joi, aprilie 30, 2009

Băsescu despre Republica Moldova: Sângele apă nu se face

România şi Moldova sunt state independente, dar sângele apă nu se face. Declaraţia aparţine preşedintelui Băsescu care spune că ţara noastră rămâne consecventă în a susţine integrarea europeană a Republicii Moldova.
Şeful statului a mai menţionat că România nu va obstrucţiona în niciun fel procesele de negociere pe care Moldova ar trebui să le înceapă în vederea unui acord de asociere sau de cooperare cu Uniunea Europeană. Traian Băsescu a mai spus că, deşi există state mai mult sau mai puţin ostile cu România sau UE, noi avem obligaţia să privim la istorie.

"Puteţi fi convinşi că vom susţine continuarea proceselor de negociere cu Republica Moldova indiferent cine va fi premier sau preşedinte după aceste alegeri. Pentru că suntem două state independente, dar sângele apă nu se face", a declarat Traian Băsescu.


sâmbătă, aprilie 25, 2009

Interventia lui Nazare referitoare la R. Moldova in plenul PE


Caută mai multe fişiere video ca acesta pe Tineri Politicieni - Grup de discuţii - OT PD-L Sector 2



"Acum, la Chisinau, ai doar dreptul sa taci, sa faci ce ti se spune, sa iti dai impozitele unei elite care nu e responsabila nimanui, sa emigrezi, sa te conformezi, si, eventual, sa sa fii omorat in bataie. Nu ai dreptul la libera expresie, la asociere, la contestare publica pasnica, si nici chiar pe cel de a iti decide singur identitatea.

Asadar, Domnule comisar Rehn, acestea sunt “premisele stabilizarii” Republicii Moldova de care vorbeati mai devreme. Republica Moldova a intrat pe un drum la capatul caruia nu poate avea decat, in cel mai fericit caz, soarta Belarusului.

Cu mult timp inainte de alegeri, Partidul Comunist a obtinut si si-a solidificat un control absolut asupra tuturor canalelor mass-media si-a loializat structurile adminstratiei publice si le-a transformat in apendice de campanie ale Partidului Comunist;. Aceste masuri au golit de continut procesul democratic, si au fortat un sfert din populatia tarii sa emigreze.

Pe acest fundal, alegerile nu aveau cum sa se desfasoara in afara oricarui dubiu. Singura cale a generatiei tinere de la Chisinau de a-si manifesta nemultumirea a fost protestul. Represiunea violenta de dupa 5 aprilie s-a transformat astazi in mijloc permanent de dialog al autoritatilor cu populatia.

De acum in acolo Uniunea nu isi poate permite o atitudine indulgenta, ambivalenta fata de regimul de la Chisinau. De acum incolo tacerea noastra sau declaratiile ambivalente inseamna aprobare si complicitate la dispretuirea libertatilor fundamentale si a ordinii legale democratice, la crima, la violente, la represiune, la violurile din aresturile politiei, la batjocorirea demnitatii umane in toate intelesurile sale. Criza de la Chisinau demonstreaza inca o data ca trebuie sa ne imbunatatim metodele de monitorizare si observare a alegerilor si sa redefinim rolul reprezentantului Uniunii Europene la Chisinau."



Alexandru Nazare
Europarlamentar PD-L (PPE-DE)


vineri, aprilie 24, 2009

Concurs OT PDL ONLINE

Începand cu 30 aprilie pe site-ul Echipei de Imagine va incepe competitia OT PDL ONLINE. Competitia va presupune monitorizarea prezentei si activitatii online a organizatiilor judetene si de sector ale OT PDL.

Zilnic se va actualiza clasamentul in functie de urmatoarele criterii: numarul de articole ( opinii, evenimente, actiuni) si numar de vizitatori. In functie de calitatea site-ului sau blogurilor respective se va acorda din start un numar de puncte organizatiei.

In zilele urmatoare voi reveni cu regulamentul complet.

Cine doreste sa se inscrie in competitie o poate face aici. (adaugand confirmarea la comentarii)

Obiectivul acestui proiect este dinamizarea activitatii online a OT PDL si o mai buna cunoastere si promovarea a site-urilor si blogurilor portocalii.


Iata pana in acest moment prezenta online a organizatiilor PDL

Testati sondajul



joi, aprilie 23, 2009

PD-L a câştigat lupta cu Geoană pe data adoptării codurilor

Codul civil şi cel penal vor fi înaintate Senatului până pe 15 mai, aşa cum se stabilise iniţial în Coaliţia de guvernare. Solicitarea lui Mircea Geoană de amânare a datei a rămas suspendată în aer.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a dat înapoi în şedinţa Coaliţiei de miercuri, în care s-a discutat termenul de adoptare a codurilor civil şi penal. Data de 15 mai solicitată de pedelişti a rămas bătută în cuie, în timp ce pentru codurile de procedură, termenul de dezbatere a fost prelungit până în toamnă. În plus, dacă marţi, varianta asumării răspunderii Executivului pe cele patru legi stătea în picioare, ieri, Guvernul a renunţat la idee. “Decizia e foarte clară, continuăm să lucrăm în cele două comisii la cele două coduri substanţiale, Codul civil şi cel penal, cu intenţia de a le avea finalizate într-o formă cât mai bună până pe 15 mai.

Dacă reuşim să avem aceste două forme finalizate şi dacă şi eu, şi dl Buda, preşedintele Comisiei pentru Codul civil, constatăm că termenul de 15 mai e realizabil, le punem pe ordinea de zi a Senatului într-o procedură cât mai urgentă, urmând ca pentru cele de procedură să lucrăm în cursul verii şi până în toamnă să stabilim un termen”, a declarat Victor Ponta, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, la finalul şedinţei Coaliţiei de miercuri.

Ponta a mai spus că evitarea asumării răspunderii a fost şi recomandarea comisarului european pe Justiţie, Jacques Barrot, şi a calificat această decizie ca fiind o realitate, nu un compromis.

“Atunci când s-a stabilit data de 15 mai nu ştiam cu ce ne confruntăm, erau patru documente voluminoase, am primit multe amendamente de la cei care lucraseră la ele, de la Parchet, de la DNA. Este imposibil să terminăm şi codurile de procedură până pe 15 mai”, a susţinut ministrul PSD, care a adăugat că toate patru codurile vor intre în vigoare la 1 ianuarie 2011. Mircea Geoană ceruse marţi preşedintelui Traian Băsescu să-şi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerând că acesta este nerealist şi depăşit de evenimente. Liderii PDL au criticat solicitarea lui Geoană, spunând că data a fost propusă chiar de el şi au menţionat că partidul lor susţine în continuare termenul iniţial.



marți, aprilie 21, 2009

Ce inseamna Scoala Nationala de Comunicare Politica OT PD-L ?

Pe 6-8 martie am fost prezenta la Bucuresti, la Scoala Nationala de Comunicare Politica organizata impreuna cu Fundatia Hanns Seidel si Facultatea de Jurnalistica a Univ. Lucian Blaga din Sibiu

Ce inseamna Scoala Nationala de Comunicare Politica OT PDL ?

La inceput recunosc ca am privit cu septicism aceste cursuri pentru ca denumire „Scoala Nationala de Comunicare Politica”mi s-a parut prea pretentioasa, insa dupa primul curs urmat anul trecut mi-am dat seama cat de mult gresesc. Scoala Nationala de Comunicare Politica merita din plin aceasta denumire. Traineri implicati in acest proiect ( Cristian Pirvulescu, Ion Caramitru, Dumitru Bortun, Minodora Salcudean si Razvan Enache) au talentul de a imbina orele de teorie cu workshopuri, ceea ce a facut sa acumulez cunostinte noi si experienta intr-un timp foarte scurt.

