duminică, aprilie 12, 2009

Pe listele electorale din Moldova au figurat persoane fictive sau persoane decedate

Trei membri ai Comsiei Electorale Centrale (CEC) de la Chisinau, dintr-un total de noua, au facut opinie separata la semnarea procesului-verbal privind confirmarea rezultatelor alegerilor de duminica trecuta, confirmand ca pe lista alegatorilor au figurat persoane decedate sau fictive.
Toti trei au devenit membri ai CEC la propunerea fractiunilor din opozitie din Parlament. Conform legislatiei, Comisia este constituita din noua membri cu drept de vot deliberativ, desemnati proportional: cite unul de catre presedintele Republicii Moldova si Guvern si sapte de catre Parlament, inclusiv cinci de catre partidele de opozitie, si se confirma prin hotarirea Parlamentului.

Nota speciala a membrilor CEC Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu a fost anexata la pachetul de documente pe care CEC il va prezenta Curtii Constitutionale, arata NewsIn.

Cei trei spun ca rezervele lor sunt legate de faptul ca "listele electorale au fost intocmite de administratiile publice locale cu grave incalcari a legislatiei electorale. O mare vina referitor la incorectitudinea intocmirii listelor electorale ii revine Comisiei Electorale Centrale, care a inmanat la inceputul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD-uri in care erau incluse date personale ale cetatenilor Republicii Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informationale, in baza carora au si fost intocmite listele electorale".

Ulterior, sustin cei trei membri ai CEC, s-a dovedit ca aceste CD-uri "contineau date eronate cum ar fi: in listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani in urma; in listele electorale au fost incluse persoane care in realitate nu au locuit si nu locuiesc la adresele indicate in aceste liste; contestatiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude si anume ca proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorala Centrala ca venind la votare au vazut ca in listele electorale au fost incluse persoane indicandu-se adresa imobilelor care le apartin cu drept de proprietate, carora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu si resedinta".

Cei trei membri ai CEC sustin ca dubiile lor ar fi confirmate indirect de faptul ca Partidul Comunistilor a contestat simbata la Curtea de Apel Chisinau hotararea Comisiei Electorale Centrale din 8 aprilie prin care s-a permis concurentilor electorali accesul la listele electorale si posibilitatea obtinerii copiilor de pe aceste liste.

"Pe 4 si 5 aprilie radiodifuzorul EuTV care are acoperire nationala, incalcand cu rea-credinta prevederile art. 47 alin.14 Cod electoral, intentionat a facut agitatie electorala abuziva in favoarea unor concurenti electorali, defavorizand ceilalti concurenti electorali. Pe parcursul perioadei electorale, concurentul electoral Partidul Comunistilor din Republica Moldova a uitilizat la maxim resursele administrative, fapt care a influentat rezultatele alegerilor", se mai spune in nota speciala a membrilor CEC Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu.


Niciun comentariu: