luni, septembrie 14, 2009

Prezidenţialele şi „presacii” second-hand


Alegerile prezidenţiale se apropie cu paşi repezi. Acest lucru este simţit atât de candidaţi, cât şi de mass-media care nu ratează nici măcar un eveniment la care apar politicieni, mai ales cei vizaţi de următoarea bătălie electorală. În preferinţele mass-mediei sau a grupurilor de interese se află, bineînţele, şeful statului, Traian Băsescu. Aşa cum ne-a obişnuit încă de la începerea mandatului de edil-şef, în anul 2000, Traian Băsescu participă mai la toate evenimentele ce au loc cu prilejul anumitor ocazii, iar acest lucru nu ne este străin deloc. În ciuda acestui fapt presa insistă să afirme că preşedintele încearcă să muşte din caşcaval, furând startul campaniei electorale. Fireşte, aceste afirmaţii sunt în ton cu declaraţiile publice ale adversarilor politici şi de cele mai multe ori îşi ating ţinta – Băsescu.

Afirmaţii total nefondate sau irelevante am întâlnit şi la ultimele evenimente la care politicul a luat parte, fie că vorbim despre prima utilitară Ford ansamblată la Craiova, fie că vorbim despre manifestările comemorative de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu. Un nou eveniment, un nou prilej pentru ziarişti de a acţiona ca nişte marionete la comenzile unor persoane ce adoră să conducă totul din umbră. La scurt timp după vizita preşedintelui la Ţebea, ziarele relatează un fapt mai mult decât deplasat: „Traian Băsescu i-a spus unui participant care scanda <<Băsescu, preşedinte>> să nu mai strige, ci <<mai bine>> să meargă să bea o bere împreună.”

Nu este nici prima şi nici ultima ştire de acest gen. Jurnaliştii au ajuns să fie atât de uşor de cumpărat încât nu ne mai miră apariţia unor astfel de ştiri în paginile ziarelor care abordează domeniul politic şi nici nu ne aşteptăm la dispariţia acestui fenomen. În plus, este la modă.

Din păcate, „presacii” noştri au devenit o marfă ieftină, în timp ce credibilitatea lor scade precum Geoană în sondaje, iar acest lucru este numai bun consemnat.



Niciun comentariu: