Voronin: Din România au venit patru autobuze cu tineri
Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, pe tema situaţiei din capitala ţării, în care a spus că, din informaţiile deţinute, din România au venit patru autobuze cu tineri pentru a participa la proteste. Conform sursei citate, Vladimir Voronin a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, pe care i-a informat despre situaţia din municipiul Chişinău. Potrivit preşedintelui, protestatarii au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să-şi exprime protestul faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, deşi Comisia Electorală Centrală nu a primit nicio contestaţie din partea partidelor politice, care nu sunt de acord cu rezultatele date, pentru a număra din nou voturile.
În context, Vladimir Voronin a informat diplomaţii străini că a avut o întrevedere cu liderii celor trei partide politice liberale, care vor accede în Parlament, "însă aceasta nu a rezultat cu succes". De asemenea, şeful statului a menţionat că în situaţia creată poliţia a asigurat ordinea publică paşnic, fără a interveni în acţiunile protestatarilor, deoarece "majoritatea dintre manifestanţi sunt copii de până la 18 ani", menţionează sursa citată. Voronin a mai declarat că, potrivit informaţiilor deţinute de autorităţi, majoritatea protestatarilor sunt elevi din şcolile profesionale şi colegii, precum şi elevi din licee şi universităţi, care au fost instigaţi de profesori să vină la proteste. "Nu am depus forţă faţă de copiii, care au vandalizat sediile Parlamentului şi al Preşedinţiei. Nu trebuie noul Parlament să-şi înceapă activitatea cu astfel de jertfe", a spus şeful statului, conform omg.md.
Preşedintele moldovean a arătat că în afara Chişinăului situaţia este liniştită, însă în unele localităţi sunt pregătite persoane, care ar putea să se alăture acţiunilor de protest din capitală. Astfel, potrivit lui Voronin, la Orhei au fost mobilizate 500 de persoane, iar la Hânceşti - 400. De asemenea, după informaţiile deţinute, din oraşul Iaşi, România, au venit patru autobuze cu tineri, pentru participarea la proteste, mai notează omg.md. Preşedintele R.Moldova a susţinut că astfel de date vorbesc despre faptul că acţiunile respective au fost planificate din timp, conform sursei citate.
Ambasadorul român la Chişinău, declarat persona non grata
Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, l-a declarat miercuri pe ambasadorul român la Chişinău persona non grata, informează RIA Novosti în pagina electronică. "Ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat Vladimir Voronin în cursul unei întâlniri cu reprezentanţii societăţii civile. Voronin a precizat, potrivit Interfax, că, în această situaţie, ambasadorul român Filip Teodorescu trebuie să părăsească Chişinăul în maxim 24 de ore.
R.Moldova introduce vize de călătorie în relaţia cu România
R.Moldova a decis introducerea regimului de vize în relaţia cu România, a anunţat preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, pe fondul protestelor violente din ultimele zile, relatează pagina online a RIA Novosti. "Am deis să introducem vize în relaţia cu România. În plus, ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat miercuri Vladimir Voronin. Mii de persoane continuă să protesteze la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar de duminică, câştigat de Partidul Comunist.
Punctul de frontieră de la Sculeni, închis complet
Vameşii moldoveni au anunţat că închid complet punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, după protestele care au afectat marţi capitala moldoveană, relatează miercuri Pro TV Chişinău. Marţi seara, liderul Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iaşi, Dan Caranfil, declarase că cel puţin patru autocare cu studenţi basarabeni care învaţă în Iaşi vor încerca, miercuri, să treacă din nou graniţa prin punctul vamal Sculeni pentru a se alătura manifestanţilor de la Chişinău.
În jurul orei 24.00, manifestanţii au început să părăsească Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău dar au promis să revină miercuri pentru a continua protestele. Miercuri dimineaţă, câţiva deputaţi s-au deplasat la sediul Parlamentului pentru a constata pagubele produse de protestatari, în timp ce poliţia a preluat controlul asupra tuturor instituţiilor de stat, iar capitala moldoveană este izolată de restul ţării, toate intrările fiind blocate.
Vămile Giurgiuleşti şi Cahul, închise de către autorităţile moldovene
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi au anunţat că autoritatea vamală din Republica Moldova a decis, miercuri, în jurul orei 11.00, închiderea traficului în vămile Giurgiuleşti şi Cahul. "Am fost informaţi în urmă cu zece minute de către autorităţile vamale din Republica Moldova că din cauza traficului intens înregistrat în ultimele două zile la frontieră s-a decis suspendarea tranzitului", a declarat, miercuri, Marcela Antohe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi.
Miercuri dimineaţă au fost închise de către vameşii moldoveni şi punctele de trecere a frontierei de la Leuşeni şi Sculeni. Astfel, autorităţile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuşeni din Republica Moldova au comunicat omologilor din Vama Albiţa că nu mai permit accesul niciunei persoane în R. Moldova, începând de miercuri, de la ora 9.30, invocând probleme tehnice la aparatura din punctul de control. Până la închiderea Vamei Leuşeni, un număr 43 de persoane, toate de cetăţenie română, au fost împiedicate să intre în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, de către vameşii moldoveni.
Potrivit unor reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră Română, 280 de cetăţeni români, moldoveni şi bulgari, au trecut, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră româneşti, însă nu au fost lăsaţi să ajungă în Republica Moldova, fiind întorşi din drum de către vameşii moldoveni. Dintre aceştia, peste 20 au fost jurnalişticare au încercat să intre în Republica Moldova, dar autorităţile de frontieră moldovene nu i-au lăsat să treacă de vamă invocând diferite motive, precum lipsa acreditărilor permanente, a asigurărilor medicale sau a invitaţiilor.
Accesul în Republica Moldova pe la Vama Leuşeni, oprit
Autorităţile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuşeni din Republica Moldova au comunicat omologilor din Vama Albiţa că nu mai permit accesul niciunei persoane în R. Moldova, începând de miercuri, de la ora 9.30, invocând probleme tehnice la aparatura din punctul de control. Potrivit Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, autorităţile vamale din Albiţa le recomandă celor care încearcă să ajungă în Republica Moldova, cetăţeni români sau moldoveni, să nu încerce să treacă în Republica Moldova deoarece nu li se va permite acest lucru în Vama Leuşeni. "Nu am primti niciun act oficial din partea autorităţilor din Republica Moldova, ci ni s-a transmis doar verbal că au probleme tehnice în punctul de control vamal. Noi informăm persoanele care se prezintă în Vama Albiţa că nu pot trece de Vama Leuşeni, însă nu-i putem obliga să nu încerce să intre în Republica Moldova", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Manuel Nacu purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu