luni, aprilie 06, 2009

Comuniştii, cu mult peste PD-ul şi PSD-ul din Republica Moldova

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a castigat alegerile cu 62,9% din voturi, potrivit rezultatele oficiale anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea a 4,45% din buletinele de vot, in conditiile in care exit-pollul credita PCRM cu 44,7% din sufragii.
In acelasi timp, Partidul Liberal - care il are in fruntea listei pe Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, formatiune pe care exit-pollul o clasase pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi - nu reuseste sa atinga pragul de 6% necesar intrarii in Parlament, potrivit rezultatelor oficiale partiale. Liberalii lui Chirtoaca au obtinut 5,11% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PDLM), creditat de exit-poll cu 14% din voturi, a obtinut numai 7,47% din sufragii, dupa numararea primelor buletine de vot.

Cealalta formatiune care ar intra in Parlament este Alianta Moldova Noastra, cu 7,59% din voturi. Exit-pollul indica 9,9% din sufragii pentru AMN-ul lui Serafim Urechean.

In cazul tuturor acestor trei partide, rezultatele partiale anuntate la ora 24.00, dupa numararea a 4,45% din buletine, indica un scor usor mai slab decat la primele rezultate anuntate la ora 23.00, dupa numararea a mai putin de 1% din sufragii.

Rezultatele oficiale partiale inregistreaza, de asemenea, un avans semnificativ pentru formatiuni considerate "outsideri". Este vorba despre Partidul Social Democrat, cu 5,8% din voturi (mai multe decat PL-ul lui Chirtoaca).

Partidul Democrat are 3,6% din voturi, urmat de Partidul Popular Crestin Democrat al lui Iurie Rosca cu 3,34% din voturi, fata de 2,8% cat indica exit-pollul si 4,8% cat indicau primele rezultate. De asemenea, Uniunea Centrista UCM a fostului premier Vasile Tarlev are 2,59% din voturi.

Presedintele Vladimir Voronin declarase duminica, la vot, ca si-ar dori ca in Parlament sa intre cat mai multe formatiuni, pentru a avea cu cine face aliante. Comentand primele rezultate ale exit-pollului, Voronin a spus ca "este un sondaj doar", iar "cifrele se vor mai schimba".

Exit-pollul realizat de catre Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, CBS AXA si IMAS, a fost intocmit pe baza centralizarii rezultatelor chestionarelor pana la ora 19.00.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 18.000 de persoane, din 200 de sectii de pe teritoriul Republicii Moldova, iar marja de eroare este de plus/minus 1,5%.

Dupa opt ani de guvernare a Partidului Comunistilor, in care acesta a detinut, pe durata celor doua mandate consecutive, o majoritate confortabila pentru a nu tine cont de opinia si initiativele opozitiei, in urma alegerilor din 5 aprilie se asteapta constituirea in viitorul parlament moldovean a doua poluri – pe de o parte, Partidul Comunistilor, in continuare favorit, dar lipsit de aliatii crestin-democrati, si, pe de alta parte, cele trei partide de orientare liberala.

Marea necunoscuta a scrutinului de duminica o constituia raportul dintre polul comunist si cel liberal. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) si Alianta Moldova Noastra (AMN), toate trei cu doctrina liberala, au anuntat deja ca vor constitui o alianta postelectorala.

"Proba de foc" a viitorului Parlament va fi alegerea noului sef de stat, pentru desemnarea caruia este nevoie de voturile a 61 de deputati din cei 101. In cazul esecului repetat de trei ori, Parlamentul este dizolvat si sunt fixate alegeri anticipate. In aceste conditii, fie Partidul Comunistilor va avea nevoie de aliati pentru a instala un nou sef de stat, fie partidele necomuniste vor trebui sa se alieze pentru a alege un presedinte.

"Cel mai important este sa nu existe tradatori printre democrati", a declarat inainte de alegeri, intr-un interviu, vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca. Dorin Chirtoaca, care in 2007, la 29 de ani neimpliniti, a invins candidatul Partidului Comunistilor in competitia pentru Primaria Chisinau, spune ca cel mai mare pericol pentru Republica Moldova va fi daca printre partidele democratice care vor intra in Parlament vor fi din nou tradatori care vor vota impreuna cu comunistii, in conditiile in care miza acestor alegeri legislative este, de fapt, alegerea unui nou presedinte al tarii de catre viitorul legislativ.

Comunistii vor obtine probabil 56 de mandate de parlamentar, insuficiente pentru a desemna presedintele republicii. Urmează fie ca unul din partidele de opozitie sa tradeze, fie organizarea unor alegeri anticipate alegeri anticipate, comenteaza si Cotidianul.

Dorin Chirtoaca, aflat in fruntea listei electorale a Partidului Liberal, a spus ca formatiunea sa va propune in viitorul parlament o alianta tuturor partidelor, cu exceptia celui comunist. "Vom vedea insa cum vor proceda partidele care se declara anticomuniste, dar care, din pacate, au mai multe precedente de colaborare cu nomenclatura comunista. Sper ca de data aceasta nu vom mai avea parte de tradatori si vom putea constitui o guvernare democratica, o guvernare care sa rezolve problemele acumulate de ani de zile in Republica Moldova", a declarat Chirtoaca.

Avand in vedere ca PLDM a fost constituit in urma cu un an si jumatate, Dorin Chirtoaca nu se putea referi decat la AMN, atunci cand a afirmat ca riscul cel mare sunt "partidele care se declara anticomuniste, dar care, din pacate, au mai multe precedente de colaborare cu nomenclatura comunista". Liderul AMN, Serafim Urechean, care in ultimul timp a adoptat o retorica radical anticomunista, a lucrat impreuna cu actualul presedinte Vladimir Voronin in structurile fostului Partid Comunist al URSS.

Voronin sugereaza ca exclude aliantele, mizand pe voturi nominale ale liberalilor

Presedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comunistilor, a declarat duminica seara ca programele partidelor care au mai intratin Parlament sunt prea diferite pentru a face o coalitie de guvernare,in schimb mai multi deputati liberali "s-ar putea convinge singuri" sa voteze cu PCRM.

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a spus ca va examina cu atentie componenta nominala a viitorilor deputati ai formatiunilor care vor intrain Parlament. "Nu-i vom racola. Vor constientiza ei singuri ca trebuie sa voteze cu noi pentru noul presedinte", a declarat Vladimir Voronin.

"Noi foarte bine ne-am ispravit cu guvernarea in opt ani fara coalitie. Cel mai bine ar fi sa fie o guvernare fara coalitie, pentru ca programele sunt foarte diferite cu partidele care, potrivit exit-pollului, ar intra in Parlament", a spus Voronin intr-un briefing convocat la sediul PCRM.

"Este un sondaj doar, cifrele se vor mai schimba", a declarat Voronin comentand rezultatele unui exit-pollului. Comunistii au obtinut majoritatea pentru validarea unui nou guvern, dar nu si pentru a alege un nou sef al statului.

Mandatul lui Voronin expira la 7 aprilie si mai poate fi prelungit cu inca doua luni, dar ulterior liderul comunist nu mai are dreptul de a candida dupa ce opt ani s-a aflat in fruntea statului. Pentru alegerea presedintelui sunt necesare 61 de voturi, astfel ca partidul comunist avea nevoie deinca cinci voturi pentru a-si impune propriul presedinte.

Niciun comentariu: