luni, iunie 29, 2009

Comentariu post incendiu



Este hidoasa. De-a dreptul oribila. Ca si multe altele. Vorbesc, va dati seama, de Millenium Center, cladirea care a ars vineri noaptea.
Inerventia ministrului culturii mi s-a parut fireasca. Imi aduc aminte de o declaratie pe care a facut-o la Realitatea TV, in cadrul emisiunii 3x3 in care spunea "sunt un animal care isi apara habitatul". Ar fi frumos ca si ceilalti oameni din zona centrala a Bucurestiului sa adopte un astfel de comportament.
In ultimii ani asistam la o aglomerare a zonei centrale fara ca cineva sa ia atitudine. In detrimentul cladirilor vechi, care sunt adevaratele comori si care dau identitate urbei in care ne petrecem viata, se construiesc colosi de otel si sticla. Nu pun la indoiala necesitatea acestor cladiri. Pun la indoiala integritatea celor care au dat aviz ca acesti monstri sa fie construiti in putinele locuri in care mai puteam respira. Esteticul acestor zone cade, iar valoarea locului tinde spre zero, acolo unde imbinarea dintre clasic si modern sfideaza orice urma de bun simt. Acele PUZ-uri si PUD-uri mai au vreun sens? De ce o cladire care reprezinta identitatea unui cartier (sa luam cazul de fata: Biserica Armeneasca), monument istoric si arhitectural, este umbrita de o cladire de doua ori mai inalta, care nu isi are locul acolo? Sa trecem la Sectia 1 Politie, care apare ca magarul intre oi, pe Lascar Catargiu? Sau, mai recentele turnuri care se construiesc langa Catedrala Sf. Iosif? De ce monumentul "Moara lui Assan" se darama pe zi ce trece din ce in ce mai mult si nimeni nu ia nicio masura?
Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a lansat o campanie acum doua saptamani, intitulata sugestiv "Omul darama locul". In cadrul acesteia a fost lansata "Cartea neagra a patrimoniului romanesc", un album cu imagini ale cladirilor-monument care au fost sau in curand vor trece in nefiinta. Nesimtirea trebuie pusa cumva la punct.
Oriunde stiam un petic de verdeata in care puteam sa stau cu prietena pe o banca, acum zace un monstru. Unul caruia nu am ce-i face, oricat de Fat-Frumos m-as crede. Dupa incendiul de la cladirea de langa Biserica Armeneasca sunt trist. Trist pentru ca nu a ars destul incat sa fie demolata.

Niciun comentariu: