldova privind ridicarea vizelor pentru Romania vor fi trasi la raspundere, avertizeaza seful statului.

"Decretul presedintelui este obligatoriu pentru toate organele puterii din stat. Daca vamesii nu-l vor respecta, vor fi trasi la raspundere. Un stat de drept nu poate trai in afara legii. Am trait opt ani asa, ajunge!", a spus presedintele interimar.

Sursa: 9am


miercuri, septembrie 16, 2009

Presedintele la bilant! Starea natiunii vs. (buna)Starea politicienilor


Ieri la Parlamentul Romaniei, presedintele Traian Basescu a venit in fata Camerelor reunite pentru a face un bilant al celor cinci ani de mandat! Vizibil plictisiti, mai multi parlamentari au parasit sala plenului, pe rand. Opozantii nu au crezut niciodata ca guvernul Boc isi va asuma aceasta raspundere in Parlament iar PD-L va copia guvernarile anterioare, continuand ''cursa cu zaharelul'' pe care au dus-o ceilalti! Traian Basescu a facut o adevarata demonstratie de forta, acaparand si domeniile economic, politic, social, militar, dar si un domeniu despre care nu s-a vorbit foarte mult, securitatea energetica in contextul regiunii Marii Negre! Presedintele a subliniat faptul ca reformele in invatament erau absolut necesare, fiind nevoie de un ministru mult mai capabil decat cel al PSD-ului care nu a facut decat sa ''ameteasca elevii si sa produca panica in randul studentilor".
Romania nu avea nevoie de o dubla-verificare, ci de mai multe propuneri de rezolvare a crizei si a problemelor tarii! Formula de functionare a coalitiei a fost "PD-L face, PSD critica", ceea ce determina o saturatie a populatiei fata de clasa politica privita in ansamblu. Jumatate din putere si intreaga opozitie se concentreaza asupra singurei probleme sesizate in Romania crizata: Traian Basescu. Doamnelor si domnilor politicieni, am sa va dau o veste: Romania mai are inca 21.999.999 de cetateni! Care v-au ales! MERITA sa va ocupati si de ei!
Cam atat cu povestioara despre politica romanesca! Unii fac, altii trag a devenit un principiu pe care functioneaza puterea in Romanica!


Elena-Mirela NICOLAI


Later edit: Dand dovada de lasitate, Crin Antonescu si-a retras colegii din plen inainte de inceperea tuturor procedurilor. Nu aveau ce vota, legile au picat pe umerii Guvernului!

marți, septembrie 15, 2009

Chiul TV

De ce ar fi mai bun ca trustul Realitatea-Antena? Sau de ce as avea incredere? Cum sa cred? Cum sa cred atunci cand in mandatul lor de guvernare mi-am pierdut 3 joburi? Cum sa cred cand promit ceea ce nu poate face nimeni cu Romania? Cum sa cred in baiatul acesta cu fata de drogy despre care nu stiu nimic? Cum sa cred in el cand propriul sau partid nu crede in el? Cum sa mai cred in avatarii Bratienilor? Cum sa mai cred in oameni care nu mai cred in ei insisi? Cum sa mai cred intr-un dumnezeu care n-a fost in stare sa aibe grija de propria sa familie? Cum sa cred intr-o Romanie libera, cand sub liberali libertatea presei a fost supusa intereselor grupurilor? Cum sa mai cred in oameni care sar dintr-un pom in altul, ca maimutele de pe Animal Planet? Cum sa mai cred cand credinta mi-a fost zdruncinata de atatea ori? Cum sa mai cred intr-un Iuda care m-a tradat de atatea ori?
Cum? Cum?
(articol preluat de pe http://crinantonescuantiblog.wordpress.com)

Primarii Oprescu şi Onţanu au lăsat un pod în aer

Un proiect care nu are amploarea Pasajului Basarab. Costă doar 23,79 milioane de lei (5,66 milioane de euro), cu tot cu TVA, însă finalizarea lui ar reduce semnificativ aglomeraţia din trafic în zonele de nord şi de est ale Bucureştilor. Unde mai pui că este aproape gata.

Este vorba de străpungerea Doamna Ghica - Chişinău, aşa cum îi spun specialiştii în urbanism. Pe înţelesul bucureştenilor, este vorba de o prelungire a străzii Doamna Ghica printr-o arteră cu două benzi pe sens, cu un scuar generos pe mijloc, continuată cu un pod peste calea ferată ce iese din Gara Obor, urmând să se oprească în spatele Pieţei Delfinului. De aici, se face legătura cu Şoseaua Pantelimon, pe de o parte, şi cu Bulevardul Chişinău, continuat cu Nicolae Grigorescu, pe de altă parte.

Lucrarea ar putea prelua traficul dinspre autostrada Bucureşti - Ploieşti

Finalizarea arterei ar ajuta şi la preluarea traficului de pe viitoarea autostradă Bucureşti - Ploieşti, care intră pe Şoseaua Petricani şi continuă pe Doamna Ghica. Compania portugheză Lena a început lucrările în 2007, cu mare avânt, iar până anul trecut erau gata în proporţie de 60%, după cum îşi aminteşte fostul director al Direcţiei de Infrastructură din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), Gheorghe Udrişte, acum director general al Metrorex.

"Drumul fusese proiectat înainte de 1989 şi finalizarea lui este necesară pentru că întregeşte inelul median al oraşului, făcând legătura între nord şi est. Când am plecat eu de acolo (de la PMB - n.red.), se construia", a declarat Udrişte pentru Gândul. El a precizat că scuarul foarte lat dintre cele două sensuri de circulaţie fusese proiectat în aşa fel încât să poată fi introdusă în viitor o linie de tramvai.

"A dispărut şi organizarea de şantier"


Acum nu mai lucrează nimeni. În partea dinspre Colentina, şoseaua este gata, trotuarul la fel, ba au fost montaţi şi stâlpii de iluminat de pe margine. Pustie, pentru că nu circulă decât maşinile celor care locuiesc în zonă, artera se opreşte brusc în locul unde ar trebui să fie podul peste calea ferată. Pod care este şi el aproape gata, din moment ce stâlpii au fost turnaţi, iar grinzile aşteaptă stivuite frumos pe margine să fie montate. Între timp, sunt năpădite de bălării, iar fierul - mistuit de rugină, dacă nu a fost deja furat.

Pe grinzi este vizibilă data la care au fost fabricate: aprilie 2008, cea mai recentă. "Din august anul trecut nu a mai lucrat nimeni aici. A dispărut şi organizarea de şantier. După ce că nu s-a terminat lucrarea, am mai rămas şi şomer, pentru că lucram ca paznic la ei", spune, aşezat în poarta casei lui de lângă rampa podului, un om între două vârste.

"Mie mi-au dărâmat WC-ul (la expropriere - n.red.) şi nici acum n-am primit toţi banii de la Primărie. Am eu bani să mă judec cu ei?", intervine un cetăţean din curtea alăturată.

Pe partea dinspre Piaţa Delfinului, şoseaua se opreşte la 200 de metri de viitorul pod, lângă o baracă în care se colectează fierul vechi adus cu căruţele sau cu spinarea de ţiganii care bântuie maidanele din zonă.


Primăria Capitalei, contrazisă de Onţanu

Primăria Capitalei încearcă să dea vina pe Primăria Sectorului 2, care nu ar fi realizat exproprierile. "Motivele care au stat la baza sistării lucrărilor la străpungerea Doamna Ghica - Chişinău au fost datorate (sic!) exproprierilor de către Primăria Sector 2 conform HCGMB nr. 9/2004 şi apariţia unor lucrări suplimentare care depăşesc valorile acceptate de legislaţia în vigoare", se arată în răspunsul primit de Gândul de la Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice din PMB, prin Biroul de presă.


Sursa: gandul.info

luni, septembrie 14, 2009

Prezidenţialele şi „presacii” second-hand


Alegerile prezidenţiale se apropie cu paşi repezi. Acest lucru este simţit atât de candidaţi, cât şi de mass-media care nu ratează nici măcar un eveniment la care apar politicieni, mai ales cei vizaţi de următoarea bătălie electorală. În preferinţele mass-mediei sau a grupurilor de interese se află, bineînţele, şeful statului, Traian Băsescu. Aşa cum ne-a obişnuit încă de la începerea mandatului de edil-şef, în anul 2000, Traian Băsescu participă mai la toate evenimentele ce au loc cu prilejul anumitor ocazii, iar acest lucru nu ne este străin deloc. În ciuda acestui fapt presa insistă să afirme că preşedintele încearcă să muşte din caşcaval, furând startul campaniei electorale. Fireşte, aceste afirmaţii sunt în ton cu declaraţiile publice ale adversarilor politici şi de cele mai multe ori îşi ating ţinta – Băsescu.

Afirmaţii total nefondate sau irelevante am întâlnit şi la ultimele evenimente la care politicul a luat parte, fie că vorbim despre prima utilitară Ford ansamblată la Craiova, fie că vorbim despre manifestările comemorative de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu. Un nou eveniment, un nou prilej pentru ziarişti de a acţiona ca nişte marionete la comenzile unor persoane ce adoră să conducă totul din umbră. La scurt timp după vizita preşedintelui la Ţebea, ziarele relatează un fapt mai mult decât deplasat: „Traian Băsescu i-a spus unui participant care scanda <<Băsescu, preşedinte>> să nu mai strige, ci <<mai bine>> să meargă să bea o bere împreună.”

Nu este nici prima şi nici ultima ştire de acest gen. Jurnaliştii au ajuns să fie atât de uşor de cumpărat încât nu ne mai miră apariţia unor astfel de ştiri în paginile ziarelor care abordează domeniul politic şi nici nu ne aşteptăm la dispariţia acestui fenomen. În plus, este la modă.

Din păcate, „presacii” noştri au devenit o marfă ieftină, în timp ce credibilitatea lor scade precum Geoană în sondaje, iar acest lucru este numai bun consemnat.



duminică, septembrie 13, 2009

Becali a venit cu elicopterul la manifestările de la Ţebea

Finanţatorul echipei Steaua, George Becali, a ajuns, duminică la prânz, la manifestările de comemorare a lui Avram Iancu de la Ţebea, judeţul Hunedoara, el sosind cu un elicopter care a aterizat în apropierea locului de desfăşurarea a manifestărilor comemorative de la Ţebea.

Gigi Becali a ajuns la Ţebea în momentul în care s-a încheiat ceremonia din cimitirul unde este înmormântat Avram Iancu, şi se plimbă printre oamenii prezenţi, aşa cum fac şi Corneliu Vadim Tudor şi Mircea Geoană.

Peste 2.000 de persoane au ajuns la Ţebea, duminică dimineaţă, pentru a participa la manifestările dedicate lui Avram Iancu, al cărui mormânt se află în cimitirul din localitate.

La manifestări sunt prezente delegaţii ale tuturor partidelor politice parlamentare, membrii acestora fiind îmbrăcaţi în culorile partidului pe care îl reprezintă şi având steaguri.

La Ţebea, au ajuns preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a mers în cimitirul unde se află mormântul lui Avram Iancu şi i-a salutat pe cei prezenţi, şi secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

Ulterior, a venit şi liderul PSD, Mircea Geoană.

În cursul zilei de duminică, la manifestări este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

La manifestările de la Ţebea sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Noii Drepte, care flutură steaguri cu însemnele organizaţiei şi scandează "Unitate".

Manifestările au început cu o depunere de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu şi o slujbă de pomenire a eroului naţional, după care au avut loc un moment de evocare istorică şi intervenţiile invitaţiilor.

Unii dintre participanţii la manifestările de duminică de la Ţebea, judeţul Hunedoara, au huiduit şi şi-au arătat nemulţumirea faţă de politizarea comemorării lui Avram Iancu, în condiţiile în care reprezentanţii mai multor partide au avut pancarte şi erau îmbrăcaţi în culorile formaţiunilor politice.

vineri, septembrie 11, 2009

Blaga: Nu exclud o colaborare cu UDMR la guvernare

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că nu exclude o colaborare cu UDMR la guvernare, dacă actuala coaliţie de guvernământ nu va rezista, adăugând că la asumarea răspunderii se va vedea dacă această coaliţie funcţionează.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, dacă, în opinia sa, actuala coaliţie de guvernământ va rezista şi dacă PDL are negocieri cu UDMR în eventualitatea formării unui nou Guvern.

În acest context, Vasile Blaga a subliniat că actuala coaliţie PDL-PSD a fost gândită pe patru ani.

"Sunt printre cei care nu şi-au dorit-o, din conducerea PDL, dar, în momentul în care partidul meu a decis acest lucru, eu mă supun deciziei partidului şi depun toate eforturile ca această coaliţie să reziste", a spus secretarul general al PDL.

Blaga a menţionat că Guvernul isi va asuma raspunderea pe un pachet de legi "important" şi se va vedea dacă această coaliţie funcţionează, la asumarea răspunderii.

"Deci, vom vedea dacă această coaliţie funcţionează în continuare, nu mai târziu de miercuri, joi sau vineri, pentru că ne vom asuma răspunderea marţi şi, constituţional, în trei zile se poate depune moţiune de cenzură. Despre asta este vorba", a spus el.

Totodată, Blaga a precizat că PDL nu a început niciun fel de discuţii cu UDMR în eventualitatea că actuala coaliţie nu va rezista.

"Nu am început niciun fel de discuţii cu UDMR, noi suntem loiali în momentul în care am semnat un protocol de coaliţie, dar eu nu exclud o colaborare cu UDMR la guvernare, dacă această coaliţie nu va rezista. Eu am lucrat cu UDMR în Guvern, între 2006-2007, sunt parteneri loiali şi extrem de corecţi. Mai mult, apreciez felul în care Ministerul Dezvoltării a fost condus de un ministru UDMR, de către Borbely Laszlo", a conchis Vasile Blaga.

miercuri, septembrie 09, 2009

Boc cere ca amendamentele la Legile educaţiei să ţină cont de resurse şi de Pact

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că Guvernul va lua în considerare amendamentele depuse de parlamentari la Legile educaţiei dacă acestea se încadrează în Pactul Naţional pentru Educaţie, programul de guvernare şi resursele bugetate existente.

Boc a precizat după întâlnirea pe care a avut-o împreună cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu cu grupul parlamentar PDL, că are discuţii cu toate grupurile parlamentare pentru a culege propuneri şi amendamente de îmbunătăţire a legilor educaţiei.

"Acele amendamente care se încadrează în pactul naţional de educaţie, programul de guvernare şi în forma de bază promovată de guvern şi în resursele bugetare existente, vor fi luate în considerare de Guvern şi vor fi incluse în forma finală pentru care Guvernul îşi asumă marţi răspunderea. Sunt propuneri, amendamente, orice soluţie de îmbunătăţire va fi bine primită indiferent de la ce grup parlamentar va veni, PNL, PDL, UDMR sau PSD. Avem deschidere să le preluăm şi să le includem", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a fost prezentat, miercuri, la grupul PDL de la Camera Deputaţilor, la întâlnirea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu parlamentarii democrat-liberali pe tema Legii educaţiei.

luni, septembrie 07, 2009

Coaliţia a decis ca asumarea să aibă loc pe 15 septembrie

Liderul PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că reprezentanţii coaliţiei PDL-PSD au stabilit ca asumarea răspunderii Guvernului pe Legile educaţiei, salarizării unice şi reducerii cheltuielilor bugetare să aibă loc pe data de 15 septembrie, adică marţea viitoare.

Flutur a precizat că a fost aleasă data de 15 septembrie pentru că în 14 septembrie începe noul an şcolar, iar parlamentarii ar putea participa la festivităţile de deschidere.

El a mai spus că, în 15 septembrie, premierul va merge în faţa plenului celor două Camere pentru asumarea răspunderii.

"Noi am convenit în coaliţie ca pe 15 septembrie premierul să meargă în plenul celor două Camere cu asumarea răspunderii", a declarat democrat-liberalul.

Flutur a spus că Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să acorde termene pentru depunerea de amendamente pe proiectele de legi care vor face obiectul asumării. El a precizat că, cel mai probabil, acest termen va expira vineri, menţionând însă că acest aspect depinde de decizia conducerii Parlamentului.

Cele trei proiecte de lege pentru care Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în Parlament au ajuns, luni dimineaţă, la Camera Deputaţilor.


vineri, septembrie 04, 2009

2005 si 2009 - dezastrul guvernarilor de coalitie

2005 - nouă luni de guvernare agitată Să amintim cîteva dintre deciziile cu impact negativ la populație ale guvernării PNL-PDL, în 2005: majorarea accizelor în avans, de la 1 aprilie 2005 (față de 1 iulie 2005); majorarea impozitului pe dobînzi de la 1% la 10% (de la 1 aprilie 2005); majorarea impozitului pe dobînzi pentru veniturile nerezidenților, de la 5% la 10%; majorarea impozitului pe cîștigurile din capital de la 1% la 10% (de la 1 aprilie 2005); majorarea impozitului pe tranzacțiile imobiliare ale persoanelor juridice, de la 10% la 16%; creșterea prețului la gazele naturale cu 15%, de la 1 aprilie, și cu 8%, de la 1 iulie 2005; majorarea cu 2,5-5% a prețului la energia electrică; creșterea prețului de referință la energia termică cu 20%, de la 1 iulie 2005; impozite majorate pentru cîștigurile la bursă, pentru activitățile agricole, pentru dobînzi; impozite noi pentru tranzacțiile imobiliare, pentru terenurile agricole, pentru gospodăriile agricole; accize noi pentru electricitate, pentru gaz, pentru păcură; majorări și noi cote de TVA pentru medicamente, pentru producătorii agricoli, pentru turism, pentru cercetare. Salariile bugetarilor au fost înghețate, pensiile nu au fost recalculate decît în proporții infime, bolnavii dependenți de medicamentele compensate au fost aduși la exasperare, cadrele didactice au amenințat cu înghețarea anului școlar, ceferiștii au făcut cea mai lungă grevă post-decembristă, funcționarii publici au ajuns în pragul revoltei, jumătate dintre IMM -uri s-au confruntat cu spectrul închiderii în urma creșterii prețurilor utilităților publice, presa a fost învrăjbită la cote de neimaginat cîndva.


Arestări, demisii, bilețele roz Din punct de politic, anul 2005 a fost marcat de instabilitate politica determinata de neintelegerile din Coalitie, si de criticile dure si permanente ale presedintelui Traian Basescu la adresa calitatii guvernarii. Nu a exista o agenda politica reala, prioritatea primelor luni de guvernare fiind, mai degabă, schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului, ceea ce a condus la blocarea activitatii legislativului săptămîni în șir. S-a născut, de asemenea, fenomentul numit tele-justiție, adică transformarea Parchetului General si a DNA in producatori de spectacole televizate, fara rezultate concrete in lupta anticoruptie La asta se adaugă neindeplinirile angajamentelor Guvernului in raport cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, precum si oprirea unor contracte majore ale Romaniei. Din punct de vedere economic si financiar, anul 2005 s-a caracterizat prin scaderea cresterii economice (de la 8% in 2004 la 4% in 2005), pierderea a aproape un miliard de euro venituri bugetare (prin adoptarea cotei unice de impozitare), majorari de preturi, taxe, tarife si accize si multe modificari ale Codului Fiscal. S-a mai constatat încetinirea privatizarilor, blocarea acordului cu FMI, constructia bugetara pe 2006, oprirea procesului de dezinflatie din perioada 2001-2005 si intarzieri la plata unor drepturi si obligatii legate in special de consiliile judetene. Alte probleme: lipsa unei strategii coerente in domeniul sanatatii, lipsa totala de transparenta, centralismul administrativ excesiv, hartuirea medicilor si stoparea reformei in sanatate. Evident, totul a fost "pigmentat" cu scandaluri politice: imediat după formarea Guvernului, PC a fost declarat "soluție imorală" de către Băsescu și PDL, s-a forțat demisia lui Tăriceanu și organizarea de alegeri anticipate, Patriciu a fost arestat ca o demonstrație de forță a președintelui, s-au aruncat în media bilețele roz, Gigi Becali a început să fie promovat drept nouă stea politică pe cerul prezidențial, Udrea a fost forțată să demisioneze de la Cotroceni, după alte demisii spectaculoase din același loc, PNL și PDL, din foști aliați, au devenit dușmani de moarte etc. În interiorul PNL a fost activată coloana a 5-a formată din Mona Muscă, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur etc, problema fuziunii dintre cele două formațiuni a fost abandonată, pînă la urmă PDL "fuzionînd" doar cu exclușii din PNL. În paralel, s-a remarcat popularitatea fulminantă obținută de Mona Muscă în sondaje, într-un moment cînd nimeni nu își imagina deznodămîntul dramatic în ceea ce o privește.


2009 - nimic nou sub soare În 2009, pînă acum cel puțin, nimic nou sub soare. Aceeași invocare a moștenirii dezastruoase, același măsuri economice haotice, aceleași scandaluri politice parcă trase la indigo după 2005. Introducerea impozitului forfetar a bulversat economia, creșterea impozitelor locale, devansarea calendarului de creștere a accizelor, tăierea sporurilor salariale ale bugetarilor ori schimbările peste noapte în ce privește fiscalitatea ori salarizarea contribuie, și ele, la tabloul general dezolant. La fel interzicerea cumularii pensiei cu salariul de catre functionarii care lucreaza in aparatul bugetar, reducerea personalului din administratia centrala cu 20% si taraganarea adoptarii masurilor anticriza. Proiectele de investiții sunt în mare întîrziere, iar încasările bugetare se prăbușesc non-stop de la debutul anului. Cel mai grav aspect, România a făcut mai multe datorii externe de la începutul anului decît în toată perioada de după revoluție, BNR aruncă sume uriașe pentru menținerea euro la cote rezonabile, iar pe piața internă se lansează exagerat de des emisiuni de titluri de stat. Se vorbește de incapacitatea achitării pensiilor și salariilor bugetarilor, în viitorul apropiat, noroc că FMI a acceptat să finanțeze, prin ultima tranșă, bugetul necesar acestor plăți. În plan social, situația e cel puțin dezastruoasă: grevele magistraților, agitația din rîndul bugetarilor, per ansamblu, și a cadrelor didactice în special, spectrul falimentului la companii precum CFR Marfă, al trimiterii în șomaj tehnic în cazul a zecii de mii de angajați și exemplele pot continua.

Măsuri anti-criză: perdelele lui Udrea și scena lui Ridzi În locul unor măsuri ferme, al unei colaborări guvernamentale de excepție, ca o primă redută în fața crizei economice, românii asistă la spectacolul dezolant al scandalurilor pe bandă din interiorul guvernării. Asta, după ce guvernul Boc s-a născut în mari chinuri, dacă ne gîndim numai la cei trei miniștri schimbați la Interne în doar cîteva săptămîni, plus numeroase schimbări și rotații de secretari de stat. Plus schimbările din serviciile secrete ori bătălia pentru "Doi și un sfert". Principalele probleme pe agenda publică sunt cine pe cine scoate de la guvernare, cîtă pușcărie merită Monica Ridzi, cine a propus-o ministru pe Sorina Plăcintă, cine a făcut-o europarlamentar pe EBA, cine a făcut înregistrările la comisia Udrea, ce miniștri vor fi remaniați, candidează ori nu Oprescu șamd. În locul reformelor economice, am avut arestarea lui Popoviciu ori Becali. Nouă stea a politicii, după modelul Monei Muscă în 2005, este Elena Udrea, viitor prim-ministru, zic unii, dacă Băsescu mai prinde un mandat. Derularea alegerilor prezidențiale în noiembrie este, din nefericire, un factor profund destabilizator al situației politico-economice din România, iar lucrurile nu se vor calma după al doilea tur de scrutin, pentru că vom avea, foarte probabil, un alt guvern, o altă configurație politică, posibil alegeri anticipate pentru parlament, dacă nu cumva și pentru primăria generală. O instabilitate care se va prelungi, deci, și pe parcursul anului viitor, cînd criza va fi în plină desfășurare, iar România se va "apăra" cu noi și noi scandaluri politice ori de alcov. (Bogdan Tiberiu Iacob)

miercuri, septembrie 02, 2009

Guvernul a aprobat organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale la 22 noiembrie

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea care stabileşte ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie organizat la 22 noiembrie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit deciziei Coaliţiei, al doilea tur de scrutin va fi organizat la 6 decembrie.

Executivul a aprobat şi ordonanţa de urgenţă care stabileşte procedura tehnică de organizarea a alegerilor.

marți, septembrie 01, 2009

PDL îi cere lui Geoană să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului

Partidul Democrat Liberal a transmis, marţi, că aşteaptă de la candidatul PSD Mircea Geoană să dea dovadă de responsabilitate şi să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru a nu folosi resursele publice în campania electorală pentru Preşedinţie.

"Înţelegem poziţia ingrată în care se află Mircea Geoană, preşedinte al Senatului dar şi candidat al PSD la alegerile prezidenţiale din acest an, care este suspectat de opinia publică de faptul că foloseşte facilităţile funcţiei sale publice în scop electoral. Institutul de Politici Publice s-a sesizat deja asupra acestui aspect, sugerându-i candidatului PSD la alegerile prezidenţiale să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului", se arată într-un comunicat de presă al Partidului Democrat Liberal remis MEDIAFAX.

Democrat-liberalii îi reamintesc lui Mircea Geoană că cei doi candidaţi, al PNL şi al UDMR, la funcţia supremă în stat şi-au prezentat demisiile din funcţiile deţinute în ierarhia Parlamentului.

"Partidul Democrat Liberal aşteaptă de la candidatul PSD Mircea Geoană să dea dovadă de responsabilitate, respectiv să nu folosească resursele publice care decurg din funcţia de preşedinte al Senatului în campania electorală în care s-a angajat de luni de zile şi să-şi dea demisia din funcţia publică pe care o deţine", se mai arată în comunicatul PDL.

Tot marţi, IPP a remis un comunicat în care salută decizia lui Crin Antonescu de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte al Senatului şi îi cere lui Mircea Geoană să solicite, în perioada oficială a campaniei pentru prezidenţiale, concediu fără plată, dacă nu chiar să demisioneze din poziţia de preşedinte al instituţiei.

Crin Antonescu a anuntat, duminica, la Piatra Neamt, ca renunta la functia de vicepresedinte al Senatului, motivând că începe campania electorală şi că nu ar avea timp să se ocupe şi de aceasta şi de atribuţiile din Parlament.

Antonescu a spus, într-o conferinţă de presă, că nu vrea să fie bănuit că foloseşte logistica Senatului pentru a-şi derula campania electorală la Preşedinţie.