Ce legătură există între Zilele Bucureştilor şi oraşul bulgăresc Ruse? Primarul Onţanu a găsit una: ocrotitorul Capitalei ar fi trăit la Sud de Dunăre, motiv pentru care va pleca cu patru autocare pline de şefi de scară să-l caute.
Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a găsit o soluţie inedită pentru a serba Zilele Bucureştilor: patru serii de excursii gratuite în... Bulgaria. Beneficiari? Toţi preşedinţii asociaţiilor de locatari de pe raza sectorului, împreună cu soţiile acestora care, începând cu data de 29 august, vor fi transportaţi cu autocarul la sud de Dunăre, în localitatea Ruse. Oficial, deplasările vor dura câte o zi şi au ca scop vizitarea Mânăstirii de piatră „Sfântul Dimitrie Basarabov”, lăcaş în care s-a născut şi a trăit ocrotitorul Bucureştilor. Neoficial, excursia va asigura participanţilor şi o masă gratuită la un restaurant din Giurgiu, precum şi alte beneficii ce deocamdată nu sunt divulgate.
Edilul-şef de sector refuză să dea detalii cu privire la deplasările pe care le-a rezervat. În schimb, angajaţii primăriei din cadrul serviciului de relaţii cu asociaţii de proprietari îi sfătuiesc pe cei interesaţi ce trebuie să facă: „Veţi pleca cu autocarul. Trebuie să fiţi aici în faţa primăriei la ora şase- şase şi jumătate dimineaţa. Nu mai avem locuri pentru data de 29, dar vă dăm pentru 13 septembrie. O să vedeţi unde mergeţi. Acum, dacă aţi zis că sunteţi de acord, nu mai contează. Nu vă costă nimic. Trebuie doar să aveţi la dumneavoastră cartea de identitate. În rest mai discutăm la telefon. Va trebui să vă mulţumiţi cu Ruse. Puteam să organizăm şi la Sofia, dar nu se face acolo, pentru că drumul e foarte lung şi avem mulţi oameni bătrâni”.
Primarul Sectorului 2 refuză orice declaraţie
Unul dintre şefii de bloc care ar urma să participe la excursia la Ruse ne-a explicat cum anume procedează Primăria Sectorului 2 pentru a-i informa pe preşedinţi despre program: „Venisem la primărie să predau un contract pentru reabilitarea blocului şi atunci mi s-a propus discret să particip la excursie. Mi-au spus că în 29 august e plecarea din faţa primăriei şi că pot veni cu nevasta. Că ne vor plimba pe la Ruse şi apoi în Giurgiu unde vom avea şi o masă. Am vorbit şi cu alţi colegi şi mi-au spus că ei au fost sunaţi şi li s-a spus despre ce e vorba. Ne-au rugat să păstrăm discreţia ca să nu afle multă lume. Cred că vor să se pună bine cu noi, că doar în toamnă sunt alegeri. Până acum nu ştiu să se fi organizat aşa ceva” Am încercat să aflăm de la primarul Neculai Onţanu cât costă excursiile pe care le-a gândit cu ocazia ocazia „Zilelor Bucureştilor”, sărbătoare ce are loc între 20 şi 21 septembrie.
În ciuda nenumăratelor solicitări pe care Gândul le-a depus la sediul primăriei sectorului 2, edilul-şef a refuzat orice dialog, precizând prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei că „pentru organizarea excursiilor la care faceţi referire finanţarea se face din sponsorizări“. Despre costurile la care se ridică plimbările preşedinţiilor de asociaţii şi despre firmele care s-au arătat dispuse să le finanţeze, primăria refuză să scoată vreun cuvânt. De altfel, instituţia nu a putut preciza nici câte persoane vor beneficia de excursii, nici care este numărul total de preşedinţi de asociaţii în Sectorul 2, pe motiv că „cifrele fluctuează”.
ALPAB udă evenimentul cu 700.000 de euro
Până pe 20 septembrie, când se împlinesc 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement din subordinea municipalităţii vrea să ia faţa bucureştenilor cu cinci fântâni arteziene în care îneacă 700.000 de euro. Cea mai spectaculoasă va fi fântâna din faţa fostei clădiri a Senatului. Aceasta va fi înconjurată de trei jardiniere de 16 metri, înălţate pe şase nivele fiecare. Tot în jurul fântânii vor fi amplasate 20 de bănci din lemn tropical. Atât clădirea fostului Senat, cât şi fântâna vor fi luminate feeric. Pentru clădire deja se lucrează la montarea unei instalaţii de iluminat arhitecturală compusă din 16 corpuri tip led, iar peste fântână lumina va veni dintr-o instalaţie formată din 20 de corpuri. Oprescu ar fi vrut ca bucureştenii să aibă şi o cruce din flori, de 70.000 de euro, în Parcul Unirii, şi 20 de ceasuri stradale cântătoare, cu geamuri din cristal şi ornamente din aur de 24 de carate, toate în valoare 700.000 de euro, dar deocamdată s-a renunţat la aceste două proiecte. Primăria Capitalei mai pregăteşte pentru 20 septembrie şi serbări în aer liber, după modelul celor de la Sighişoara. Acestea se vor desfăşura în arealul prospăt reabilitat din jurul Băncii Naţionale. Toate manifestările care vor avea loc se ţin în mare secret, de ele neaflând nici măcar conducerea ARCUB, în sarcina căreia cade organizarea lor.
Moda excursiilor gratuite. Cine plăteşte?
Primul care a inventat exucursiile gratuite pentru pensionari sau preşedinţii de bloc a fost primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Încă de acum trei ani, Onţanu a organizat excursii gratuite la Voineasa şi pe la mânăstiri.
Patentul a fost imediat împrumutat de primarii din celelalte sectoare şi de politicieni. Astfel, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu a dus pensionarii în excursii gratuite la Cernica şi Mogoşoaia. În ultima locaţie, pensionarii, toţi din colegiul său electoral, au fost omeniţi cu trei feluri de mâncare chiar în restaurantul de la intrarea în curtea Palatului Mogoşoaia. Nici primarii din sectoarele 1, 5 şi 6 nu s-au lăsat mai prejos. Excursiile organizate de aceştia au fost la munte, zona favorită fiind Cheia.
Autocarele erau însoţite de maşini ale poliţiei şi salvări, iar la munte pe invitaţi îi aşteptau mese copiase şi lăutari. Mai cu dare de mână, actualul europarlamentar, Gigi Becali, a închiriat câteva autocare, şi-a dus electoratul din Ferentari, în excursie în Bulgaria.