miercuri, septembrie 23, 2009

Manipulare in masa… (vorbe usoare ce ne pica greu)


Citeam zilele trecute presa cand dau peste un articol care m-a facut sa-mi amintesc inca o data cat de murdara poate fi presa noastra. Articolul se intitula asa : “Traian Băsescu: Sunt ticăloşi în media care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului” – probabil ca multi dintre dumneavoastra au citit acel articol, numai ca pe mine m-a facut sa-i urasc si mai mult pe cei care posteaza asemenea stiri.
Din punctul meu de vedere domnul presedinte a avut tot dreptul sa-i critice dur pe ziaristii care “isi denigrează propria ţară şi propriul stat". Asa cum si dumnealui a afirmat “România are o problemă de imagine”, problema generata chiar de ziaristii nostri care in loc sa scrie lucruri bune si frumoase se apuca si scriu numai lucruri urate si vulgare. Ce parere credeti ca au cei din strainatate care intra, chiar si din curiozitate, sa vada cate ceva despre Romanica noastra si vad numai aberatii si minciuni? Cum ne punem afisa ca o tara demna de respect daca noi insine nu ne respectam?
"Uitaţi-vă cum se vorbeşte despre stat, uitaţi-vă că sunt ticăloşi care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului, numai pentru că primesc doi bani de afară sau dinăuntru. Uitaţi-vă că vedeţi aproape în fiecare seară la talk-showuri: "Mi-e scârbă de România, de stat, de insituţii". Trebuie să ne promovăm în exterior, dar şi în interior.Ce pot să înţeleg eu de la un ziarist care merge atât de departe încât să-şi denigreze propria ţară şi propriul stat, înţeleg în primul rând că nu-şi cunoaşte ţara, nu-i iubeşte pe români". Foarte bine a punctat domnul Basescu in acel paragraf si va spun si de ce : jurnalistii nostrii scriu dupa cum le dicteaza sefii lor, scriu in functie de influenta politic ce adie prin redactiile lor. Si va dau aici un mic exemplu. Sper ca va aduceti aminte de scandalul provocat chiar de PRESA in legatura cu domnul antrenor Octavian Bellu. In vremea aceea jurnalistii scriau cam asa ceva despre dumnealui : “ Prima victima a scandalului Ridzi : Octavian Bellu a demisionat din functia de secretar de stat al MTS” dar nu au spus niciodata care au fost motivele pt care domnul antrenor a facut acest gest, desi le stiau. Ulterior domnul Bellu a intervenit si a dezmintit ceea ce afirmase presa "O lună şi jumătate am spus şi o repet că nu îmi doresc funcţia de ministru. (...) Nu îi invidiez pe miniştri pentru postul lor şi nu mi-am dorit niciodată. Ministrul trebuie să fie un om politic". Cam asta a fost declaratia stimatului domn, declaratie in urma careia nicun ziarist nu si-a cerut scuze ca a provocat un scandal sau ca a lansat niste informatii neadevarate.
In treacat amintesc de episodul Mihaelei Radulescu, care tot din cauza acestor profesionisti, care au criticat-o dur din cauza rupturii relatiei cu Elan Schwartzenberg a ramas cu un gust amar. Si-au permis sa intre cu forta in viata privata a unei persoane si s-o blameze dupa bunul lor plac. Asta este profesionalism? Asta este decenta?
Drept urmare dragi cititori, credeti ca merita sa mai acordam importanta celor scrise de presa sau ar fi mai bine sa filtram toata informatia pe care o primim si sa nu ne mai lasam inflentati in vreun fel de acesti scamatori ce poarta numele de “jurnalisti”?



Raluca Elena Niţă

Un comentariu:

Cheap flights to harare spunea...

This is the ideal post for someone who desires to be familiar with this subject. You certainly place a new turn on a topic that’s been on paper about for years. well basically im a travel agent and we offers Cheap hajj Packages | Cheap umrah Packages. Fabulous material, your post is absolutely impact a read if somebody comes across it. I didn’t grasp that this subject was so vital. You undeniably place it in perception for me.