miercuri, aprilie 23, 2008

Comunicat de presa - 23 aprilie 2008

Monica Iacob-Ridzi cere ministrului Comănescu să înfiinţeze un birou de consultanţă MAE pentru solicitanţii de vize SUA

Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) a solicitat astăzi printr-o scrisoare adresată Ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu înfiinţarea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a unui birou de consultanţă pentru solicitanţii de vize SUA.

În acelaşi timp, europarlamentarul a cerut în cadrul unei intervenţii în plenul Parlamentului de la Strasbourg începerea cât mai rapidă a negocierilor între Comisia Europeană şi SUA în vederea eliminării vizelor pentru cetăţenii români şi cei ai altor 11 state membre.

"Ministerul Afacerilor Externe trebuie să facă tot ceea ce se poate pentru a consilia cetăţenii români care vor să aplice pentru o viză SUA. Consider că un birou de consiliere pentru cetăţeni ar putea îmbunătăţi semnificativ situaţia" a propus europarlamentarul român.

"Din păcate, ţara noastră are în continuare cea mai înaltă rată de refuz a solicitanţilor de vize SUA din Uniunea Europeană - 37,7%. Pentru eliminarea vizelor avem nevoie de un procent cât mai apropiat de 10%, după cum prevede legislaţia americană" a arătat Monica Iacob-Ridzi.

În timpul mandatului fostului Ministru de Externe, Adrian Cioroianu, situaţia ratei de refuz la acordarea vizelor la Ambasada SUA de la Bucureşti s-a înrăutăţit (de la 27%, ea a ajuns 37% la finele lui 2007). Acest fapt se datorează, în majoritate covârşitoare, faptului că cetăţenii români nu îndeplinesc riguros procedurile birocratice impuse de Ambasada SUA.

"Sper ca domnul Comănescu să arate mai multă receptivitate la această problemă şi să ia măsurile necesare pentru ca cetăţenii români să poată călători liber în Statele Unite ale Americii" afirmă europarlamentarul.

Monica Iacob-Ridzi a solicitat în cadrul Parlamentului European încă din luna martie a anului trecut o implicare mai mare a Comisiei Europene în chestiunea vizelor americane. Săptămâna trecută, în 18 aprilie, Comisia Europeană a primit un mandat de negociere din partea Consiliului UE în vederea abordării acestei tematici în dezbaterile cu Secretarul de Stat Condoleezza Rice şi Secretarul pentru Interne Michael Chertoff. În momentul de faţă, cetăţenii a 12 state membre, printre care şi România, au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite.

Monica IACOB-RIDZI este europarlamentar din partea Partidului Democrat - Liberal. PD-L este membru deplin al grupului politic al Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni, cea mai mare grupare din Parlamentul European, cu 289 de membri din 27 de state membre ale UE. Monica Iacob-Ridzi este membru al Comisiei de Buget, Comisiei de Control Bugetar si al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Parlamentului European. Totodată, Monica Iacob-Ridzi este membru în Delegaţia Uniunea Europeană - Statele Unite ale Americii şi UE - Republica Populară Chineză.

Anexă - Scrisoarea adresată ministrului Comănescu
Domnului Lazăr Comănescu,
Ministru al Afacerilor Externe

Stimate Domnule Ministru,

În primul rând doresc să vă adresez felicitările mele pentru numirea în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe şi, totodată, să vă urez mult succes în mandatul dumneavoastră. Doresc să vă prezint rezultatele discuţiilor de astăzi din Parlamentul European referitor la negocierile UE-SUA privind liberalizarea regimului vizelor şi totodată să vă propun câteva posibile soluţii care să contribuie la obiectivul nostru comun de a obţine un regim de călătorie liber pentru cetăţenii români.

În Parlamentul European, astăzi a avut loc un schimb de opinii între reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului de Miniştri şi parlamentarii europeni. Săptămâna trecută, miniştrii afacerilor interne din statele membre UE au acordat Comisiei Europene un mandat de negociere în vederea obţinerii eliminării vizelor pentru cele 12 state membre, printre care şi România, care nu sunt încă incluse în programul american Visa Waiver. În cadrul discuţiei de astăzi, Comisarul Jacques Barrot a prezentat mandatul primit pe 18 aprilie de la Consiliul de Miniştri şi principiile pe baza cărora Comisia Europeană va aborda discuţiile cu Secretarul de Stat Condoleeza Rice şi Secretarul pentru Securitate Internă Michael Chertoff: un obiectiv comun al obţinerii cât mai rapide a eliminării vizelor pe baza principiului reciprocităţii, o abordare paralelă în privinţa chestiunilor ce ţin de competenţa naţională şi de cea europeană precum şi continuarea aplicării sistemului electronic pentru autorizarea călătoriilor (ESTA). Atât comisarul Jacques Barrot cât şi ministrul sloven al internelor, domnul Mate Dragutin, ca reprezentant al Consiliului, au precizat faptul că negocierile se vor axa în continuare pe principiile programului Visa Waiver, care prevede condiţiile care trebuie îndeplinite pentru eliminarea necesităţii vizelor.

După cum ştiţi, în urma amendării în luna august a anului trecut a pachetului legislativ Visa Waiver, nivelul maxim al ratei de refuz a acordării vizelor la ambasadele americane a fost schimbat şi este în prezent de 10%. Aici intervine şi problema cea mai serioasă pentru România, care a înregistrat în 2007 o rată de refuz de 37,7%, cea mai ridicată din întreaga Uniune Europeană. Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că acest procent a crescut semnificativ faţă de 2006, deşi ţara noastră a devenit între timp stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, trebuie să ne aşteptăm ca în cadrul negocierilor dintre Comisie şi reprezentanţii SUA prevederile referitoare la ratele de refuz să joace în continuare un rol foarte important.

De aceea, consider că este în interesul ţării noastre ca instituţiile statului să facă tot ceea ce este posibil pentru ca nivelul ratelor de respingere a dosarelor de aplicare pentru vize SUA să fie redus. Consider că Ministerul Afacerilor Externe poate juca un rol decisiv în această chestiune. În acest sens, doresc să vă propun măsura instituirii unui birou în cadrul MAE care să ofere consultanţă solicitanţilor de vize pentru Statele Unite şi alte ţări ale lumii în privinţa întocmirii corecte a dosarelor. O parte importantă a dosarelor respinse de către Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti primesc această decizie pe motive de neîndeplinire a criteriilor formale de candidatură. Un astfel de birou al ministerului pe care-l conduceţi poate contribui la limitarea acestor situaţii şi astfel la reducerea nivelului ratei de refuz, fapt care va apropia România de condiţiile prevăzute în legislaţia de exceptare a necesităţii vizelor.

Vă mulţumesc anticipat pentru adoptarea unor măsuri care să contribuie la atingerea obiectivelor ţării noastre în chestiunea liberei circulaţii a cetăţenilor români şi pentru receptivitatea de care sper că veţi da dovadă în ceea ce priveşte propunerea pe care v-am adresat-o.

Cu multă consideraţie,

Monica Iacob-Ridzi
Europarlamentar



Niciun comentariu: