sâmbătă, aprilie 25, 2009

Interventia lui Nazare referitoare la R. Moldova in plenul PE


Caută mai multe fişiere video ca acesta pe Tineri Politicieni - Grup de discuţii - OT PD-L Sector 2



"Acum, la Chisinau, ai doar dreptul sa taci, sa faci ce ti se spune, sa iti dai impozitele unei elite care nu e responsabila nimanui, sa emigrezi, sa te conformezi, si, eventual, sa sa fii omorat in bataie. Nu ai dreptul la libera expresie, la asociere, la contestare publica pasnica, si nici chiar pe cel de a iti decide singur identitatea.

Asadar, Domnule comisar Rehn, acestea sunt “premisele stabilizarii” Republicii Moldova de care vorbeati mai devreme. Republica Moldova a intrat pe un drum la capatul caruia nu poate avea decat, in cel mai fericit caz, soarta Belarusului.

Cu mult timp inainte de alegeri, Partidul Comunist a obtinut si si-a solidificat un control absolut asupra tuturor canalelor mass-media si-a loializat structurile adminstratiei publice si le-a transformat in apendice de campanie ale Partidului Comunist;. Aceste masuri au golit de continut procesul democratic, si au fortat un sfert din populatia tarii sa emigreze.

Pe acest fundal, alegerile nu aveau cum sa se desfasoara in afara oricarui dubiu. Singura cale a generatiei tinere de la Chisinau de a-si manifesta nemultumirea a fost protestul. Represiunea violenta de dupa 5 aprilie s-a transformat astazi in mijloc permanent de dialog al autoritatilor cu populatia.

De acum in acolo Uniunea nu isi poate permite o atitudine indulgenta, ambivalenta fata de regimul de la Chisinau. De acum incolo tacerea noastra sau declaratiile ambivalente inseamna aprobare si complicitate la dispretuirea libertatilor fundamentale si a ordinii legale democratice, la crima, la violente, la represiune, la violurile din aresturile politiei, la batjocorirea demnitatii umane in toate intelesurile sale. Criza de la Chisinau demonstreaza inca o data ca trebuie sa ne imbunatatim metodele de monitorizare si observare a alegerilor si sa redefinim rolul reprezentantului Uniunii Europene la Chisinau."



Alexandru Nazare
Europarlamentar PD-L (PPE-DE)


6 comentarii:

Emil spunea...

Foarte bine domnule Nazare. Bine ca se gandeste cineva si la saracii aia de peste Prut. Ma bucur ca UE va interveni, in orice fel.

Anonim spunea...

Ceea ce se intampla in Moldova este cu adevarat un cosmar pt cei care nu au reusit sa scape din aceasta tara, in care nu ti se ofera nici macar dreptul la o gandire libera,
Bravo domnule Nazare, ajutati acesti oameni sa scape te teribilul cosmar in care se afla

C. Marius spunea...

Frumos pusa problema de dl Nazare si sunt multi care, precum el, acuza conducatorii moldoveni, Acum sa vedem si ce masuri se vor lua, ca pana acum...

Rares spunea...

Ce pana acum? Situatia e delicata. Nu poti nimeni sa intervina asa peste ei. Trebuie gandita treaba;)

Anonim spunea...

De ce trebuie sa ii sustinem ? ei ne-au ajutat in vreun fel? nu este raspunsul .si iata ca exista totusi romani care se gandesc si la ei este de apreciat si haide-ti sa demonstram cu totii ca suntem romani

Ligia spunea...

Eu cred ca lucrurile se vor limpezi. Ne gandim al ei pt ca Moldova ne apartine... R. Moldova este un stat jumate rusesc, jumate romanesc...