Multi tineri care intra azi in politica o fac din diverse motive: unii abia iesiti de pe bancile liceului vor doar un loc unde sa socializeze sau au anumite afinitati pentru un lider politic si adera in acel partid dar mai tarziu isi pun probleme ideologice daca intr-adevar se indentifica in doctrina acelui partid. In partea opusa sunt tinerii care intra in politica si sar etape pentru ajunge foarte repede pe functii importante de conducere fara sa aiba experienta si la fel de repede si esueaza. Putem sa ne amagim ca ne-am nascut invatati, ca le stim pe toate sau ca nimic nu se compara cu munca de pe teren. Sunt de acord ca politica se face in primul rand printre oameni, dar nu poti pleca la drum fara un bagaj de cunostinte in spate.

Doctrine politice. Intelegerea doctrinei politice ca fundament al culturii civice personale. Asumarea principiilor potrivite propriei personalitati politice. Descoperirea capacitatilor individuale de actiune politica- au fost principalele teme de dezbatere. E adevarat ce se spune “cu cat stii mai multe, cu atat iti pui mai multe intrebari.” Stanga si dreapta in sec. al XIX-lea insemna doar locuri in parlament. Azi scena politica e impartita in stanga si dreapta, populatia cu drept de vot de asemenea ( excluxand pe cei 60-70% care nu se prezinta la vot :) ), dar avem intr-adevar mase de oameni de stanga sau de dreapta? Se pozitioneaza corect partidele din Romania pe axa ideologica? Libertatea este mai importanta decat egalitatea in Romania sau invers? Care sunt clivajele care influenteaza scena politica la nivel international si national? Sunt doar cateva intrebari care mi le pun in urma acestui training.

In ceea ce priveste PDL, nu pot decat sa fiu de acord cu ministrul PDL al Culturii, Theodor Paleologu care zilele trecute declara la Realitatea TV: “PDL trebuie sa grabeasca procesul de definire a identitatii sale ca partid de dreapta, intr-un context care ii este favorabil datorita succesului actualului sef al statului, Traian Basescu.”
O abordare realista ne ajuta mult mai mult decat sa ne mintim ca avem o identitate foarte bine definita.

In Romania cultura politica este trata de cele mai multe ori la diverse sau tranformata intr-un circ mediatic. Orele de cultura civica din scoli sunt inutile daca in realitate politica se face prin atac la persoana si nu pe idei, strategi si proiecte politice.

Andreea Stoleru




duminică, aprilie 19, 2009

Hristos a Inviat!

Cu prilejul Sfintelor Paşti, Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat Liberal Sector 2 vă adre­sează tutu­ror urări de să­nă­tate, pace şi bucurie alături de cei dragi.




Hristos a în­viat!


Cu drag,


OT PD-L Sector 2







miercuri, aprilie 15, 2009

OSPD-L Bucureşti are o nouă conducere

Marţi, 14 aprilie 2009, studenţii democrat-liberali s-au reunit pentru a participa la Consiliul de Coordonare al Municipiului Bucureşti. Pe ordinea de zi: alegerea Biroului Permanent al Organizaţiei de Studenţi PD-L Bucureşti.
La eveniment a luat parte şi domana senator Anca Daniela Boagiu. În calitate de vicepreşedinte PD-L, doamna Boagiu, a ţinut să le transmită studenţilor PDL-işti un lucru esenţial: încrederea pe care partidul o are în forţa noii generaţii.
Am fost prezent la acest CCMB şi împreună cu ai mei colegi de la OT PD-L Sector 2 i-am susţinut pe studenţii-candidaţi de la Organizaţia de Studenţi, în special pe colega noastră de la sector, Diana Tănase. A candidat pentru funcţia de vicepreşedinte şi a fost aleasă cu 77 de voturi pentru şi 2 împotrivă.
Pe această cale ţin să o felicităm! Felicitări din partea noastră şi pentru Andrei Stănică, noul preşedinte al OSPD-L Bucureşti, care a obţinut 79 de voturi din 79.


marți, aprilie 14, 2009

Băsescu: Voronin vrea să ridice o cortină de fier peste Prut, noi vom avea un comportament european

Traian Băsescu rupe tăcerea în ceea ce priveşte evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova. Preşedintele Băsescu se va adresa marţi Parlamentului, el precizând în cadrul unei declaraţii de presă luni seară ca discursul său va viza exclusiv problemele apărute în urma protestelor de la Chişinău şi a acuzaţiilor regimului din Republica Moldova la adresa României.
Întrebat de ce nu a reacţionat până în acest moment, Băsescu a spus că a aşteptat să aibă o analiză completă aevenimentelor de peste Prut.

"Am avut, pe de o parte, foarte multă răbdare pentru a avea o analiză completă cu privire la ce s-a întâmplat în republica Moldova, iar pe de altă parte mi s-a părut că a răspunde peste gard preşedintelui Voronin era exact jocul în care se vroia ca România să fie atrasă" a spus preşedintele.
Potrivit lui Băsescu, "Voronin vrea să ridice o cortină de fier peste Prut", însă România nu se va lăsa atrasă într-un astfel de joc.
"Vom avea un comportament european, responsabil, nu faţă de preşedintele Voronin ci faţă de cei patru milioane de români, cetăţeni ai Republicii Moldova" a declarat el.





luni, aprilie 13, 2009

EBA şi PRM vor intra în Parlamentul European

Fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi, teoretic, şi Gigi Becali ar obţine mandate de europarlamentar, după un sondaj INSOMAR realizat în perioada 26 martie- 5 aprilie, la comanda Realitatea TV. Potrivit cercetării, dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, pe primul loc s-ar clasa PDL, cu 33% din voturile electoratului, urmat de PSD, cu două procente în urmă, adică 31%. PNL este cotat cu 15%, iar UDMR, cu 7%. În urma formaţiunii conduse de Marko Bela se clasează Elena Băsescu, cu 6%, care ar obţine în acest moment aproape dublu faţă de procentul de 3,3% care îi este necesar pentru a ajunge în Legislativul european. PRM este cotat cu 5%, iar PNG este cotat cu 2%. În condiţiile în care acesta din urmă nu a depus candidaturi, iar fostul său lider, Gigi Becali, se află pe listele PRM, pe poziţia secundă, teoretic, patronul Stelei ar avea şanse să-l însoţească pe Corneliu Vadim Tudor în PE. Aceasta mai ales că, pe lângă cele 5%, PRM ar mai obţine sufragii în urma redistribuirii voturilor partidelor şi independenţilor situaţi sub pragul electoral.


duminică, aprilie 12, 2009

MAI de la Chisinau prezinta lista cu persoanele retinute si arestate in 6-8 aprilie

Ministerul de Interne de la Chisinau a dat publicitatii sambata seara lista celor retinuti si arestati in legatura cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009, dar lista nu precizeaza cetatenia persoanelor arestate
In cadrul cauzelor penale au fost retinute 166 persoane, informeaza MAI, dintre care 86 au fost arestate preventiv. Potrivit listelor, la aceasta categorie figureaza si cetateanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, nascut in 1952, despre care Procuratura Generala de la Chisinau a afirmat vineri ca este cetatean roman. In lista publicata de MAI in dreptul numelui sau nu este trecut nimic la rubrica "domiciliu". Contravenientii isi ispasesc pedeapsa in diferite izolatoare de detentiei provizorie, precizeaza MAI, relateaza NewsIn.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat vineri ca are confirmari neoficiale ca printre cei arestati la Chisinau se afla cetateni romani. "Neoficial, avem confirmari, dar asteptam, in mod natural, serios, raspunsul autoritatilor de la Chisinau", a spus Diaconescu. Oficial, autoritatile romane nu au fost informate de catre autoritatile moldovene despre retinerea vreunui cetatean roman la Chisinau, a declarat Diaconescu. "Zilnic le vom transmite cate o nota verbala autoritatilor de la Chisinau, cerandu-le informatii din acest punct de vedere. Neoficial si din presa sunt o serie de semnale in acest sens", a subliniat ministrul.

Procuratura Generala a R.Moldova a anuntat vineri ca un cetatean roman a fost retinut joi, fiind suspectat ca a organizat actiuni de uzurpare a puterii de stat si "dezordine de masa", dupa ce au fost descoperite harti ale orasului Chisinau, fotografii si sticle incendiare la resedinta sa.

Autoritatile moldovene au anuntat initial arestarea a 200 de persoane in urma protestelor de la Chisinau din ultimele zile. Opozitia afirma ca este vorba de mult mai multi arestati si a cerut publicarea numelor lor si a faptelor de care sunt acuzati.

Un al doilea tabel dat publicitatii de MAI detaliaza numele a 129 de persoane retinute "pentru diverse contraventii administrative". Patru dintre acestea au fost eliberate, 88 se afla in "arest administrativ" de pana la 15 zile, 22 au primit amenzi, cea mai mare fiind de 200 de lei, iar pentru 15 persoane nu sunt precizate sanctiunile. Opt persoane din aceasta lista, dintre care una eliberata la judecata, nu au domiciliul precizat, restul sunt cu domicilii in R. Moldova.

Sanctiunii "arest la domiciliu" au fost supuse 88 persoane si altele 33 au fost obligate sa nu paraseasca domiciliul, precizeaza MAI.

Ministerul revine cu detalii la categoria "minori" si sustine ca la 7 aprilie 2009 in Piata Marii Adunari Nationale au fost retinuti 19 minori, dintre care cinci originari din Chisinau, cinci - din Cahul si noua - din alte raioane ale republicii. Minorii retinuti au fost plasati in Centrul de plasament pentru minori al MAI. La 8 aprilie 2009 personalitatea copiilor a fost identificata si 17 din ei au fost predati parintilor in aceeasi zi. Ceilalti doi au fost luati de parinti la 9 aprilie 2009, detaliaza MAI. Apoi, in intervalul 8-11 aprilie 2009, au fost retinuti 17 minori. Dintre ei trei au fost eliberati imediat fara aplicarea masurilor de constrangere, avand loc "convorbiri profilactice in prezenta parintilor". In privinta a 14 minori a fost aplicata masura de "arest la domiciliu”, fiind stabilita participarea lor nemijlocita la savarsirea infractiunilor, precizeaza MAI, care mentioneaza ca audierea minorilor a fost efectuata in stricta conformitate cu legislatia in vigoare, in prezenta obligatorie a parintilor, pedagogilor ori asistentilor sociali.

Toate persoanele arestate penal se afla in izolatorul de detentie preventiva, in conformitate cu legislatia in vigoare. Rudele au fost informate despre locul aflarii lor, inclusiv prin intermediul avocatilor, sustine MAI.
Actiunile de identificare si retinere a persoanelor ce au comis acte de vandalism si alte crime continua, precizeaza MAI.


Pe listele electorale din Moldova au figurat persoane fictive sau persoane decedate

Trei membri ai Comsiei Electorale Centrale (CEC) de la Chisinau, dintr-un total de noua, au facut opinie separata la semnarea procesului-verbal privind confirmarea rezultatelor alegerilor de duminica trecuta, confirmand ca pe lista alegatorilor au figurat persoane decedate sau fictive.
Toti trei au devenit membri ai CEC la propunerea fractiunilor din opozitie din Parlament. Conform legislatiei, Comisia este constituita din noua membri cu drept de vot deliberativ, desemnati proportional: cite unul de catre presedintele Republicii Moldova si Guvern si sapte de catre Parlament, inclusiv cinci de catre partidele de opozitie, si se confirma prin hotarirea Parlamentului.

Nota speciala a membrilor CEC Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu a fost anexata la pachetul de documente pe care CEC il va prezenta Curtii Constitutionale, arata NewsIn.

Cei trei spun ca rezervele lor sunt legate de faptul ca "listele electorale au fost intocmite de administratiile publice locale cu grave incalcari a legislatiei electorale. O mare vina referitor la incorectitudinea intocmirii listelor electorale ii revine Comisiei Electorale Centrale, care a inmanat la inceputul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD-uri in care erau incluse date personale ale cetatenilor Republicii Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informationale, in baza carora au si fost intocmite listele electorale".

Ulterior, sustin cei trei membri ai CEC, s-a dovedit ca aceste CD-uri "contineau date eronate cum ar fi: in listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani in urma; in listele electorale au fost incluse persoane care in realitate nu au locuit si nu locuiesc la adresele indicate in aceste liste; contestatiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude si anume ca proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorala Centrala ca venind la votare au vazut ca in listele electorale au fost incluse persoane indicandu-se adresa imobilelor care le apartin cu drept de proprietate, carora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu si resedinta".

Cei trei membri ai CEC sustin ca dubiile lor ar fi confirmate indirect de faptul ca Partidul Comunistilor a contestat simbata la Curtea de Apel Chisinau hotararea Comisiei Electorale Centrale din 8 aprilie prin care s-a permis concurentilor electorali accesul la listele electorale si posibilitatea obtinerii copiilor de pe aceste liste.

"Pe 4 si 5 aprilie radiodifuzorul EuTV care are acoperire nationala, incalcand cu rea-credinta prevederile art. 47 alin.14 Cod electoral, intentionat a facut agitatie electorala abuziva in favoarea unor concurenti electorali, defavorizand ceilalti concurenti electorali. Pe parcursul perioadei electorale, concurentul electoral Partidul Comunistilor din Republica Moldova a uitilizat la maxim resursele administrative, fapt care a influentat rezultatele alegerilor", se mai spune in nota speciala a membrilor CEC Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu.


Parchetul moldovean deschide o ancheta pentru tentativa de lovitura de stat

Parchetul moldovean a anuntat ca a deschis o ancheta pentru tentativa de lovitura de stat, dupa protestele violente de marti de la Chisinau, a anuntat procuroul general Valeri Gorbulia, informeaza AFP.
Presedintele molodvean Vladimir Voronin i-a acuzat pe liderii opozitiei de tentativa de lovitura de stat, dupa ce manifestatiile de protest fata de victoria comunistilor la alegerile legislative de duminica au degenerat in violente.

"Parchetul a deschis o ancheta pentru tentativa de lovitura de stat si uzurpare a puterii", a declarat procurorul general. In cursul anchetei, Parchetul va stabili persoanele implicate in aceste crime, care risca pana la 25 de ani inchisoare, a precizat Gorbulia, potrivit NewsIn.

Moldova se confrunta de trei zile cu o serie de manifestatii violente la Chisinau, care au culminat marti cu devastarea Parlamentului si a sediului Presedintiei. Sute de tineri contesta victoria comunistilor la alegerile legislative de duminica.


Voronin se pregateste sa instituie stare de urgenta

Frontiera dintre Republica Moldova si Romania este inchisa – nimeni nu poate sa iasa si nici sa intre si in orele urmatoare autoritatile se pregatesc sa instituie stare de de urgenta la Chisinau, a declarat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat.
"Istoria a demonstrat de atatea ori ca prin teroare si prin forta nu poate fi realizat nimic. Daca cineva considera ca prin instituirea starii de urgenta, presiunile asupra oamenilor si arestari va rezolva problema, se inseala amarnic", a declarat intr-o conferinta de presa Vlad Filat, relateaza NewsIn.

Potrivit lui, expulzarea ambasadorului, introducerea regimului de viza pentru cetatenii romani care sunt si cetateni europeni, punerea in carca Romaniei a ceea ce s-a intamplat la Chisinau – au drept scop deturnarea atentiei publice de la adevaratele motive si adevaratii responsabili de actele de vandalism de la Chisinau.

Expulzarea diplomatilor romani si introducerea regimului de vize cu Romania "este un atac la adresa constructiei europene", Romania fiind parte a UE. Pentru a introduce restrictii atat de dure este nevoie de probe suficiente si grave care sa le justifice.

"Consecintele acestui gest vor fi grave pentru Republica Moldova pe plan international. Chiar daca se doreste si se depun eforturi colosale prin intermediul mass-media controlata de putere, cel putin la ora actuala, opinia diplomatilor europeni si americani aflati la Chisinau este una obiectiva si formata in baza realitatilor. Oricat s-ar stradui Voronin, nu va putea pune in carca partidelor ceea ce s-a intamplat, pentru ca lucrurile sunt mult prea evidente", a spus Filat.

Guvernarea comunista se face responsabila de violentele de luni de la Chisinau, spune liderul PLDM, iar scopul politiei a fost de a provoca violente si de a se retrage apoi dand cale libera vandalilor.
Iar faptul ca Guvernul nu a fost atacat se datoreaza exclusiv opozitiei, care a organizat manifestantii, a organizat si condus o actiune de protest bine organizata in Piata Marii Adunari Nationale, intr-un cadru civilizat.

Filat a mai spus ca Comisia Electorala Centrala a respins cererea PLDM de a asigura accesul opozitiei la listele in baza carora a avut loc scrutinul electoral din 5 aprilie.

Conform lui, comunistii intreprind actiuni fara precedent in teritoriu, exercitand presiuni si intimidand membrii opozitiei. Unul dintre liderii PLDM din teritoriu este arestat, fara niciun fel de explicatii, de politie, iar altii sunt amenintati.

Filat a anuntat ca actiunile de protest vor continua, iar opozitia are sarcina de a crea un cadru in care aceste proteste sa decurga in mod civilizat.

Cele trei partide se desolidarizeaza categoric de tot ce inseamna actiune de violenta si vandalizare. Responsabili de aceste actiuni nu au fost tinerii, ci cei care au dat ordin sa se intample aceste lucruri. "Si acestia vor fi scosi la iveala", a dat asigurari Vlad Filat. Cele trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral, vor prezenta in viitorul foarte apropiat masurile comune pe care le vor intreprinde pentru a obtine renumararea voturilor si accesul la liste si a demontra fraudarea alegerilor.


Prima victima a protestelor de la Chisinau: Un tanar a murit dupa ce a fost batut de politie

Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, care fusese arestat dupa evenimentele de la Chisinau de saptamana aceasta a decedat la politie, potrivit familiei sale, citata de site-ul antiguvernamental UNIMEDIA.
Familia nu cunoaste cu exactivitate cauzele decesului, dar considera ca tanarul a murit dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, deoarece corpul este plin de vanatai.
Versiunea oficiala a politiei este ca tanarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest din 7 aprilie.
"Valeriu a fost arestat marti, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri", a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era casatorit si are un copil de un an si jumatate.

Si liderul partidului de opozitie Alianta Moldova Noastra, Serafim Urechean, vorbise despre o victima, fara a-i da numele. Potrivit lui, era vorba despre un tanar de 23 de ani din comuna Bubuieci, municipiul Chisinau, "omorat in torturi la politie". Potrivit RADOR, Urechean si-a a exprimat dezamagirea fata de atitudinea unor organizatii europene cu privire la modul in care puterea comunista a ales sa gestioneze situatia.

"Noi simtim ca dictatura ne depaseste cu pasi mari, cu sustinerea, cu mare regret, si a organismelor internationale, deoarece acele aprecieri pe care le-a dat OSCE ii incurajeaza foarte mult pe baronii rosii sa se simta mai cu incredere aici in Republica Moldova. Situatia se inrautateste. Au aparut primele jertfe - omorati in torturi la sectorul de politie - un tanar din comuna Bubuieci, de aici, din municipiul Chisinau, de 23 de ani. Este regretabil ca nu toti din UE inteleg comportamentul tovarasului Voronin. Le-as dori si eu lor cate un presedintele comunist si atunci poate ar intelege mai mult", a spus Urechean.


Voronin acuză România de implicare în revoltele de la Chişinău

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat miercuri România de implicare în revoltele violente care au avut loc marţi la Chişinău, după victoria comuniştilor în alegerile legislative. "România este implicată în tot ce se întâmplă la noi", a declarat el, primind reprezentanţi ai societăţii civile la sediul Guvernului. Vladimir Voronin a anunţat de asemenea introducerea unui regim de vize cu România.

Voronin: Din România au venit patru autobuze cu tineri

Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, pe tema situaţiei din capitala ţării, în care a spus că, din informaţiile deţinute, din România au venit patru autobuze cu tineri pentru a participa la proteste. Conform sursei citate, Vladimir Voronin a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, pe care i-a informat despre situaţia din municipiul Chişinău. Potrivit preşedintelui, protestatarii au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să-şi exprime protestul faţă de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, deşi Comisia Electorală Centrală nu a primit nicio contestaţie din partea partidelor politice, care nu sunt de acord cu rezultatele date, pentru a număra din nou voturile.

În context, Vladimir Voronin a informat diplomaţii străini că a avut o întrevedere cu liderii celor trei partide politice liberale, care vor accede în Parlament, "însă aceasta nu a rezultat cu succes". De asemenea, şeful statului a menţionat că în situaţia creată poliţia a asigurat ordinea publică paşnic, fără a interveni în acţiunile protestatarilor, deoarece "majoritatea dintre manifestanţi sunt copii de până la 18 ani", menţionează sursa citată. Voronin a mai declarat că, potrivit informaţiilor deţinute de autorităţi, majoritatea protestatarilor sunt elevi din şcolile profesionale şi colegii, precum şi elevi din licee şi universităţi, care au fost instigaţi de profesori să vină la proteste. "Nu am depus forţă faţă de copiii, care au vandalizat sediile Parlamentului şi al Preşedinţiei. Nu trebuie noul Parlament să-şi înceapă activitatea cu astfel de jertfe", a spus şeful statului, conform omg.md.

Preşedintele moldovean a arătat că în afara Chişinăului situaţia este liniştită, însă în unele localităţi sunt pregătite persoane, care ar putea să se alăture acţiunilor de protest din capitală. Astfel, potrivit lui Voronin, la Orhei au fost mobilizate 500 de persoane, iar la Hânceşti - 400. De asemenea, după informaţiile deţinute, din oraşul Iaşi, România, au venit patru autobuze cu tineri, pentru participarea la proteste, mai notează omg.md. Preşedintele R.Moldova a susţinut că astfel de date vorbesc despre faptul că acţiunile respective au fost planificate din timp, conform sursei citate.

Ambasadorul român la Chişinău, declarat persona non grata

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, l-a declarat miercuri pe ambasadorul român la Chişinău persona non grata, informează RIA Novosti în pagina electronică. "Ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat Vladimir Voronin în cursul unei întâlniri cu reprezentanţii societăţii civile. Voronin a precizat, potrivit Interfax, că, în această situaţie, ambasadorul român Filip Teodorescu trebuie să părăsească Chişinăul în maxim 24 de ore.

R.Moldova introduce vize de călătorie în relaţia cu România

R.Moldova a decis introducerea regimului de vize în relaţia cu România, a anunţat preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, pe fondul protestelor violente din ultimele zile, relatează pagina online a RIA Novosti. "Am deis să introducem vize în relaţia cu România. În plus, ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat miercuri Vladimir Voronin. Mii de persoane continuă să protesteze la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar de duminică, câştigat de Partidul Comunist.

Punctul de frontieră de la Sculeni, închis complet

Vameşii moldoveni au anunţat că închid complet punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, după protestele care au afectat marţi capitala moldoveană, relatează miercuri Pro TV Chişinău. Marţi seara, liderul Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iaşi, Dan Caranfil, declarase că cel puţin patru autocare cu studenţi basarabeni care învaţă în Iaşi vor încerca, miercuri, să treacă din nou graniţa prin punctul vamal Sculeni pentru a se alătura manifestanţilor de la Chişinău.

În jurul orei 24.00, manifestanţii au început să părăsească Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău dar au promis să revină miercuri pentru a continua protestele. Miercuri dimineaţă, câţiva deputaţi s-au deplasat la sediul Parlamentului pentru a constata pagubele produse de protestatari, în timp ce poliţia a preluat controlul asupra tuturor instituţiilor de stat, iar capitala moldoveană este izolată de restul ţării, toate intrările fiind blocate.

Vămile Giurgiuleşti şi Cahul, închise de către autorităţile moldovene

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi au anunţat că autoritatea vamală din Republica Moldova a decis, miercuri, în jurul orei 11.00, închiderea traficului în vămile Giurgiuleşti şi Cahul. "Am fost informaţi în urmă cu zece minute de către autorităţile vamale din Republica Moldova că din cauza traficului intens înregistrat în ultimele două zile la frontieră s-a decis suspendarea tranzitului", a declarat, miercuri, Marcela Antohe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Miercuri dimineaţă au fost închise de către vameşii moldoveni şi punctele de trecere a frontierei de la Leuşeni şi Sculeni. Astfel, autorităţile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuşeni din Republica Moldova au comunicat omologilor din Vama Albiţa că nu mai permit accesul niciunei persoane în R. Moldova, începând de miercuri, de la ora 9.30, invocând probleme tehnice la aparatura din punctul de control. Până la închiderea Vamei Leuşeni, un număr 43 de persoane, toate de cetăţenie română, au fost împiedicate să intre în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, de către vameşii moldoveni.

Potrivit unor reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră Română, 280 de cetăţeni români, moldoveni şi bulgari, au trecut, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră româneşti, însă nu au fost lăsaţi să ajungă în Republica Moldova, fiind întorşi din drum de către vameşii moldoveni. Dintre aceştia, peste 20 au fost jurnalişticare au încercat să intre în Republica Moldova, dar autorităţile de frontieră moldovene nu i-au lăsat să treacă de vamă invocând diferite motive, precum lipsa acreditărilor permanente, a asigurărilor medicale sau a invitaţiilor.

Accesul în Republica Moldova pe la Vama Leuşeni, oprit

Autorităţile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuşeni din Republica Moldova au comunicat omologilor din Vama Albiţa că nu mai permit accesul niciunei persoane în R. Moldova, începând de miercuri, de la ora 9.30, invocând probleme tehnice la aparatura din punctul de control. Potrivit Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, autorităţile vamale din Albiţa le recomandă celor care încearcă să ajungă în Republica Moldova, cetăţeni români sau moldoveni, să nu încerce să treacă în Republica Moldova deoarece nu li se va permite acest lucru în Vama Leuşeni. "Nu am primti niciun act oficial din partea autorităţilor din Republica Moldova, ci ni s-a transmis doar verbal că au probleme tehnice în punctul de control vamal. Noi informăm persoanele care se prezintă în Vama Albiţa că nu pot trece de Vama Leuşeni, însă nu-i putem obliga să nu încerce să intre în Republica Moldova", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Manuel Nacu purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui.

Acesta nu a putut preciza cât vor dura problemele în Vama Leuşeni. Până la închiderea Vamei Leuşeni, un număr 43 de persoane, toate de cetăţenie română, au fost împiedicate să intre în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, de către vameşii moldoveni. Miercuri dimineaţă, vemeşii moldoveni au închis şi punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, potrivit Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Rusia crede că protestele de la Chişinău "poartă amprentă românească"

Protestele opoziţiei de la Chişinău reprezintă o încercare de a aduce "revoluţia portocalie" în Republica Moldova şi sunt susţinute de cercuri naţionaliste radicale din România, a declarat Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, relatează Interfax, în pagina online.

"Ceea ce se întâmplă în Chişinău este, desigur, o nouă revoluţie portocalie", a declarat Markov marţi, pentru agenţia Interfax. "Opoziţia este în mod clar inspirată" de "scenariile (portocalii) implementate în alte ţări", a adăugat el.

Mii de protestatari din capitala Republicii Moldova cer revizuirea rezultatelor alegerilor legislative de duminică.

Actualele evenimente "poartă în mod clar amprenta românească", a mai spus el. "Numeroşi organizatori şi participanţi la această acţiune deţin paşapoarte româneşti. Mai mult, acţiunea are clar sprijin organizatoric şi financiar din România. Dar nu cred că este vorba despre guvernul român. Mai degrabă este vorba de cercuri naţionaliste radicale din România", a apreciat Markov.

În ceea ce priveşte cerinţele de revizuire a rezultatelor alegerilor, analistul rus consideră că scrutinul s-a desfăşurat conform legii, iar acţiunile opoziţiei au ca scop să "falsifice rezultatele, adevărata voinţă a alegătorilor".



Eurocandidaţii României: de la episcopi până la matematicieni. PD-L are cel ami tânăr candidat: Alexandru Nazare

Au între 29 şi 66 de ani, sunt de profesii diverse, de la jurişti la economişti, cu sau fără experienţă politică. Ei sunt cei 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în Legislativul de la Bruxelles.

Eurocandidaţii României: de la episcopi până la matematicieni

Dacă luăm în considerare locurile eligibile ale fiecărui partid, constatăm că democrat-liberalii deţin două recorduri: cel mai tânăr candidat şi posibil viitor europarlamentar: Alexandru Nazare, de 29 de ani, dar şi cel mai în vârstă: Theodor Stolojan, de 66 de ani.

Liberalii promovează tinerii, lista lor având o medie de vârstă de 42 de ani, dar, de asemenea, promovează şi femeile - din 6 locuri eligibile, doar pe două sunt candidaţi bărbaţi.

Profesiile viitorilor europarlamentari români sunt diverse: cei mai mulţi sunt jurişti, dar găsim printre ei şi ingineri, absolvenţi de ştiinţe politice, politologi şi economişti. Avem însă şi un episcop, un matematician, un jurnalist şi o fostă interpretă de muzică uşoară.

Cei mai mulţi dintre ei au o experienţă politică solidă, dar sunt câţiva care nu au mai avut de-a face cu politica până acum. În total, 9 partide şi-au înscris peste 300 de candidaţi în cursa pentru Parlamentul European, însă numai 33 vor ajunge acolo.


vineri, aprilie 10, 2009

Victimizarea lui Traian Basescu


Cozmin Gusa pare sa fi stabilit strategia pentru Mircea Geoana in asaltul spre Palatul Cotroceni. Anuntul candidaturii presedintelui PSD, stricat, ce-i drept, de retinerea lui Gigi Becali, a fost precedat de un atac media de-a dreptul isteric impotriva lui Traian Basescu.
Varf de lance a fost Realitatea Tv, post al carui patron este asociat cu Cozmin Gusa. Asaltul, cu tuse viscerale, a amestecat de-a valma suspiciuni intemeiate, care se cer clarificate, aberatii marca Ciuvica, exagerari si denaturari, intr-un melanj din care nimeni nu mai intelege nimic. Tocmai de aceea, atacul furibund ii este, paradoxal, favorabil sefului statului.
Ce-am aflat, asadar, deodata si de-a valma? Ca fiica sefului statului are un apartament in cartierul lui Puiu Popoviciu, cumparat cu bani foarte multi, ca presedintele i-a luat apararea lui Popoviciu, ca nepotul de frate a lui Traian Basescu are o livada de piersici pe un teren al statului, ca acelasi Traian Basescu ar vrea reforma in justitie si "capul" lui Adrian Nastase, potrivit unui document de presa al ambasadei austriece, ca fratele presedintelui (n-am terminat) l-ar fi somat pe un ziarist sa nu se comporte ca un gaozar, iar pe Mugur Ciuvica l-ar fi amenintat cu bataia, si presedintele insusi l-ar fi facut pe un ziarist "caraghios". Gata! (cel putin asa cred).
Spuneam ca este o amestecatura de semne de intrebare valide si tampenii. Sa facem nitica ordine.

Aberatii la gramada

Povestea cu livada de piersici de la Constanta e insa halucinanta. Care sunt faptele? Nepotul de frate al presedintelui, Dragos Basescu, este asociat intr-o firma care a plantat o livada de piersici pe un teren, pana atunci in paragina, al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura, institutie de stat subordonata Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti". Firma, ca orice firma, vrea sa obtina profit de pe urma investitiei. Punct.

De la aceste fapte pana la procesul de intentie orchestrat de Mugur Ciuvica e cale lunga: dar daca Dragos Basescu are intentia ca peste un timp sa faca precum Popoviciu si sa transforme livada in cartier? Daca asa va fi se va vedea la prima miscare in aceasta directie: modificarea obiectului de activitate al firmei sau prima autorizatie ceruta. Deocamdata nu exista insa niciun indiciu in acest sens. Exista doar speculatiile si ura lui Mugur Ciuvica preluate cu dedicatie totala de Realitatea TV.

E aberant si in fata acestei aberatii, reactia lui Mircea Basescu, fratele presedintelui, e poate explicabila, desi, in mod cert, condamnabila. Amenintarea constituie infractiune, iar provocarea este, cel mult, circumstanta atenuanta.

Dar Traian Basescu nu raspunde pentru limbajul si impulsivitatea fratelui sau. Mugur Ciuvica n-are decat sa-l dea in judecata pentru amenintare. Daca maine Mircea Basescu ar comite un accident de masina, de exemplu, tot presedintele ar fi de vina?

La fel de stupida este si povestea cu documentul intocmit, pe baza relatarilor din presa, de angajatii ambasadei austriece. Ce aflam din el? Ca Traian Basescu a presat clasa politica pentru reforma in justitie. E ceva rau in asta? Rele sunt condurile penale, dar asta e o alta poveste, lasata in uitare.

Scrie in document ca Traian Basescu a vrut "capul" lui Adrian Nastase, adica ridicarea imunitatii parlamentare a acestuia, ceea ce s-a si intamplat. E ceva rau in asta? Doreau ridicarea imunitatii lui Adrian Nastase toti oamenii care considerau ca toti cetatenii trebuie sa fie egali in fata legii. Intre noi fie vorba, "capul lui Nastase" l-a vrut la fel de mult si Mircea Geoana.

Niciuna dintre "dezvaluiri" nu o noutate. Le stiau toti cei care urmaresc presa, asa cum au urmarit-o si au sintetizat apoi functionarii ambasadei austriece. E aici o imensa ipocrizie: la Realitatea TV, de exemplu, s-au spus de nenumarate ori aceste lucruri, pentru ca apoi Realitatea TV sa se mire ca ele apar in sintezele de presa ale ambasadei Austriei. Sa fim seriosi!

O strategie paguboasa

Daca n-ar fi fost bruiate de aberatii, suspiciunile valide chiar meritau discutate si corect abordate. La fel, multe alte teme, cu mult mai importante pentru romani decat o livada de piersici pe care, deocamdata, n-o ameninta decat vreo zapada tarzie. Nu se discuta insa nimic serios, nu exista vreun demers jurnalistic echilibrat, lucid, ci doar o operatiune concertata cu ifose de profesionalism.

In ochii publicului, care nu mai intelege nimic, ea apare ca o ofensiva de balacarire a presedintelui si a familiei sale. Efectul este victimizarea lui Traian Basescu, care apare singur impotriva tuturor. Opinia publica iubeste victimele, le tine partea instinctiv. Priviti exemplul Elenei Basescu!

Este exact aceeasi strategie ca in cazul referendumului pentru suspendarea lui Traian Basescu. Ce s-a intamplat atunci? S-a intamplat degeaba, pentru ca nimeni nu a inteles nimic. Cozmin Gusa il impinge pe Mircea Geoana pe o cale care l-a mai dus o data cu capul in gard.

De aceasta data insa, efectul ar putea fi chiar mai dur, avand in vedere ca acum cea mai mare parte a electoratului nu da doi bani pe dezvaluirile de presa, discreditata la randul ei, pe scandalurile complicate, pe suspiciunile si afacerile alambicate (Realitatea TV si Antena3 sunt in scadere de audienta, potrivit datelor pe luna martie).

Pe oameni ii intereseaza un singur lucru: impactul crizei, adica locul de munca, banii din buzunar si cursul leului. Iar in ochii poporului, presedintele lupta cu criza, iar ceilalti lupta cu el si cu familia lui. Cu cat vor fi mai agresivi cu atat va fi mai adanca va fi capcana spre care se indreapta cartelul antibasescian.


marți, aprilie 07, 2009

Elena Băsescu a intrat în cursa oficială pentru Bruxelles


Fiica cea mică a şefului statului Elena Băsescu şi-a depus, luni, candidatura pentru alegerile europarlamentare la Biroul Electoral Central, ea declarând că primul lucru pe care îl va face dacă va fi aleasă europarlamentar va fi acela de a reveni în PDL. Fiica preşedintelui, care a fost însoţită, de altfel, în sediul BEC de reprezentantul PDL în acest Birou, Cristian Ene, a prezentat, la depunerea candidaturii, liste cu 280.000 de susţinători, dosarele cu semnăturile acestora fiind aduse de un grup de circa 20 de tineri care purtau tricouri albe. "Am adus 56 de bibliorafturi, cu 5000 de semnături fiecare, în total 280.000 de semnături, mai multe decât am anticipat şi de cât am sperat vreodată", a spus fiica preşedintelui Traian Băsescu. Întrebată la ce se aşteaptă de la acestă candidatură, Elena Băsescu a răspuns că nu se aşteaptă la nimic. "Pur şi simplu nu mă aştept la nimic. Vreau să iau fiecare etapă una câte una. Nu am plecat cu gândul că trebuie să câştig, am plecat cu gândul că trebuie să încerc", a explicat Elena Băsescu. Chestionată care vor fi priorităţile sale la Bruxelles, ea a răspuns că în primul rând se va întoarce în PDL, adăugând că va da informaţii în acest sens la începutul campaniei electorale.

Am o slăbiciune pentru portocaliu


La întrebarea ziariştilor privind culoarea portocalie a unora dintre dosarele prezentate membrilor BEC, Elena Băsescu a arătat că are "o slăbiciune" pentru portocaliu. "Fără să îmi dau seama, mi s-a întipărit. Câteva dosare şi câteva bibliorafturi, din instinct, când am fost să cumpăr, am cumpărat portocaliu", a spus ea. Întrebată dacă o să folosească culoarea alb în campania sa electorală, ca şi Sorin Oprescu, Elena Băsescu a răspuns negativ. "Nu, pur şi simplu am vrut să arăt că ei sunt staff-ul meu de campanie, cei care mă ajută în campania pe stradă, door to door. N-o să folosesc culoarea albă. Nu mi-am făcut încă materialele promoţionale, nu am stabilit culoarea", a ţinut să precizeze fiica cea mică a şefului statului. În ceea ce priveşte campania sa electorală, ea a spus că va face întâlniri regionale, iar în unele cartiere campanie "door to door".

Dacă vi le spun o să spuneţi probabil că mă dau mare


Chestionată care sunt atuurile sale în acestă cursă pentru un loc în Parlamentul European, Elena Băsescu a răspuns că nu ştie care sunt. "Nu ştiu. Cred că sunt câteva, dar dacă vi le spun o să spuneţi probabil că mă dau mare", a arătat ea. Întrebată de ce ar vota-o lumea pe Elena Băsescu, acesta a răspuns cu o altă întrebare. "De ce n-ar vota-o până la urmă, mai ales cei din generaţia mea? Probabil că vor fi destui care mă vor vota, vor fi destui care nu mă vor vota", a spus ea.

