vineri, octombrie 09, 2009

Geoană şi Crin negociază „o căsătorie de probă”

PSD şi PNL discută despre încheierea unui protocol prin care să susţină un guvern de tehnocraţi după dărâmarea cabinetului Boc.

PSD şi PNL negociază un protocol pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, care să funcţioneze în următoarele 45 de zile, după demiterea guvernului Boc şi până la alegerile prezidenţiale. Conform unor surse din conducerea PSD, acesta este planul de acţiune după moţiunea de cenzură care va fi dezbătută marţi, în parlament.

Prin protocolul pentru un guvern de tehnocraţi, PSD caută să contracareze mutarea preşedintelui Traian Băsescu de a numi un premier tot de la PDL. Social-democraţii se aşteaptă ca şeful statului, după demiterea guvernului, să propună un nou cabinet Boc, sprijinit de o majoritate formată din PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi aproximativ 20-30 de parlamentari liberali şi social-democraţi.

Liberalii sunt de acord cu guvernul de tehnocraţi, dar înclină mai degrabă pentru o înţelegere verbală, fără un acord scris. „PNL nu va semna niciun protocol până la alegeri. PNL a lansat ideea unui guvern condus de un premier tehnocrat şi vom încerca, în această perioadă, să-i asigurăm o majoritate parlamentară”, a declarat pentru EVZ prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

„După căderea guvernului Boc, cele trei partide vor merge împreună la Cotroceni cu o singură propunere de prim-ministru”, a completat şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu.

Ideea unui guvern de tehnocraţi a fost evocată atât de Mircea Geoană, cât şi de Crin Antonescu, săptămâna trecută, când premierul Boc a propus revocarea ministrului Dan Nica, iar PSD se pregătea să iasă de la guvernare.

Ea fost reluată după depunerea moţiunii de cenzură. Şi Cozmin Guşă, consilierul politic al preşedintelui PSD, Mircea Geoană, a evocat ideea unui „guvern de 45 de zile, format din tehnocraţi, a cărui misiune să fie aceea de a gestiona criza şi de a garanta corectitudinea alegerilor”.

„Dacă nu se negociază un astfel de guvern, riscăm un guvern Boc 3 tot cu Vasile Blaga la Interne şi asta înseamnă fraudarea alegerilor”, a declarat Guşă pentru EVZ. Acesta îi suspectează pe liderii UDMR că au deja un aranjament cu PDL. „Dacă refuză să semneze protocolul cu PSD şi PNL, va fi testul prin care se va arătat că sunt înţeleşi cu PDL”, a concluzionat Guşă.

Sârbu anunţă noua majoritate PSD-PNL

PSD şi PNL îşi coordonează deja acţiuniile în parlament. Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a anunţat ieri că s-a format o nouă majoritate. „Începând de ieri (miercuri - n.r.) funcţionează o nouă majoritate. (...) E făcută deja publică. Sigur, nu avem un protocol încheiat. Probabil, va fi încheiat după turul întâi. Dar ea funcţionează şi asta e cel mai important. Marţi, moţiunea de cenzură pe care au depus-o colegii noştri de la PNL şi UDMR va trece, o votează şi PSD, şi după aceea vom vedea. Ceea ce domnu’ Băsescu a semănat, acum se culege”, a spus Sârbu citat de Mediafax.

3 comentarii:

Anonim spunea...

BAIETI, NU LASATI PE CRIN BOSCAUL SA AJUNGA PRESEDINTELE ROMANIEI !!! SI NICI MAFIOTUL GEOANA, ACESTIA NU AU CE CAUTA LA CONDUCEREA TARII.

Smallville Superman leather jacket spunea...

I am very happy to keep track the thing that I used to do. many thanks for sharing. impressive page indeed.

Michael Jackson Jackets spunea...

I like your working on this web, thanks for update posting i get required information from this website.