joi, aprilie 23, 2009

PD-L a câştigat lupta cu Geoană pe data adoptării codurilor

Codul civil şi cel penal vor fi înaintate Senatului până pe 15 mai, aşa cum se stabilise iniţial în Coaliţia de guvernare. Solicitarea lui Mircea Geoană de amânare a datei a rămas suspendată în aer.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a dat înapoi în şedinţa Coaliţiei de miercuri, în care s-a discutat termenul de adoptare a codurilor civil şi penal. Data de 15 mai solicitată de pedelişti a rămas bătută în cuie, în timp ce pentru codurile de procedură, termenul de dezbatere a fost prelungit până în toamnă. În plus, dacă marţi, varianta asumării răspunderii Executivului pe cele patru legi stătea în picioare, ieri, Guvernul a renunţat la idee. “Decizia e foarte clară, continuăm să lucrăm în cele două comisii la cele două coduri substanţiale, Codul civil şi cel penal, cu intenţia de a le avea finalizate într-o formă cât mai bună până pe 15 mai.

Dacă reuşim să avem aceste două forme finalizate şi dacă şi eu, şi dl Buda, preşedintele Comisiei pentru Codul civil, constatăm că termenul de 15 mai e realizabil, le punem pe ordinea de zi a Senatului într-o procedură cât mai urgentă, urmând ca pentru cele de procedură să lucrăm în cursul verii şi până în toamnă să stabilim un termen”, a declarat Victor Ponta, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, la finalul şedinţei Coaliţiei de miercuri.

Ponta a mai spus că evitarea asumării răspunderii a fost şi recomandarea comisarului european pe Justiţie, Jacques Barrot, şi a calificat această decizie ca fiind o realitate, nu un compromis.

“Atunci când s-a stabilit data de 15 mai nu ştiam cu ce ne confruntăm, erau patru documente voluminoase, am primit multe amendamente de la cei care lucraseră la ele, de la Parchet, de la DNA. Este imposibil să terminăm şi codurile de procedură până pe 15 mai”, a susţinut ministrul PSD, care a adăugat că toate patru codurile vor intre în vigoare la 1 ianuarie 2011. Mircea Geoană ceruse marţi preşedintelui Traian Băsescu să-şi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerând că acesta este nerealist şi depăşit de evenimente. Liderii PDL au criticat solicitarea lui Geoană, spunând că data a fost propusă chiar de el şi au menţionat că partidul lor susţine în continuare termenul iniţial.



Niciun comentariu: