miercuri, octombrie 21, 2009
joi, octombrie 15, 2009
Boc: PDL a transmis altă variantă de premier
"Ne-am consultat dimineaţa la partid, am transmis o propunere politică, dar care nu a fost acceptată de preşedinte", a spus Boc, la Realitatea TV.
Întrebat dacă propunerea PDL a fost Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, Boc a evitat să răspundă, arătând că nu poate nici să confirme, nici să infirme această variantă.
Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, joi, la Antena 3, că propunerea vizându-l pe Croitoru a fost a preşedintelui Băsescu şi a refuzat să precizeze care este propunerea pe care democrat-liberalii au transmis-o joi dimineaţă la Cotroceni.
"A fost o decizie între liderii partidului, până nu avem o discuţie în interiorul structurii instituţionale a partidului ... nu pot să vă spun", a spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
marți, octombrie 13, 2009
PSD – PNL – Intact – Realitatea – Caţavencu, coaliţia care sugrumă România
Asistăm de mai bine de un an la un iureş total împotriva preşedintelui şi mai nou împotriva unui Guvern care trebuie să îşi ducă la bun sfârşit atribuţiile într-o atmosferă incendiară. Fireşte, este dificil să poţi îndepărta problema pensiilor sau a salarizării atunci când eşti atacat de toţi din toate direcţiile. Suntem sufocaţi de petardele aruncate de mass-media şi de lipsa de obiectivism a celor din PSD sau PNL, însă am remarcat în câteva rânduri că cetăţeanul a început să selecteze informaţia care îi este oferită. Nu se mai lasă păcălit, nu-şi mai spală creierul şi nu mai dă doi bani pe informaţiile transmise în mod denaturat.
Din păcate, presa noastră nu mai e presă. Am ajuns, după aproximativ 20 de ani de la câştigarea libertăţii presei, să fim minţiţi chiar de către jurnaliştii care până în Revoluţie plângeau după libertatea de exprimare. Când au căştigat-o, s-a ales praful. Acum, această valoare nu mai există. Presa şi-a pierdut credibilitatea în ultimii 5 ani şi din nefericire pentru clientela lui Vântu şi a lui Voculescu nu mai poate influienţa prea mult electoratul. Jurnaliştii fac campanie electorală cot la cot cu politicienii.
Trist este faptul că niciun subiect important pentru cetăţeni nu mai prezintă interes pentru presaci. Spaţiul de emisie este rezervat atacurilor nefondate ale coaliţei PSD – PNL – Intact – Realitatea – Caţavencu, atacuri unidirecţionale. Ecranele sunt îmbâcsite de burtiere de genul: „Băsescu a făcut, Băsescu a dres, Băsescu a zis, ş.a.m.d.” Consider că trăim o dramă în momentul în care tranşăm doar domeniul politic, un subiect care a ajuns la saturaţie de foarte multă vreme. De ce să dezbatem problemele legate de educaţie, de sistemul sanitar, de investitori, de agricultură, de mediu şi altele, cu mult mai importante decât campaniile anti-băsesciene duse de anumiţi indivizi? În scurt timp o să avem parte şi prognoze meteo mai speciale, în care vom auzit tot de Băsescu. Ce ar fi dacă mâine aflăm din buletinele pentru starea vremii că va ploua din cauza lui Băsescu?
PSD şi PNL au muşcat din caşcaval
În mod normal, în România, campania electorală durează o lună de zile, indiferent de scrutin. Prezidenţialele par a fi cu moţ şi nu contează cu cât timp înainte te apuci de treabă. Geoană, de exemplu, îşi tot face campanie din luna decembrie, fără să-l deranjeze nimeni. Pentru domnia sa acest lucru constituie un avantaj, mai ales atunci când eşti slab cotat sau nu ai nimic de spus. Cu alte cuvinte, cele 3 lansări în stil pur comunist au fost degeaba atâta vreme cât cel mai bun discurs l-a susţinut Iliescu, iar cel mai aplaudat a fost Năstase. PSD-ul strânge semnături prin interprinderi, cerşind sau obligându-i oarecum pe angajaţii acestora. Fără niciun fel de îndoială, la aceste aspecte se adaugă şi efortul susţinut al mass-mediei. Practic, un candidat care îşi asigură în mod samavolnic, ca să-l parafrazez pe Iliescu, un avans şi are în continuare şanse slabe să câştige o asemenea cursă se numeşte prostănac, parafrazându-l tot pe tata Ilici.
Antonescu, acelaşi miez, dar într-o altă coajă a reuşit să fure startul campaniei cu aproximativ 6 săptămâni, distribuind încă din septembrie materiale de campanie marca PNL.
Din nefericire, ăsta este circul la care asistăm şi câteodată mai şi aplaudăm, încurajând circarii să facă şi mai multe jonglerii. Cristoiu spunea acum ceva vreme că atât Geoană şi Oprescu, cât şi Antonescu au şanse aproape egale de a intra în turul doi, iar acest lucru îi obligă să se repoziţioneze fiecare şi să iasă cumva în evidenţă. Acuzându-l continuu pe Băsescu nu vor rezolva nimic, mai ales că lumea s-a săturat de acest tertip învechit. Înţelepte vorbe. Bravo, maestre!
Sursa: cristian-birdac.weblog.ro
vineri, octombrie 09, 2009
Geoană şi Crin negociază „o căsătorie de probă”
PSD şi PNL negociază un protocol pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, care să funcţioneze în următoarele 45 de zile, după demiterea guvernului Boc şi până la alegerile prezidenţiale. Conform unor surse din conducerea PSD, acesta este planul de acţiune după moţiunea de cenzură care va fi dezbătută marţi, în parlament.
Prin protocolul pentru un guvern de tehnocraţi, PSD caută să contracareze mutarea preşedintelui Traian Băsescu de a numi un premier tot de la PDL. Social-democraţii se aşteaptă ca şeful statului, după demiterea guvernului, să propună un nou cabinet Boc, sprijinit de o majoritate formată din PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi aproximativ 20-30 de parlamentari liberali şi social-democraţi.
Liberalii sunt de acord cu guvernul de tehnocraţi, dar înclină mai degrabă pentru o înţelegere verbală, fără un acord scris. „PNL nu va semna niciun protocol până la alegeri. PNL a lansat ideea unui guvern condus de un premier tehnocrat şi vom încerca, în această perioadă, să-i asigurăm o majoritate parlamentară”, a declarat pentru EVZ prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.
„După căderea guvernului Boc, cele trei partide vor merge împreună la Cotroceni cu o singură propunere de prim-ministru”, a completat şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu.
Ideea unui guvern de tehnocraţi a fost evocată atât de Mircea Geoană, cât şi de Crin Antonescu, săptămâna trecută, când premierul Boc a propus revocarea ministrului Dan Nica, iar PSD se pregătea să iasă de la guvernare.
Ea fost reluată după depunerea moţiunii de cenzură. Şi Cozmin Guşă, consilierul politic al preşedintelui PSD, Mircea Geoană, a evocat ideea unui „guvern de 45 de zile, format din tehnocraţi, a cărui misiune să fie aceea de a gestiona criza şi de a garanta corectitudinea alegerilor”.
„Dacă nu se negociază un astfel de guvern, riscăm un guvern Boc 3 tot cu Vasile Blaga la Interne şi asta înseamnă fraudarea alegerilor”, a declarat Guşă pentru EVZ. Acesta îi suspectează pe liderii UDMR că au deja un aranjament cu PDL. „Dacă refuză să semneze protocolul cu PSD şi PNL, va fi testul prin care se va arătat că sunt înţeleşi cu PDL”, a concluzionat Guşă.
Sârbu anunţă noua majoritate PSD-PNL
PSD şi PNL îşi coordonează deja acţiuniile în parlament. Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a anunţat ieri că s-a format o nouă majoritate. „Începând de ieri (miercuri - n.r.) funcţionează o nouă majoritate. (...) E făcută deja publică. Sigur, nu avem un protocol încheiat. Probabil, va fi încheiat după turul întâi. Dar ea funcţionează şi asta e cel mai important. Marţi, moţiunea de cenzură pe care au depus-o colegii noştri de la PNL şi UDMR va trece, o votează şi PSD, şi după aceea vom vedea. Ceea ce domnu’ Băsescu a semănat, acum se culege”, a spus Sârbu citat de Mediafax.
luni, octombrie 05, 2009
Pliante PDL cu realizările mandatului lui Băsescu, duminică, în cutiile poştale ale bucureştenilor
Pliantul, care, potrivit celor inscripţionate pe ultima pagină, a fost comandat de PDL şi "executat" de Monitorul Oficial, are imprimat pe verso mesajul "Românii au votat un preşedinte care i-a înţeles, care a venit dintre oameni şi a rămas tot timpul cu ei".
În continuare, se arată că, în ultimii cinci ani, "chiar dacă rezistenţa şi frica de schimbare au rămas destul de puternice, este de necontestat faptul că noi, românii, am evoluat şi că împreună am pus fundaţia modernizării statului român".
"Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de continuarea modernizării şi de aceeaşi atitudine fermă care să ducă România mai departe", se mai arată mesajul preşedintelui, sub care este imprimată sigla PDL şi sloganul "La bine şi la greu".
Din cele patru pagini ale pliantului, românii pot afla că "au devenit cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene", că "nu mai votează pe liste" şi că "justiţia nu mai are reţineri în achetarea foştilor şi actualilor miniştri".
La primul dintre puncte, se precizează că în 2004 România era în afara Uniunii Europene, iar "Traian Băsescu a impulsionat Guvernul să ia măsuri", cu ajutorul miniştrilor Vasile Blaga, Monica Macovei, Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu fiind "înlăturate steguleţele roşii din domenii precum justiţie, afaceri interne, agricultură şi mediu".
Tot din pliantul PDL românii află că "de la 1 ianuarie 2007 circulă liber, doar cu buletinul, în orice ţară din Uniunea Europeană", iar aderarea a adus "atât o perioadă de creştere a nivelului de trai, cât şi a prestigiului României pe plan internaţional". Totodată, se arată că apartenenţa României la UE a "oferit şansa", în ultimul an, "de a înfrunta mai uşor criza economică, iar România continuă să fie o ţintă privilegiată pentru investiţiile străine".
În materialul de campanie se mai spune că până în urmă cu cinci ani românii erau obligaţi să voteze liste de partid, iar "Traian Băsescu a organizat, în noiembrie 2007, un referendum la care 80 la sută dintre cetăţenii prezenţi la vot s-au pronunţat pentru votul uninominal".
În ceea ce priveşte Justiţia, românii pot afla, din pliantul de campanie al lui Băsescu, faptul că, "în urmă cu cinci ani, simpla idee de a investiga un ministru sau parlamentar suspectat de corupţie era de negândit".
"Ca preşedinte, Traian Băsescu a fost conştient că datoria sa este să stopeze amestecul politicienilor în actul de justiţie. Astfel, din 2005, Departamentul Naţional Anticorupţie a trimis în judecată 20 de foşti sau actuali miniştri şi parlamentari, din tot spectrul politic. Preşedintele s-a luptat ca toţi românii să fie egali în faţa legii", se subliniază în fluturaşul distribuit de PDL în cutiile poştale.
În acelaşi material electoral se vorbeşte şi despre "Condamnarea comunismului şi accesul la arhivele securităţii". La acest capitol, cetăţenii sunt informaţi că "în urmă cu cinci ani România era un stat care ascundea adevărul despre perioada comunistă, prin păstrarea sigiliului asupra arhivelor, iar Traian Băsescu a dat semnalul de schimbare a atitudinii instituţiilor statului faţă de trecutul totalitar pe 18 decembrie 2006, când, pentru prima dată. regimul comunist din România a fost condamnat oficial". Tot Traian Băsescu "a decis transferul a două milioane de dosare din custodia SRI şi a altor instituţii în custodia CNSAS", astfel că "acum putem cu toţii să avem acces la trecut nostru".
Ultima temă la care se face referire în pliantul PDL este impozitarea şi cota unică: "În urmă cu cinci ani munca era descurajată, dar Traian Băsescu a vrut ca munca bine făcută să fie şi bine plătită. Din prima zi a mandatului său a susţinut cota unică de impozitare de 16%, care a avut un rol crucial în creşterea prosperităţii economice din ultimii cinci ani. În 2004, salariul mediu brut era de 818 lei, iar în iulie 2009 a fost 1.901 lei. Pensia medie a crescut de la 232 la 714 lei, iar pensia media în agricultură a crescut de la 74 la 301 lei, în aceeaşi perioadă. În plus, investiţiile străinie directe au crescut în intervalul 2004-iulie 2009, de la 15 miliarde euro la 56 miliarde euro".
Pliantul îl înfăţişează pe Traian Băsescu îmbrăcat în costum de culoare închisă şi cu cămaşă albă. Şeful statului zâmbeşte şi are braţul drept ridicat, purtând tricolorul.
Aceleaşi teme s-au regăsit şi în discursul de bilanţ prezentat de către preşedintele Traian Băsescu în Parlament.
De asemenea, în unele zone al Capitalei au fost distribuite materiale atribuite senatorului PDL Anca Boagiu, care au ataşate discursul lui Emil Boc la angajarea răspunderii Guvernului, precum şi cel de bilanţ rostit de Traian Băsescu în Parlament.
"Într-o asemenea perioadă este esenţial ca statul român, prin cei care îl conduc, să aibă viziunea şi curajul necesare pentru a îndrepta ţara în direcţia corectă, iar dumneavosastră, care sunteţi primii afectaţi de deciziile politice, să fiţi consultaţi şi corect informaţi. Iată de ce am ales această metodă de comunicare pentru a vă informa în legătură cu raportul de activitate prezentat în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, precum şi viziunea şi priorităţile sale pentru perioada următoare", se arată în mesajul Ancăi Boagiu către bucureşteni.
Presedintele Traian Basescu si-a anuntat, sambata ,candidatura pentru un nou mandat. Liderii PDL s-au declarat surprinşi de anunţul său.