Monica Iacob-Ridzi: Severin recurge la gesturi de novice în politica | |
Consider ca recentele declaratii ale europarlamentarului social-democrat Adrian Severin, în care acesta a atacat politica externa întreprinsa de presedintele Traian Basescu sunt un atac politic direct asupra presedintelui Basescu, dar fara niciun fundament real. Însa efectele acestor afirmatii vor fi resimtite de toti cetatenii României.
Declaratiile lui Adrian Severin, conform carora seful statului nu se bucura de nici un fel de stima sau credibilitate în cadrul Uniunii Europene, sunt pure speculatii, bazate exclusiv pe opinia subiectiva a europarlamentarului social-democrat. A sustine faptul ca presedintele Traian Basescu nu se bucura de stima si de credibilitate în interiorul Uniunii Europene este o inventie a lui Adrian Severin, cu scopul obscur de a-l ataca pe presedinte prin orice mijloace. Presedintele Basescu se bucura de respectul si de stima cuvenita oricarui sef de stat membru al Uniunii Europene, fiindu-i apreciate verticalitatea si diplomatia de care da dovada în orice moment. Vin sa confirme acest lucru ultimele întâlniri la nivel înalt ale sefului statului.
Consider ca declaratiile lui Severin nu sunt întâmplatoare, din punctul de vedere al momentului în care acestea au fost lansate. Declaratiile vin cu doar câteva zile înainte de startul campaniei electorale. Este evident interesul politic care sta în spatele acestor afirmatii, menite sa influenteze opinia publica în aceasta perioada.
A amesteca în acest mod politica internationala cu cea interna reprezinta un gest incalificabil, mai ales din partea unui personaj care pretinde ca detine o experienta diplomatica vasta, asa cum este Adrian Severin.
România are dreptul, în calitatea sa de membru UE, de a-si sustine pozitia în legatura cu diverse probleme de politica internationala. Este dreptul si obligatia României de a-si promova propriile interese, chiar daca acestea nu coincid, în totalitate, cu cele ale altor state membre. Acest fapt nu înseamna ca România are dificultati în a fi perceputa ca un stat aliat si de încredere, ci înseamna ca România se foloseste de unul dintre avantajele certe ale democratiei - acela de a avea propria pozitie într-o problema de politica internationala. Comparatiile la care apeleaza domnul Severin sunt total deplasate si nu reflecta decât rea vointa si intentia de a introduce o noua tema pe agenda de campanie din România. Din pacate pentru pretentiile dlui Severin, asemenea gesturi sunt evitate chiar si de catre novicii în politica, cu atât mai surprinzatoare sunt ele atunci când vin de la un fost ministru de externe.
Monica Iacob-Ridzi
Europarlamentar PD-L