luni, august 17, 2009

Scrisoare catre Nistorescu

Stimate Domnule Cornel Nistorescu,


Aceste randuri va sunt adresate atat Dumneavoastra cat si celor care traiesc cu credinta ca spatiul virtual este un spatiu de exprimare liber prin excelenta. Dumneavoastra, conform articolului postat pe situl Cotidianului ne faceti postaci, impostori, lipitori de afise, comandouri, insulte pentru care multi oameni v-ar fi dat in judecata.
Noi nu vom face asta. Si nu o vom face dintr-un singur motiv: acela pentru care si noi credem ca Internetul este un spatiu de exprimare liber. Cei care au postat acolo (si despre care nu puteti dovedi ca sunt membrii unui partid anume), si-au postat propriile pareri, nu o pozitie oficiala a partidului. Domnia voastra, ca jurnalist, ar trebui sa stiti mai bine acest lucru. Cei care posteaza comentarii la un anumit articol, o fac pentru ca li se da posibilitatea sa posteze (evident, sub asumarea raspunderii pentru cele spuse). Ati imprumutat acest model din Vest si l-ati implementat pe site-ul ziarului Dumneavoastra. Daca credeti in libertatea de exprimare, asumati-va acest lucru si nu cenzurati comentariile. Sunteti constient ca daca veti face acest lucru, veti ajunge la o democratie de tip chinezesc (si ii citez aici pe cei de la Guns’N’Roses, al caror ultim album se numeste "Chinese Democracy"). Daca ar descinde politia la sediile ziarelor, cum v-ar suna. Sau daca jurnalistii care cumpara informatii din institutiile public ar fi anchetati? Ati sari in sus ca arsi si ati spune ca traim intr-o tara libera, ca avem drepturi castigate in Revolutie, tratate internationale s. a. m. d. Nu va convine cand sunteti cenzurat, nu? Corect! Nici mie nu-mi convine sa-mi fie cenzurat comentariul! (si, dupa articolul publicat de Domnia voastra, asta nu mai e corect!)
Apropo de injurat si de demolat, jurnalistii nu fac acelasi lucru? Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.
Referitor la calitatea postarilor, un profesor din liceu imi spunea ca textul transpira personalitatea autorului (Cristian Marius Dima, profesor de limba engleza). Daca personalitatea acelui om este puternica sau slaba, de calitate sau nu, vom lasa asta la judecata celor care, pe langa articole, citesc si postarile. Daca dumneavoastra sunteti cainele de paza al democratiei, "postacii" sunt cainii de paza ai presei; sunt acei oameni care dau feed-back-ul articolului. Nu uitati ca postacii va fac trafic. Nu uitati ca ei va citesc avand credinta ca presa libera isi are locul ei. Nu uitati ca libertatea exprimarii opiniei reprezinta unul din indicativele democratiei.
In acest articol nu iau apararea "postacilor" pedelisti din sectorul 6. Iau apararea direct cititorilor Domniei voastre si, indirect, Domniei voastre.


Daniel Olteanu
http://olty.weblog.ro


Un comentariu:

raluca spunea...

poate ar trebui sa update zicala " ce tie nu ti place, altuia nu i face"==> ce tie nu ti place , celui de langa tine sa i faci din plin

trist...libertatea de exprimare desi nu poate fi conditionata prin conceptul de liber, adevereste faptul k orice este posibil