Am pornit acest demers cu gândul de a intra


Ea a răsuns afirmativ, de asemnea, la întrebarea dacă speră să între în Parlamentul European. "Cu siguranţă, am pornit acest demers cu gândul de a intra, dar nu îmi fac speranţe foarte mari", a declarat Elena Băsescu. Ea a spus că va face tot posibilul să câştige, chiar dacă este cu sufletul la partid şi a explicat, arătând spre un dosar cu coperte portocalii, că este cu gândul la formaţiunea din care a demisionat. Întrebată dacă vor fi membri şi simpatizanţi ai PDL care vor alege să o voteze, fiica preşedintelui a admis că acest lucru este posibil. "Sunt, dar mulţi dintre ei cred că vor vota partidul, într-o mică măsură mă vor vota şi pe mine", a spus Băsescu, adăugând că în acestă competiţie pentru un loc în Parlamentul European fiecare va fi "pentru el".

Semnătura nu înseamnă vot


Întrebată dacă nu se consideră deja aleasă în Parlamrntul European având în vedere numărul mare de semnături pe care a reuşit să le adune, Elena Băsescu a răspuns negativ. "Semnătura nu înseamnă vot. Semnăturile probabil le-am primit din spirit de solidaritate şi fair-play, asta nu înseamnă că reprezint şi încredere", a spus ea. Elena Băsescu a fost aşteptată la sosire, în stradă, alături de grupul de tineri susţinători îmbrăcaţi cu tricouri albe, de reprezentantul PDL în Biroul Electoral Central, Cristian Ene, însă a întârziat 10 minute. Ea a venit la sediul BEC îmbrăcată într-un taior crem şi pantofi cu toc înalt, asortaţi.



Din PD-L mai pleacă un independent către Bruxelles: Maria Petre

Europarlamentarul Maria Petre a decis să demisioneze din PD-L şi să candideze din postura de independent la alegerile pentru PE, nemulţumită că democrat-liberalii au plasat-o la coada listei, pe locul 30. Ea a denunţat faptul că munca pe care a prestat-o în PE nu a contat, conducerea preferând alte criterii şi anume media dintre alegerile locale şi cele parlamentare.

"Am luat decizia să candidez ca independent după ce am văzut că tot ce a însemnat criteriu de selecţie a fost lăsat la o parte", a declarat Maria Petre pentru NewsIn. "N-a fost o decizie uşoară, nu mi se datorează. Am fost timp de 20 de ani în acest partid şi uneori l-am pus şi mai presus de familie", a spus doamna Petre.

Dizgraţia Mariei Petre vine din faptul că a insistat să candideze la Primăria Slobozia şi a obţinut un rezultat slab. Actualul eurodeputat are de aduna 100.000 de semnături.

luni, aprilie 06, 2009

Lista candidatilor PDL la Europarlamentare

  1. Theodor Stolojan,
  2. Monica Macovei,
  3. Traian Răzvan Ungureanu,
  4. Cristian Preda,
  5. Marian Jean Marinescu (Dolj)
  6. Iosif Matula, (Arad)
  7. Sebastian Bodu, ( Bucuresti)
  8. Petru Luhan, (Suceava)
  9. Rareş Niculescu, (Cluj)
  10. Oana Antonescu, (Dambovita)
  11. Constantin Dumitriu, (Galati)
  12. Dragoş David, (Brasov)
  13. Elvira Andronescu, (Alba)
  14. Alexandru Nazare, (Vrancea)
  15. Călin Flaviu Rus (Bistrita-Nasaud)
  16. Daniel Petru Funeriu
  17. Enache Dumitru
  18. Nicolae Banda
  19. Sevastian Mircea Grosu
  20. Elisabeta Ghidiu
  21. Nicoleta Crinuţa Dumitrean
  22. Andreea Vass
  23. Tudor Luchian
  24. Cristian Apostol,
  25. Ionela Pop Bruchental,
  26. Vasile Viman,
  27. Simion Costea,
  28. Matei Vasile Opriţa,
  29. Alexandru Rareş Ionescu,
  30. Dan Ioan Fiera,
  31. Denisa Graţiela Iordache
  32. Cătălin Radu Drăguş,
  33. Marcel Hoară,
  34. Octavian Andrei Paraschivescu,
  35. Constantin Dumitru,
  36. Florenţiu Tănase,
  37. Silviu Ion Radu,
  38. Marian Marius Arcăleanu,
  39. Lucian Marius Negoiţă,
  40. Cristina Anca Zevedei,
  41. Maria Eugenia Secară,
  42. Florin Cristian Goian
  43. Dumitru Godînca

Comuniştii, cu mult peste PD-ul şi PSD-ul din Republica Moldova

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a castigat alegerile cu 62,9% din voturi, potrivit rezultatele oficiale anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea a 4,45% din buletinele de vot, in conditiile in care exit-pollul credita PCRM cu 44,7% din sufragii.
In acelasi timp, Partidul Liberal - care il are in fruntea listei pe Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, formatiune pe care exit-pollul o clasase pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi - nu reuseste sa atinga pragul de 6% necesar intrarii in Parlament, potrivit rezultatelor oficiale partiale. Liberalii lui Chirtoaca au obtinut 5,11% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PDLM), creditat de exit-poll cu 14% din voturi, a obtinut numai 7,47% din sufragii, dupa numararea primelor buletine de vot.

Cealalta formatiune care ar intra in Parlament este Alianta Moldova Noastra, cu 7,59% din voturi. Exit-pollul indica 9,9% din sufragii pentru AMN-ul lui Serafim Urechean.

In cazul tuturor acestor trei partide, rezultatele partiale anuntate la ora 24.00, dupa numararea a 4,45% din buletine, indica un scor usor mai slab decat la primele rezultate anuntate la ora 23.00, dupa numararea a mai putin de 1% din sufragii.

Rezultatele oficiale partiale inregistreaza, de asemenea, un avans semnificativ pentru formatiuni considerate "outsideri". Este vorba despre Partidul Social Democrat, cu 5,8% din voturi (mai multe decat PL-ul lui Chirtoaca).

Partidul Democrat are 3,6% din voturi, urmat de Partidul Popular Crestin Democrat al lui Iurie Rosca cu 3,34% din voturi, fata de 2,8% cat indica exit-pollul si 4,8% cat indicau primele rezultate. De asemenea, Uniunea Centrista UCM a fostului premier Vasile Tarlev are 2,59% din voturi.

Presedintele Vladimir Voronin declarase duminica, la vot, ca si-ar dori ca in Parlament sa intre cat mai multe formatiuni, pentru a avea cu cine face aliante. Comentand primele rezultate ale exit-pollului, Voronin a spus ca "este un sondaj doar", iar "cifrele se vor mai schimba".

Exit-pollul realizat de catre Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, CBS AXA si IMAS, a fost intocmit pe baza centralizarii rezultatelor chestionarelor pana la ora 19.00.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 18.000 de persoane, din 200 de sectii de pe teritoriul Republicii Moldova, iar marja de eroare este de plus/minus 1,5%.

Dupa opt ani de guvernare a Partidului Comunistilor, in care acesta a detinut, pe durata celor doua mandate consecutive, o majoritate confortabila pentru a nu tine cont de opinia si initiativele opozitiei, in urma alegerilor din 5 aprilie se asteapta constituirea in viitorul parlament moldovean a doua poluri – pe de o parte, Partidul Comunistilor, in continuare favorit, dar lipsit de aliatii crestin-democrati, si, pe de alta parte, cele trei partide de orientare liberala.

Marea necunoscuta a scrutinului de duminica o constituia raportul dintre polul comunist si cel liberal. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) si Alianta Moldova Noastra (AMN), toate trei cu doctrina liberala, au anuntat deja ca vor constitui o alianta postelectorala.

