vineri, august 28, 2009

Propunere de sancţionare cu închisoarea a "minciunilor electorale"

Deputatul PDL Mircea Giurgiu va depune în Parlament un proiect de lege privind sancţionarea "minciunilor electorale", care prevede modificarea Codului Penal în sensul pedepsirii cu închisoare sau amendă a candidaţilor care induc în eroare alegătorii, în timpul campaniei electorale.

Giurgiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de această modificare legislativă, în condiţiile în care, în orice campanie electorală, "un politician poate promite orice pentru a fi ales, fără să se ţină, ulterior, de cuvânt".

"În Codul Penal se va introduce un articol nou, legat de minciuna în campania electorală, care prevede că inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul campaniei electorale, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi ales un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei", se arată în proiect.

Giurgiu a precizat că o persoană cu o astfel de condamnare "nu mai are dreptul de a candida pentru un nou mandat".

Potrivit deputatului PDL, prin iniţierea unui proiect de lege "care să incrimineze minciuna în campania electorală" se încearcă întoarcerea "la principiile creştine, care condamnă minciuna ca fiind un păcat".

"Consider că, la 20 de ani de la Revoluţie, politicienii ar trebui să fie responsabili faţă de tot ceea ce declară. Trebui să mergem mai departe prin incriminarea oricărei forme de minciună, inclusiv cea electorală", a menţionat Mircea Giurgiu.

Acesta a subliniat că electoratul trebuie să fie lăsat să aleagă în cunoştinţă de cauză şi să nu fie influenţat prin "minciuni" de către politicieni.

Proiectul de modificare a Codului Penal va fi depus în Parlament la începutul sesiunii parlamentare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si constitutia americana a ajuns
in forma de azi dupa mai multe amen
damente.Va felicit pentru aceasta
idee benefica.PROPUN ca alegerile
prezidentiale din noiembrie sa fie
corelate cu un referendum:care sist
em legislativ este mai performant
cel bicameral ori cel unicameral?