"Proba de foc" a viitorului Parlament va fi alegerea noului sef de stat, pentru desemnarea caruia este nevoie de voturile a 61 de deputati din cei 101. In cazul esecului repetat de trei ori, Parlamentul este dizolvat si sunt fixate alegeri anticipate. In aceste conditii, fie Partidul Comunistilor va avea nevoie de aliati pentru a instala un nou sef de stat, fie partidele necomuniste vor trebui sa se alieze pentru a alege un presedinte.

"Cel mai important este sa nu existe tradatori printre democrati", a declarat inainte de alegeri, intr-un interviu, vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca. Dorin Chirtoaca, care in 2007, la 29 de ani neimpliniti, a invins candidatul Partidului Comunistilor in competitia pentru Primaria Chisinau, spune ca cel mai mare pericol pentru Republica Moldova va fi daca printre partidele democratice care vor intra in Parlament vor fi din nou tradatori care vor vota impreuna cu comunistii, in conditiile in care miza acestor alegeri legislative este, de fapt, alegerea unui nou presedinte al tarii de catre viitorul legislativ.

Comunistii vor obtine probabil 56 de mandate de parlamentar, insuficiente pentru a desemna presedintele republicii. Urmează fie ca unul din partidele de opozitie sa tradeze, fie organizarea unor alegeri anticipate alegeri anticipate, comenteaza si Cotidianul.

Dorin Chirtoaca, aflat in fruntea listei electorale a Partidului Liberal, a spus ca formatiunea sa va propune in viitorul parlament o alianta tuturor partidelor, cu exceptia celui comunist. "Vom vedea insa cum vor proceda partidele care se declara anticomuniste, dar care, din pacate, au mai multe precedente de colaborare cu nomenclatura comunista. Sper ca de data aceasta nu vom mai avea parte de tradatori si vom putea constitui o guvernare democratica, o guvernare care sa rezolve problemele acumulate de ani de zile in Republica Moldova", a declarat Chirtoaca.

Avand in vedere ca PLDM a fost constituit in urma cu un an si jumatate, Dorin Chirtoaca nu se putea referi decat la AMN, atunci cand a afirmat ca riscul cel mare sunt "partidele care se declara anticomuniste, dar care, din pacate, au mai multe precedente de colaborare cu nomenclatura comunista". Liderul AMN, Serafim Urechean, care in ultimul timp a adoptat o retorica radical anticomunista, a lucrat impreuna cu actualul presedinte Vladimir Voronin in structurile fostului Partid Comunist al URSS.

Voronin sugereaza ca exclude aliantele, mizand pe voturi nominale ale liberalilor

Presedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comunistilor, a declarat duminica seara ca programele partidelor care au mai intratin Parlament sunt prea diferite pentru a face o coalitie de guvernare,in schimb mai multi deputati liberali "s-ar putea convinge singuri" sa voteze cu PCRM.

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a spus ca va examina cu atentie componenta nominala a viitorilor deputati ai formatiunilor care vor intrain Parlament. "Nu-i vom racola. Vor constientiza ei singuri ca trebuie sa voteze cu noi pentru noul presedinte", a declarat Vladimir Voronin.

"Noi foarte bine ne-am ispravit cu guvernarea in opt ani fara coalitie. Cel mai bine ar fi sa fie o guvernare fara coalitie, pentru ca programele sunt foarte diferite cu partidele care, potrivit exit-pollului, ar intra in Parlament", a spus Voronin intr-un briefing convocat la sediul PCRM.

"Este un sondaj doar, cifrele se vor mai schimba", a declarat Voronin comentand rezultatele unui exit-pollului. Comunistii au obtinut majoritatea pentru validarea unui nou guvern, dar nu si pentru a alege un nou sef al statului.

Mandatul lui Voronin expira la 7 aprilie si mai poate fi prelungit cu inca doua luni, dar ulterior liderul comunist nu mai are dreptul de a candida dupa ce opt ani s-a aflat in fruntea statului. Pentru alegerea presedintelui sunt necesare 61 de voturi, astfel ca partidul comunist avea nevoie deinca cinci voturi pentru a-si impune propriul presedinte.

vineri, aprilie 03, 2009

Scoala de comunicare a OT PDL - Seminar 2 Brasov

În perioada 3-5 aprilie va avea loc la Braşov cel de-al doilea seminar al Şcolii Naţionale de Comunicare Politică a OT PDL. Tema întîlniri ,, Organizarea partidelor” va cuprinde o dezbatere a statutului, şi funcţiilor partidului şi discuţii privind disfuncţionalităţile comunicării interne şi compatibilizarea mesajelor partidului cu diferite categorii de electorat. Invitaţii cu care se vor aborda aceste probleme sunt Valeriu Stoica, vicepreşedinte al PDL, unul din autorii statutului si programului politic al PDL, prof. univ. Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, şi candidat PDL pentru Parlamentul European, Gheorghe Scripcaru, vicepreşedinte PDL şi Primar al municipiului Braşov, şi alţi invitaţi.

Discuţiile şi dezbaterile vor fi însoţite de 2 workshop-uri ce vor încerca să abordeze problema comunicărrii unei decizii în cadrul partidului şi susţinerea platformei propriului partid în faţa diverselor categorii de cetăţeni.

Comunicarea şi organizarea internă precum şi susţinerea platformei propriului partid reprezintă un element important din zestrea unui lider politic de succes. Exerciţiile filmate vor pune accent pe comunicarea eficientă a unei decizii către membri în cadrul unei şedinţe interne şi prezentarea programului politic al partidului în diferite situaţii.

SEMINAR 2:

Organizarea si comunicarea interna a partidului

Brasov 3-5 aprilie

Locatia seminariilor: Hotel Aro Palace, Sala Europa 3

Obiective

Identificarea şi analiza critică a principalelor disfuncţionalităţi de organizare a unui partid

Înţelegerea rolului comunicării în interiorul organizaţiei

Program

Vineri

16.30 - 19.00 Deschidere

Klaus Sollfrank, director general Fundaţia Hanns Seidel România,

George Scriparu, Primar Mun. Brasov, vicepresedinte PDL

Parte teoretică I. Organizaţia politică – funcţii şi disfuncţii. Rolul statutului (expunere) Lector: Valeriu Stoica

Dezbateri Compatibilizarea ofertei politice cu aşteptările electoratului (Analiză critică a propriului statut si a programului politic) (dezbateri). Abordare politica

Lector: Cristian Preda

20.0 Masa de seară

Sîmbătă

9.00 – 11.00 Dezbatere - Identificarea şi analiza critică a principalelor disfuncţionalităţi de organizare ale unui partid. Rolului comunicării în interiorul organizaţiei.

Lectori: Catalin Avramescu

11.00 – 11.30 Pauză de cafea

12.00 – 13.30 Workshop II (Posibile blocaje şi remedii ale comunicării într-o organizaţie politică Organizarea unei şedinţe de partid, în cadrul căreia se defineşte poziţia politică a organizaţiei faţă de o posibilă alianţă politică

Traineri: Catalin Avramescu , Raluca Boboc (consilier politic),

13.30 – 15.30 Masă de prînz

15.30 – 17.00 Compatibilizarea ofertei politice cu aşteptările electoratului Abordare sociologica. ( Analiză critică a propriului statut si a programului politic)

Lector : Sebastian Lazaroiu

17.00 – 17.30 Pauză de cafea

17.30 – 19.30 Workshop I Limbajul si comunicarea cu electoratul (dezbateri) Susţinerea platformei propriului partid într-o emisiune tv (cu asumarea rolurilor politice proprii şi a celor adverse);

Trainer: Sebastian Lazaroiu, Raluca Boboc (consilier politic)

20. 00 Masa de seara

Duminică

9.00 – 11.00 Analiza materialelor filmate

11.00 – 12,00 Importantei precampaniei in strategia de alegeri pentru europarlamentare. si specificul acestei campanii”

- Traineri: Sebastian Lazaroiu, Raluca Boboc

- invitat un candidat la europarlamentare Dragos Florin David, parlamentar european